Taxi & Driver
Φωτιά
Πως πρέπει να οδηγείτε σε περίπτωση φωτιάς

Πως πρέπει να οδηγείτε σε περίπτωση φωτιάς

Η φωτιά είναι πλέον ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες οι θερμοκρασίες αυξάνονται δραματικά, προκαλώντας τέτοιου είδους προβλήματα.Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πυρκαγιές αυξάνονται όλο και περισσότερο καθώς περνούν τα χρόνια και η θερμοκρασία του πλανήτου ανεβαίνει. 

Επειδή, λοιπόν, η πυρκαγιά δεν είναι ένα σπάνιο περιστατικό στο οποίο είναι δύσκολο να βρεθεί ένας οδηγός, είναι σημαντικό όλοι να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν στη περίπτωση που χρειαστεί να διασχίζουν μία περιοχή που έχει πιάσει φωτιά. Παράλληλα, πρέπει να ξέρουν πως να συμπεριφερθούν αν εγκλωβιστούν από τις εστίες μίας φωτιάς.

Γενικά, πρέπει όλοι οι οδηγοί να ακούν τις εντολές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι οποίοι το μόνο που επιθυμούν είναι να τους απομακρύνουν με ασφάλεια από την περιοχή που καίγεται. Όμως, υπάρχουν και άλλοι τρόποι τους οποίους πρέπει να ακολουθήσει ένας οδηγός ώστε να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλής. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προστασίας κατά της φωτιάς κατά τη διάρκεια της οδήγησης, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Τι πρέπει να έχετε πάρει μαζί σας; 

Σύμφωνα με τις αναφορές του αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της κομητείας Nassau στο Long Island της Νέας Υόρκης, σε περιόδους πυρκαγιών οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους νερό, ώστε να μένουν ενυδατωμένοι. Επίσης, θα πρέπει να έχουν την ταυτότητα τους, το κινητό τους τηλέφωνο, τα φάρμακα τους και φυσικά έναν πυροσβεστήρα. Όλα είναι εξίσου σημαντικά στην περίπτωση που ένας οδηγός έχει περικυκλωθεί από την φωτιά, ώστε να μπορεί να καλέσει βοήθεια.

Παράλληλα, όσον αφορά τον ρουχισμό, μέσα στο αυτοκίνητο πρέπει να υπάρχει μία μάλλινη κουβέρτα ή ένα μάλλινο ρούχο, καθώς πρόκειται για ένα υλικό το οποίο δεν αναφλέγεται με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Αντίθετα, τα συνθετικά υλικά είναι πολύ εύφλεκτα, επομένως μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την ασφάλεια τόσο του οδηγού και όσο και των επιβατών. 

Τι πρέπει να κάνετε όσο διασχίζετε τη φωτιά με το αυτοκίνητο; 

Στην περίπτωση που πρέπει να διασχίσετε κοντά στη φωτιά με το αυτοκίνητο σας, θυμηθείτε να κλείσετε πολύ καλά τα παράθυρα και τους αεραγωγούς. Σκοπός είναι ο καπνός που κυριαρχεί έξω από το όχημα, να μην περάσει μέσα στη καμπίνα καθώς μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμούς στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Συγχρόνως, πρέπει να οδηγείται σε μία ταχύτητα η οποίας σας επιτρέπει να βλέπετε καλά προς τα που κατευθύνεστε. Για αυτό πρέπει να μην ξεχάσετε να ανάψετε τους προβολείς ομίχλης, ενώ θα πρέπει να έχετε μόνιμα αναμμένα τα alarm. Όμως, το πιο σημαντικό είναι να μην σταματήσετε πουθενά, πρέπει το αυτοκίνητο να κινείται διαρκώς, ώστε να μην σας προλάβει η φωτιά. 

Τι πρέπει να κάνετε αν η φωτιά πλησιάζει πολύ το όχημα; 

Αν αντιληφθείτε ότι η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά σας, ήρθε η ώρα για την εφαρμογή του “Plan B”. Θα πρέπει να μείνετε ψύχραιμοι και να ακολουθήσετε τρεις απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές. Πρώτον, πρέπει να σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σας σε μέρος το οποίο να μην έχει εύφλεκτα υλικά, όπως χόρτα, δέντρα και σκουπίδια. Η πιο εύκολη λύση είναι να το αφήσετε σε μία βραχώδης περιοχή, σε ένα χώρο στάθμευσης αν υπάρχει ή ακόμα πιο απλά στη μέση του δρόμου, όταν καταλαβαίνετε ότι δεν θα ενοχλήσει τα οχήματα της πυροσβεστικής. Επίσης, μόλις καταφέρετε να βρείτε το ιδανικό σημείο για να αφήσετε το αυτοκίνητο, θα ήταν εύλογο να τοποθετήσετε ένα εμπόδιο μεταξύ του οχήματος και της φωτιάς, για να μπορέσετε έστω και για λίγο να αναχαιτήσετε την πορεία της. 

Δεύτερον, θα πρέπει να αφήσετε τον κινητήρα σε λειτουργία και να προσπαθήσετε να μπείτε όσο πιο χαμηλά γίνεται στο αυτοκίνητο, κυρίως κάτω από τα παράθυρα, ώστε να αποφύγετε την ακτινοβολία που εκπέμπεται καθώς πλησιάζουν οι φλόγες. Τρίτον, θα πρέπει να καλύψετε το πρόσωπο σας και γενικά κάθε σημείο του σώματος σας, με ένα μάλλινο και στεγνό ρούχο ακόμα και με λάσπη για να προστατευτείτε από την ζέστη. Το βρεγμένο ύφασμα δεν είναι η λύση σε περιπτώσεις πυρκαγιών καθώς η έντονη ζέστη θα δημιουργήσει ατμό.   

Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Πυροσβέστη, ο οποίος εξηγεί σε οδηγούς και επιβάτες τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση φωτιάς. 

Πηγές: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.