Taxi & Driver
Έλεγχος από την ΕΕ για εκπομπές αυτοκινήτων
Έλεγχος αυτοκινήτων ΕΕ για εκπομπές

Έλεγχοι ΕΕ στις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων

Η Ευρωπαική Ένωση εγκαινίασε 2 καινούρια εργαστήρια στην Ιταλία, μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται έλεγχος για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων της Ευρωπαικής αγοράς.

Στόχος των εργαστηρίων είναι να εξασφαλίσουν ότι τα οχήματα συμμορφώνονται με τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ για τις εκπομπές.

Απώτερος σκοπός της Ένωσης, μέχρι το 2050 και μέσω της Πράσινης συμφωνίας, να γίνει η Ευρώπη μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τους ελέγχους της ΕΕ, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Δύο νέα εργαστήρια στην Ιταλία

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, στην Ίσπρα της Ιταλίας, εγκαινιάστηκαν 2 νέα εργαστήρια, στο πλαίσιο του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ).

Τα εργαστήρια εξειδικεύονται στον έλεγχο των Ευρωπαικών οχημάτων σχετικά με τις εκπομπές ρύπων. Αφορμή για αυτή την ανάγκη της Επιτροπής να ελέγχει τις εκπομπές των αυτοκινήτων, στάθηκε το το σκάνδαλο «Dieselgate».

Ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού η Ένωση αναθεώρησε την νομοθεσία της και ανέλαβε την έγκριση τύπου οχημάτων και την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Δοκιμές εκπομπών

Ο έλεγχος της ΕΕ των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων, θα γίνεται στα εργαστήρια κάτω από συγκεκριμένους κανόνες.

Ειδικότερα, ο νέος μηχανισμός εποπτείας της αγοράς οχημάτων θα επιτρέψει τη διενέργεια δοκιμών εκπομπών σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

Μέσω δύο στοιχείων κλιματικών εκπομπών θα επιτρέπεται η δοκιμή ενός ευρέος φάσματος περιβαλλοντικών συνθηκών.

Παραδείγματος χάριν, στα πειράματα θα υπολογίζεται η θερμοκρασία, η υγρασία και η πίεση, συνθήκες δηλαδή που επηρεάζουν τις επιδόσεις εκπομπών του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τα Ευρωπαικά πρότυπα τα οχήματα Euro-6

Η Κομισιόν παρουσίασε τα αποτελέσματα του 1 έτους των δραστηριοτήτων των ελέγχων που πραγματοποίησε για εκπομπές ρύπων αυτοκινήτων.

Η έκθεση είχε με τίτλο «Εποπτεία της ευρωπαϊκής αγοράς μηχανοκίνητων οχημάτων» και αφορούσε την αξιολόγηση της συμμόρφωσης για 40 οχήματα του προτύπου Euro-6.

Όπως αποδείχθηκε, όλα τα αυτοκίνητα που ελέχθησαν συμμορφώνονταν με το ευρύ φάσμα των συνθηκών οδήγησης που ορίζει η Ευρωπαική Επιτροπή.

Μάλιστα, σύμφωνα με το AutoNews, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε μελλοντικές χρονιές, το ΚΚΕρ πρότεινε βέλτιστες πρακτικές για τις διαδικασίες ελέγχου.

Έλεγχος ΕΕ για εκποπές ρύπων αυτοκινήτων
Euro-6 στα πρότυπα της ΕΕ

Έως και 30.000 ευρώ τα πρόστιμα στους παραβάτες

Στα εγκαίνια των εργαστηρίων, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, «Παρά το γεγονός ότι ο έλεγχος της ΕΕ των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων που διατίθενται στην αγορά είναι κανονικά αρμοδιότητα των κρατών μελών, από τον Σεπτέμβριο του 2020, η Επιτροπή είναι σε θέση να διενεργεί και εκείνη ελέγχους στα αυτοκίνητα.

Επίσης, η Ένωση μπορεί να προκαλεί ανακλήσεις και να επιβάλλει πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο όταν παραβιάζεται ο νόμος.

Η νέα υπερσύγχρονη εγκατάσταση δοκιμών εκπομπών αυτοκινήτων, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα για τους ευρωπαίους πολίτες.

Μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, να ενισχύσει την ενιαία αγορά και να στηρίξει τη παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας».

Κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, τα νέα υπερσύγχρονα εργαστήρια θα δώσουν στο ΚΚΕρ τη δυνατότητα να διασφαλίζει ότι τα αυτοκίνητα συμμορφώνονται με τους ενωσιακούς κανόνες για τις εκπομπές.

Πρόκειται για μια σπουδαία είδηση για όλους τους καταναλωτές και τους Ευρωπαίους. Είναι ένα βήμα προς την πραγματοποίηση της φιλοδοξίας να καταστεί η Ευρώπη μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.

Είναι ένα ακόμα σημαντικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η επιστήμη συμβάλλει στην πολιτική».


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.