Taxi & Driver
Τρακάρισμα με σταθμευμένο αυτοκίνητο
Τρακάρισμα με σταθμευμένο αυτοκίνητο

Τρακάρισμα με σταθμευμένο αυτοκίνητο

Το τρακάρισμα με ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν συνέχεια παράνομα σταθμευμένο οχήματα στους δρόμους.

Ωστόσο, αν και οι περισσότεροι θα πίστευαν ότι την ευθύνη φέρει αυτός πάρκαρε παράνομα, η αλήθεια είναι ότι η υπαιτιότητα βαραίνει αυτόν που χτύπησε το παράνομα παρκαρισμένο αμάξι.

Μάλιστα, στην περίπτωση που φύγει ο υπαίτιος η αποζημείωση δεν γίνεται εύκολα. Αντίθετα, αν μείνει, μπορούν με έναν Φιλικό Διακανονισμό ή με τη συνθήκη της συνυπαιτιότητας να επωφεληθούν και οι δύο.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Τρακάρισμα με σταθμευμένα παράνομα αυτοκίνητο

Σύμφωνα με την ασφάλεια του αυτοκινήτου και την νομοθεσία, αν ένας οδηγός τρακάρει ένα αυτοκίνητο που έχει παρκάρει παράνομα, τότε η ευθύνη βαραίνει εκείνον. Αυτό σημαίνει ότι, όσο παράνομα και αν έχει σταθμεύσει το όχημα του, εφόσον άλλο αυτοκίνητο πέσει πάνω του, όλη υπαίτιος θεωρείται ο οδηγός του κινούμενου οχήματος.

Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με την Κ.Ο.Κ, κανένα σταθμευμένο αυτοκίνητο δεν αποτελεί συνθήκη υπαιτιότητας ατυχήματος, ακόμη κι αν αυτό είναι παράνομα σταθμευμένο.

40 έως και 150 ευρώ για τον οδηγού με το παράνομα παρκαρισμένο όχημα

Ο οδηγός που έχει παρκάρει παράνομα, μπορεί να μην ευθύνεται για το τρακάρισμα, αλλά οφείλει να πληρώσει μία κλήση. Το πρόστιμο που χρειάζεται να πληρώσει κυμαίνεται από τα 40 έως 150 ευρώ, ανάλογα τη βαρύτητα του παραπτώματος.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η στάθμευση σε στάση λεωφορείου ή είσοδο γκαράζ, ενδέχεται να υπάρξει και αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας για 10 ημέρες.

Ποινικό αδίκημα η εγκατάληψη του οχήματος από τον υπαίτιο

Σε περίπτωση που ένας οδηγός τρακάρει ένα σταθμεύμένο όχημα και το παρατήσει, τιμωρείται με πολύ σοβαρές ποινές. Η εγκατάλειψη διώκεται ως ποινικό αδίκημα και επιφέρει ποινές φυλάκισης στον υπεύθυνο.

Λύση η συνθήκη υπαιτιότητας ή διακανονισμού

Υπάρχουν δύο λύσεις στο πρόβλημα στο τρακάρισμα με σταθμεύμένο αυτοκίνητο. Η πρώτη αφορά τον Φιλικό Διακανονισμό, με τον οποίο θα μπορέσουν να αποζημιωθούν και οι δύο πλευρές του ατυχήματος.

Η δεύτερη επιλογή σχετίζεται με μία νέα δυνατότητα που δίνουν πολλές ασφαλιστικές εταιρείες, τη συνθήκη συνυπαιτιότητας. Πρόκειται για έναν διακανονισμό μεταξύ των ασφαλιστικών, με στόχο την αποζημιώση και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας, οι πελάτες τους να κινηθούν δικαστικά.

Ενέργειες οδηγού με το τρακαρισμένο σταθμευμένο αυτοκίνητο

Οι οδηγοί που βρήκαν το αυτοκίνητο τους, τρακαρισμένο, ενώ τον είχαν παρκάρει πρέπει να ακολουθήσουν 3 πολύ βασικά βήματα:

  • Επικοινωνία με ασφαλιστική
  • Επαφή με υπαίτιο
  • Αναζήτηση πληροφοριών για το συμβάν
Επικοινωνία με Τροχαία και ασφαλιστική μετά το τρακάρισμα
Επικοινωνία με αρμόδιους φορείς

Επικοινωνία με ασφαλιστική

Αρχικά, ο οδηγός με το παρκαρισμένο αυτοκίνητο, πρέπει να ενημερώσει την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται για το συμβάν. Επίσης, είναι σημαντικό να επικοινωνήσει και με την Αστυνομία και να τους περιγράψει την ζημιά και το μέρος που έγινε.

Επαφή με υπαίτιο

Αν ο υπαίτιος βρίσκεται στο σημείο του ατυχήματος, τότε το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός είναι να συννενοηθεί μαζί του για τον τρόπο με τον οποίο έγινε το περιστατικό. Αμέσως, μετά θα αφήσουν τις ασφάλειες να αναλάβουν δράση, βρίσκοντας την καλύτερη λύση και για τις δύο πλευρές.

Στην περίπτωση που ο υπαίτιος, δεν βρίσκεται στο σημείο του τρακαρίσματος, ο οδηγός πρέπει να δει αν του έχει αφήσει κάποιο σημείωμα με τα στοιχεία του, ώστε να μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί του.

Αν αποδειχθεί αδύνατον να εντοπιστεί ο υπαίτιος, η πιθανότητα αποζημίωσης είναι πρακτικά μηδαμινή, με μοναδική εξαίρεση τις περιπτώσεις που ο οδηγός έχει μικτή ασφάλεια.

Αναζήτηση πληροφοριών για το συμβάν

Αν ο υπαίτιος δεν βρίσκεται στο σημείο, υπάρχει πάντα η επιλογή των μαρτύρων και των καμερών. Ο οδηγός μπορεί να ρωτήσει τους περαστικούς αν είδαν πως έγινε το συμβάν, ή αν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τις πινακίδες του.

Επίσης, ο οδηγός μπορεί να κοιτάξει αν υπάρχουν καμέρες από τα κοντινά καταστήματα, οι οποίες μπορεί να κατέγραψαν το περιστατικό. το υλικό τους αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Car & Motor, αν ο υπαίτιος δεν αναγνωρίσει τα συγκεκριμένα στοιχεία και κινηθεί νομικά, τα ελληνικά δικαστήρια δεν θα δεχθούν τα βίντεο ως αποδεικτικά στοιχεία.

Τρακάρισμα με ανασφάλιστο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Autotriti, αν έναν οδηγό τον τρακάρει ένα ανασφάλιστο όχημα, θα πρέπει να πάρει κατευθείαν τηλέφωνο την Τροχαία, ώστε να τους ενημερώσει για το περιστατικό.

Μόλις ολοκληρωθεί η ενημέρωση της Τροχαίας, ο οδηγός θα πρέπει να καλέσει την ασφαλιστική του εταιρεία.

Αν ο οδηγός έχει συμπεριλάβει στην ασφάλεια του, το τρακάρισμα με ανασφάλιστο αυτοκίνητο, τότε η εταιρεία θα προχωρήσει αμέσως την διαδικασία της αποζημίωσης μέσω του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Αντίθετα, στην περίπτωση που το ασφαλιστήριό δεν καλύπτει τη συγκεκριμένη δυνατότητα, τότε θα πρέπει ο ίδιο ο οδηγός να ξεκινήσει τις κατάλληλες ενέργειες, καταφεύγοντας με το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Βέβαια, στις περισσότερες ασφαλιστικές αυτή η επιλογή είνια δωρεάν, για αυτό είναι καλό να επιλέγεται από όλους τους οδηγούς, ώστε να γλιτώσουν την περιττή ταλαιπωρία.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.