Taxi & Driver
Μεταπωλητική αξία αυτοκινήτου
Extra εξοπλισμός επηρεάζει την μεταπωλητική αξία

Αποσπούν την προσοχή του οδηγού οι οθόνες αφής του αυτοκινήτου;

Οι οθόνες αφής έχουν κυριαρχήσει στις αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού πλέον δεν υπάρχει καινούριο αυτοκίνητο το οποίο να μην διαθέτει μία μεγάλη οθόνη. Μάλιστα, ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο είναι η πολυτέλεια του οχήματος να εξαρτάται από το μέγεθος της οθόνης που διαθέτει. 

Τα παλιά κουμπιά έχουν αντικατασταθεί από την οθόνη αφής, με αποτέλεσμα ο οδηγός να πρέπει να απομακρύνει το βλέμμα του από τον δρόμο για να ανοίξει το ραδιόφωνο ή για να ρυθμίσει την μουσική. Παρόλα αυτά το 46% των οδηγών προτιμά τις νέες τεχνολογίες, ενώ το 38% θα προτιμούσε τα παραδοσιακά κουμπιά. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Η οθόνη αφής αποσπά το βλέμμα του οδηγού από τον δρόμο  

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Βρετανική εταιρεία “Rivervale Leasing” έγινε αντιληπτό ότι ένα μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων αντιμετωπίζουν προβλήματα με την οθόνη αφής. H οθόνη τους αποσπά την προσοχή για αυτό και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στο δρόμο. Παραδείγματος χάριν, όταν ένας οδηγός προσπαθεί να συνδέσει το κινητό του τηλέφωνο με το Bluetooth του αυτοκινήτου και δεν τα καταφέρνει, αναγκάζεται να απομακρύνει την προσοχή του από την οδήγηση. 

Μάλιστα, σε πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα μέσω της οθόνης αφής πραγματοποιείται και η ρύθμιση του κλιματισμού και φυσικά η αλλαγή σταθμού στο ραδιόφωνο. Αυτές οι διαδικασίες όσο απλές και αν φαίνονται, απαιτούν από τον οδηγό μία επιπλέον προσοχή. Φυσικά, αυτές τις ενέργειες δεν τις ξεκίνησαν οι οδηγοί εξαιτίας της οθόνης, αντιθέτως παλαιότερα υπήρχαν κουμπιά για κάθε ρύθμιση που ήθελαν να πραγματοποιήσουν. Έτσι, μετά τις 10 φορές δεν χρειαζόταν να πάρουν την προσοχή τους από το δρόμο, καθώς γνώριζαν που είναι το κάθε κουμπί. 

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι πιο δύσκολο για τους οδηγούς να μάθουν τι πρέπει να πατήσουν στην οθόνη χωρίς να την κοιτάζουν, καθώς πολλές φορές ανοίγουν υπομενού. Ως αποτέλεσμα το να κάνει λάθος ένας οδηγός γίνεται μία αναπόφευκτη διαδικασία. 

Οδηγός χρησιμοποιεί την οθόνη αφής του αυτοκινήτου ενώ οδηγεί
Η οθόνη αφής αποσπά το βλέμμα του οδηγού από τον δρόμο  

Δεν υπάρχει εργονομία με την οθόνη αφής

Στα παλαιότερα αυτοκίνητα τα οποία δεν περιελάμβαναν στην καμπίνα τους και από μία οθόνη αφής, στις παρουσιάσεις των μοντέλων αναφέρονταν λεπτομέρειες σχετικά με τον σχεδιασμό των κουμπιών ώστε να είναι εργονομικά. Ειδικότερα, το κάθε κουμπί είχε τοποθετηθεί σε μία συγκεκριμένη θέση με απώτερο σκοπό να εξυπηρετεί τους οδηγούς κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Τα κουμπιά που χρησιμοποιούνταν συχνά από τους οδηγούς όπως του air condition και του ραδιοφώνου βρίσκονταν σε κεντρικά σημεία, ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση.  

Αντιθέτως, στα σύγχρονα αυτοκίνητα οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την εργονομία των κουμπιών, καθώς είναι λίγα, με τα περισσότερα να έχουν αντικατασταθεί από την οθόνη αφής. 

Φθηνότερη λύση η οθόνη αφής για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες κατέφυγαν στην λύση της οθόνης αφής αντί για των κουμπιών για λόγους κέρδους. Η παραγωγή μιας οθόνης είναι πολύ φθηνότερη σε σχέση με τον σχεδιασμό των παραδοσιακών κουμπιών. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον πίνακα των οργάνων, ο οποίος κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα αν είναι ψηφιακός συγκριτικά με έναν αναλογικό. Βέβαια, ένας ψηφιακός πίνακας και μία οθόνη αφής περιλαμβάνουν περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με τις παλιές τεχνολογίες. 

Πηγή: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.