Taxi & Driver

Video: Ένα αυτοκίνητο που «διαβάζει» τα συναισθήματά σου!

Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα πραγματοποίησε η Ford σε συνεργασία με νευροεπιστήμονες και τη Designworks, προσπαθώντας να δει τι προκαλεί έντονες συγκινήσεις στον μέσο άνθρωπο και που κατατάσσεται σε αυτή τη λίστα η οδήγηση. Εντάξει, όχι ενός απλού αυτοκινήτου αλλά ενός Focus RS!

Στην έρευνα έλαβαν μέρος άνθρωποι διαφορετικών ενδιαφερόντων, ενώ η κατάταξη των δραστηριοτήτων έγινε ανάλογα με την έκκριση αδρεναλίνης. Η οδήγηση ενός σπορ αυτοκινήτου είναι το εισιτήριο για σημαντικές «στιγμές έντονης συγκίνησης». Ξεχάστε τις ρομαντικές ιστορίες, τα πολυτελή δείπνα ή τις επικές κινηματογραφικές σειρές – νέα, προκαταρκτική έρευνα αποκαλύπτει ότι η οδήγηση ενός σπορ αυτοκινήτου σε καθημερινή βάση είναι από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσετε την αίσθηση ευεξίας και συναισθηματικής πληρότητας.

Η έρευνα μέτρησε τις «στιγμές έντονης συγκίνησης» που παίζουν ζωτικό ρόλο στην καθημερινή μας ευεξία – καθώς εθελοντές:
– εμψύχωναν την αγαπημένη τους ποδοσφαιρική ομάδα,
– παρακολουθούσαν ένα συναρπαστικό επεισόδιο του Game of Thrones,
– απολάμβαναν ένα φιλί γεμάτο πάθος,
– έκαναν βόλτα σε τρενάκι λούνα παρκ (roller coaster),
– παρακολουθούσαν ένα εντατικό μάθημα χορού.
ή…
– οδηγούσαν το Ford Focus Rs.

Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε πως μόνο οι περιστασιακές εκρήξεις αδρεναλίνης σε τρενάκια λούνα παρκ κατατάχθηκαν ψηλότερα από την συγκίνηση που προκαλεί η χρήση ενός σπορ αυτοκινήτου στις καθημερινές διαδρομές! Για το πείραμα αυτό, η αμερικανική μάρκα δημιούργησε ένα μοναδικό Ford Performance Buzz Car: ένα ειδικά προσαρμοσμένο Ford Focus RS που ενσωματώνει φορετές συσκευές και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για να καταγράφει τα συναισθήματα του οδηγού σε πραγματικό χρόνο στο εξωτερικό του αυτοκινήτου.

«Ένα τρενάκι του λούνα παρκ  μπορεί να είναι καλό για στιγμιαίες συγκινήσεις αλλά δεν μπορεί να σε πηγαίνει στη δουλειά κάθε μέρα», δήλωσε ο Dr Harry Witchel, κορυφαία ειδικεύεται στον τομέα Φυσιολογίας. «Αυτή η μελέτη δείχνει πώς οδηγώντας ένα αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων κάνει πολύ περισσότερα από το να σας μεταφέρει από το σημείο Α στο Β – αφού μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο στοιχείο του καθημερινού σας προγράμματος ευεξίας».Οι συμμετέχοντες στην έρευνα οι οποίοι κάθισαν στο τιμόνι ενός Ford Focus RS, ενός Focus ST ή μιας Mustang βίωσαν κατά μέσο όρο 2,1 στιγμές έντονης συγκίνησης κατά τη διάρκειας μιας συνηθισμένης καθημερινής διαδρομής. Ο αριθμός αυτός έφτασε στο 3 στο τρενάκι του λούνα παρκ, στο 1,7 σε μία βόλτα για ψώνια, στο 1,5 κατά την παρακολούθηση ενός επεισοδίου Game of Thrones ή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, και μηδενίστηκε στην περίπτωση του μαθήματος χορού, του δείπνου πολυτελείας ή του καυτού φιλιού.

Για τους σκοπούς της έρευνας, η Ford πήρε ένα Focus RS και συνεργάστηκε με την Designworks για τη δημιουργία του Buzz Car. Από τη σύλληψη της ιδέας, τη σχεδίαση και την υλοποίηση μέχρι την εξέλιξη του λογισμικού και τον προγραμματισμό για την δημιουργία του Buzz Car, χρειάστηκαν 1.400 εργατοώρες. Όμως το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και τα… έλεγε όλα όπως θα δείτε και στο video που ακολουθεί! Κάθε «στιγμή συγκίνησης» που βιώνει ο οδηγός – όπως αναλύθηκε με τη βοήθεια ενός συστήματος συναισθηματικής τεχνητής νοημοσύνης σε πραγματικό χρόνο («emotional AI») προϊόν της κορυφαίας εταιρίας τεχνολογιών ενσυναίσθησης Sensum – παράγει μια εντυπωσιακή απεικόνιση μέσω σχεδόν 200.000 λυχνιών LED που είναι ενσωματωμένες στο αυτοκίνητο.

Το Buzz Car διέθετε επίσης:
– Υψηλών επιδόσεων υπολογιστή Zotac VR GO gaming PC
– Λωρίδες φώτων ημέρας 110 x 500-lumen
– 82 πάνελ απεικόνισης με 188.416 ξεχωριστές LED

Περισσότερα, πατώντας play!

Πάνος Σεϊτανίδης, NewsAuto


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.