Taxi & Driver
Βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου
Βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου

Βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου: Πότε και γιατί γίνεται;

Ο καθαρισμός του αυτοκινήτου είναι μία από τις βασικές αρμοδιότητες των οδηγών, όπως ακριβώς και το service του, τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους επαγγελματίες.

Ειδικά για τους τελευταίους το να δουλέυουν σε ένα καθαρό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την υγεία τους. Πρόκειται για μία διαδικασία που απομακρύνει τα ακάρια που δημιουργούνται στη καμπίνα του οχήματος.

Για καλύτερα αποτελέσματα, ο βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου πρέπει να πραγματοποιείται περίπου κάθε 2 μήνες.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Τι είναι ο βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου;

Η διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού του οχήματος πρόκειται για ένα εις βάθος καθάρισμα της εσωτερικού του.

Κύριο χαρακτηριστικό του καθαρισμού είναι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται. Η διαδικασία γίνεται με την αναρρόφηση υγρών και στέρεων σωμάτων από τις επιφάνειες.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του καθαρισμού χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές και καθαριστικές ουσίες. Βάση του βιολογικού καθαρισμού, λοιπόν, είναι το εξειδικευμένο πλυστικό μηχάνημα, το οποίο μοιάζει με ηλεκτρική σκούπα και κλασικό πλυστικό.

Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η απομάκρυνση των μικροβίων και των ακάρεων από την καμπίνα του αυτοκινήτου.

Τεχνική βιολογικού καθαρισμού

Οι ειδικοί που πραγματοποιούν το βιολογικό καθαρισμό του αυτοκινήτου, ακολουθούν μία σειρά από τεχνικές ώστε να επιτευχθεί με επιτυχία η διαδικασία.

Συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο καθάρισμα περιλαμβάνει 3 βασικές ενέργειες:

  • Ξεσκόνισμα
  • Ψεκασμός απολυμαντικού
  • Αναρρόφηση

Ξεσκόνισμα

Πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία του καθαρισμού είναι η απομάκρυνση και του τελευταίου κόκκου σκόνης από το εσωτερικού του αμαξιού.

Συγκεκριμένα, το ξεσκόνισμα γίνεται με πεπιεσμένο αέρα και αφορά μέχρι και τους αεραγωγούς του κλιματισμού.

Ωστόσο, το στόμιο που περιέχει τον αέρα υπό πίεση δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τον ουρανό, τις επενδύσεις στις πόρτες του αυτοκινήτου.

Η μεγάλη πίεση μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές της καμπίνας. Έτσι, για τον καθαρισμό των συγκεκριμένων επιφανειών επιστρατεύονται σφουγγάρια και μαλακό τρίψιμο.

Ξεσκόνισμα καμπίνας οχήματος με βιολογικό καθαρισμό
Ξεσκόνισμα καμπίνας οχήματος

Ψεκασμός απολυμαντικού

Ο ψεκασμός του απολυμαντικού είναι το δεύτερο βήμα που ακολουθούν οι ειδικοί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αρχικά, ψεκάζεται και η τελευταία λεπτομέρεια του εσωτερικού της καμπίνας.

Στη συνέχεια, το χημικό απλώνεται στις επιφάνειες με την χρήση ειδικών σφουγγαριών και πινέλων, για τα δυσπρόσιτα πλαστικά. Χαρακτηριστικά παραδείγμα, είναι οι αεραγωγοί, τα χερούλια θυρών και διακόπτες.

Αναρρόφηση

Τρίτο και τελευταίο βήμα είναι η αναρρόφηση των υγρών και των στέρεων. Το κατάλληλο μηχάνημα που χρησιμοποιείται στον βιολογικό καθαρισμό, είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των υγρών λεκέδων και των βλαβερών απομειναρίων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ενέργειας, τα υπολείμματα βρωμιάς που συγκετρώνονται, αποθηκεύονται σε ειδικό δοχείο.

2 ώρες η ολοκλήρωση της διαδικασίας

Η διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού σε ένα αυτοκίνητο με υφασμάτινο σαλόνι μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 4 ώρες.

Όμως, σε οχήματα που διαθέτουν δερμάτινα καθίσματα, ο χρόνος καθαρισμού είναι λιγότερος.

Βέβαια, η πλήρη ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού γίνεται όταν το αυτοκίνητο μείνει στάσιμο για τουλάχιστον 2 ώρες, με το καλοριφέρ ανοιχτό και τα παράθυρα κλειστά. Απωτερος στόχος είναι να στεγνώσει πλήρως.

33 έως 60 ευρώ ο βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου

Το συνολικό κόστος ενός βιολογικού καθαρισμού κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 33 μέχρι 60 ευρώ. Φυσικά, εξαρτάται άμεσα και από το συνεργείο καθαρισμού που θα επιλέξει ο οδηγός.

Κάθε 2 μήνες ο καθαρισμός

Σύμφωνα με έρευνες, ο ιδιανικός χρόνος κατά τον οποίο πρέπει ένας οδηγός να καλεί το συνεργείο για να πραγματοποιήσει την διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού, είναι περίπου κάθε 2 μήνες.

Βιολογικός καθαρισμός αυτοκινλητου
Βιολογικός καθαρισμός εσωτερικού

Δεν επηρεάζονται τα δερμάτινα καθίσματα

Ένας φόβος που κυριαρχεί στους οδηγούς, είναι εκείνος που αφορά τις ζημιές στα δερμάτινα καθίσματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ο καθαρισμός του είναι λιγότερο χρονοβόρος και κουραστικός.

Αυτό συμβαίνει, γιατί το δέρμα δεν απορροφά τόσο εύκολα μικροοργανισμούε και λεκέδες, συγκρτικά πάντα με το ύφασμα.

Όταν το δέρμα πρόκειται να καθαριστεί με βιολογικό καθαρισμό, το κομμάτι του ψεκασμού παραλείπεται. Αντί αυτού, το ειδικό καθαριστικό απλώνεται απαλά με ειδικό σφουγγάρι και το στέγνωμα γίνεται με πανάκι.

Εν συνεχεία οι ειδικοί με ένα ένα άλλο πανάκι, απλώνουν το κερί σε όλη την επιφάνεια, ενισχύοντας τη διάρκεια ζωής των δερμάτινων επενδύσεων.

Δεν γίνεται ο βιολογικός καθαρισμός από τον οδηγό

Αν ένας οδηγός σκέφτεται, αν θα μπορούσε να κάνει βιολογικό καθαρισμό, μόνος του ώστε να γλιτώσει κάποια χρήματα, η απάντηση που θα του δώσουμε είναι αν δεν γνωρίζει να μην το δοκιμάσει.

Κύριος λόγος είναι ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει με τη χρήση ειδικών καθαριστικών και του εξειδικευμένου πλυστικού μηχανήματος.

Αν το καθαριστικό μαζευτεί σε ένα σημείο ή δεν στεγνώσει καλά, υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας μούχλας στο εσωτερικό των καθισμάτων.

Σαν αποτέλεσμα, το κάθισμα για γεμίσει μύκητες της μούχλας, πάνω στους οποίους θα κάθονται οι επιβάτες, καθώς η βρωμιά θα αργήσει να εμφανιστεί στην επιφάνεια.

Σύμφωνα και με το Spotawheel, ο βιολογικός καθαρισμός, λοιπόν είναι σημαντικό να εκτελείται από επαγγελματίες, με τη χρήση των ανάλογων μηχανημάτων.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.