Taxi & Driver
Αλυσἰδες τοποθετημένες σε ρόδα αυτοκινήτου
Τα πάντα για τις αλυσίδες των αυτοκινήτων

Τα πάντα για τις αλυσίδες των αυτοκινήτων

Ο χειμώνας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναγκάζουν τους οδηγούς να λάβουν νέα μέτρα για να μπορούν να οδηγούν με ασφάλεια. Η χιονόπτωση είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα, αν ο οδηγός δεν έχει προμηθευτεί τις κατάλληλες αντιολισθητικές αλυσίδες.

Για αυτό είναι σημαντικό για τους οδηγούς να γνωρίζουν το είδος της αλυσίδας που ταιριάζει στο αυτοκίνητο τους και πως ακριβώς πρέπει να τις τοποθετούν. Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν την ταχύτητα με την οποία πρέπει να κινούνται όσο τις χρησιμοποιούν. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις αλυσίδες των αυτοκινήτων, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Ποια είναι τα 4 είδη των αλυσίδων για τον χειμώνα; 

Υπάρχουν 4 είδη αντιολισθητικών αλυσίδων, οι οποίες κατηγοριοποιούνται με βάση την διαδικασία τοποθέτησής τους, το κόστος και τα αυτοκίνητα στα οποία προορίζονται να τοποθετηθούν.  

Συμβατικές αλυσίδες 

Οι συμβατικές αλυσίδες πρόκειται για τις πιο συνηθισμένες αλυσίδες, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν σε πολλά είδη αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, αυτές οι αλυσίδες χωρίζονται σε 2 υποκατηγορίες, με βάση το πάχος τους. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι αλυσίδες των 12 χιλιοστών και στην δεύτερη εκείνες των 10 χιλιοστών. Μάλιστα, οι δεύτερες αλυσίδες  χρησιμοποιούνται σε οχήματα που διαθέτουν ελαστικό χαμηλού προφίλ ή βελτιωμένη ανάρτηση. 

Αλυσίδες σε στυλ κουβέρτας  

Οι αλυσίδες “κουβέρτα” έχουν σχεδιαστεί από ένα ειδικό ύφασμα, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της τριβής στον πάγο και στο χιόνι. Οι συγκεκριμένες αλυσίδες θεωρούνται οικονομικές και εύκολες στην τοποθέτηση, ενώ αποτελούν την μοναδική λύση για όποιον οδηγό διαθέτει σπορ αυτοκίνητο. Βέβαια, οι αλυσίδες “κουβέρτα” δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εκτός χιονιού διότι όταν κινούνται σε καθαρό δρόμο φθείρονται. 

Αλυσίδες στυλ αράχνης 

Οι αλυσίδες “αράχνης¨είναι ένα από τα ακριβότερα είδη αλυσίδας και για αυτό δεν προτιμούνται εύκολα από τους οδηγούς. Ειδικότερα, αυτές οι αλυσίδες διαθέτουν ένα σταθερό τμήμα, το οποίο τοποθετείται στα μπουλόνια του κάθε τροχού και πάνω σε εκείνο εφαρμόζει το υπόλοιπο σύστημα. Είναι ιδανικές για κάθε είδος αυτοκίνητο, ενώ χρησιμοποιείται εύκολα από τους οδηγούς. 

Αλυσίδες με καρφιά

Οι αλυσίδες με τα καρφιά είναι ιδανικές για πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθώς προσφέρουν καλή προσφυγή πάνω στον πάγο. Οι συγκεκριμένες αλυσίδες, σχηματίζουν ένα πεντάγωνο, ενώ είναι κατασκευασμένες από καουτσούκ και ατσαλένιες τάπες. Ως αποτέλεσμα οι αλυσίδες με τα καρφιά ισχυροποιούν το κράτημα προς κάθε κατεύθυνση. 

Σωστός τρόπος τοποθέτησης των αλυσίδων του αυτοκινήτου 

Αρχικά οι αλυσίδες, σε όποια κατηγορία και αν ανήκουν, πρέπει να τοποθετούνται στον άξονα που μεταδίδεται η ισχύς του αυτοκινήτου. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ένας οδηγός για να τοποθετήσει σωστά τις αλυσίδες στις ρόδες του, είναι να τις απλώσει πίσω από το ελαστικό με τις άκρες του συρματόσχοινου να βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά. 

Στη συνέχεια, ο οδηγός πρέπει να μετακινήσει προς τα πάνω τα συρματόσχοινα που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος και να τα ενώσουν. Συγχρόνως, πρέπει να ενώσουν το άκρο της αλυσίδας στο πάνω τμήμα, σχηματίζοντας ένα U από το κάτω μέρος. Αμέσως μετά πρέπει να τραβήξουν το άκρο της αλυσίδας με σκοπό να τοποθετήσουν πάλι τον γάντζο στο πάνω μέρος. 

30 – 40 χλμ./ώρα με τις αντιολισθητικές αλυσίδες 

Όσο στις ρόδες του αυτοκινήτου είναι τοποθετημένες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, οι οδηγοί πρέπει να οδηγούν με πολύ μεγάλη προσοχή. Ο κύριος λόγος είναι ότι η προσφυγή των κινητήριων τροχών δεν είναι συμβαδίζει με τους υπόλοιπους. Έτσι, η ταχύτητα με την οποία επιτρέπεται να κινείται ένας οδηγός όταν το όχημα του “φοράει” αλυσίδες είναι τα 30 με 40 χλμ./ώρα. Επίσης, οι οδηγοί δεν πρέπει να ξεχνούν να απομακρύνουν τις αλυσίδες όταν πρόκειται να κινηθούν σε “καθαρό” οδόστρωμα, ώστε να μην καταστρέψουν τόσο τα ελαστικά όσο και τις ίδιες τις αλυσίδες. 

Πόσο κοστίζουν οι αλυσίδες των αυτοκινήτων; 

Οι περισσότερες αντιολισθητικές αλυσίδες είναι οικονομικές, καθώς είναι αναγκαίες να τις έχουν όλοι οι οδηγοί. Πιο συγκεκριμένα, οι συμβατικές αλυσίδες κοστίζουν περίπου 50 ευρώ, ενώ 40 ευρώ μπορεί να βρει ένας οδηγός τις αλυσίδες που μοιάζουν με κουβέρτα. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο ακριβές αλυσίδες, όπως της “αράχνης” και εκείνες με τα καρφιά, οι οποίες ξεκινούν από τα 150 ευρώ. 

Πηγή: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.