Taxi & Driver
Φάμπρικα του Ευφρόσυνου
Πού θα φάμε; Στη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου

Πού θα φάμε; Στη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου

Το εστιατόριο «Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου» έχει κάνει αίσθηση τόσο στο Κουκάκι όσο και σε ολόκληρη την πόλη, διότι και το φαγητό, και η ατμόσφαιρά του είναι πολύ ξεχωριστά.

Είναι ένα μαγαζί χειροποίητο: πολλά από τα σίδερα που υπήρχαν στο χώρο από προηγούμενη χρήση του π.χ. ανακυκλώθηκαν από τον σεφ και δημιουργό του μαγαζιού, Γιώργο Γκάτσο και τέσσερις Σέρβους κολλητούς του, ένας εκ των οποίων, ο κουρέας Γκόραν, είχε και τη βασική διακοσμητική επιμέλεια. Η γιγάντια φωτογραφία του τελευταίου σε κοιτάζει διεισδυτικά με το που μπαίνεις και στο ταβάνι βρίσκονται χαραγμένα σύμβολα της φιλίας τους πάνω σε λαμαρίνα, ενώ στον άλλο τοίχο φιγουράρει η φωτογραφία του τελευταίου Σέρβου ακροβάτη του γύρου του θανάτου.

Η «Φάμπρικα του Ευφρόσυνου», είναι τολμηρή και ιδιοσυγκρασιακή, με σωστές δόσεις νοσταλγίας. Το παλιό μωσαϊκό μαζί με τις καρέκλες καφενείου, τα ξύλινα ντουλάπια, τα μαρμάρινα τραπέζια (ραπτομηχανές εκ Σερβίας) και τα βαμμένα αντικέ τραπέζια σε ένα ηλεκτρισμένο πρασινο-τσαγαλί χρώμα –το ίδιο με το General Electric ψυγείο– έχουν την αύρα μιας κουλτουριάρικης απόδοσης της δεκαετίας του 1950 με σπιτική ζεστασιά.

Είναι κι εκείνοι οι μπρούντζινοι πολυέλαιοι από το εξοχικό του Τίτο (!) που δίνουν μεγαλοπρέπεια. Ο κόσμος που γεμίζει τη «Φάμπρικα» μπλέκεται ακομπλεξάριστα και χαλαρά: από φοιτητοπαρέες μέχρι comme il faut, ιντελεκτουέλ ζευγάρια ζωντανεύουν την πολυσυλλεκτικότητα του χώρου.
Στο βασικό μενού υπάρχουν κάποιες «φτωχές» αλλά επιλεκτικές προτάσεις (εξαιρετικά τυριά, φάβα, καπνιστό σκουμπρί, θαλασσινός παστουρμάς, μουστοπιπεριές Αμυνταίου) μαζί με κάποιες πιο σύνθετες. Ο καβουρμάς από τον Ίμερο Κομοτηνής κερδίζει με την ευχάριστη λιπαρότητα της λιτής νοστιμιάς του από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας. Στη μονομαχία «ιτσλί κεφτέ-κιμαδόπιτα Σμύρνης» νικήτρια αναδείχτηκε η δεύτερη χάρη στον ανατολίτικο αισθησιασμό της. Το φύλλο της ήταν άψογα τραγανό, με το συνδυασμό σταφίδα, φιστίκι Αιγίνης, φέτα και γραβιέρα να φυσάει.

Το μενού κινείται στον παλμό της αγοράς, πράγμα που μεταφράζεται σε πολλά πιάτα ημέρας. Οι γαρίδες Αμβρακικού λ.χ. έρχονται όμορφα σοταρισμένες με Μαλαγουζιά Χρυσοστόμου, μοσχοβολάνε θάλασσα και το ζουμί τους είναι γουλιά και συχώριο. Ακόμη καλύτερο το χοιρινό κότσι, που λιώνει στο στόμα έτσι όπως έχει σιγομαγειρευτεί στη γάστρα, με πολύ καλές τηγανητές πατάτες από τον Αρχάγγελο Κιλκίς (είναι φημισμένες!). Το κρασί, πάλι, αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για τη «Φάμπρικα του Ευφρόσυνου». Έχει τη δική της φροντισμένη κάβα στο πατάρι, την οποία επιμελείται η οινολόγος Αθηνά Τσώλη, με μεγάλη ποικιλία προτάσεων αλλά και σπέσιαλ εμφιαλώσεις με την επωνυμία «Athina» – από οινοποιήσεις που επιβλέπει η ίδια.

Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου: Αν. Ζίννη 34 & Ανδρούτσου 27, Κουκάκι, 2109246354

Πηγή: Αθηνόραμα


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.