Taxi & Driver
Τα δικαιολογητικά της μεταβίβασης ταξί
Τα δικαιολογητικά της μεταβίβασης ταξί

Τα δικαιολογητικά για την μεταβίβαση ταξί

Τα δικαιολογητικά των ταξί και συγκεκριμένα για την μεταβίβαση του ταξί είναι αρκετά, ενώ η διαδικασία κατάθεσής τους είναι πολύ απλή. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του Ε.Δ.Χ αυτοκινήτου ακολουθεί 3 απλά:

  • Υποβολή και έλεγχος των δικαιολογητικών
  • Σύνταξη πράξης μεταβίβασης
  • Έκδοση άδειας κυκλοφορίας

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα δικαιολογητικά της μεταβίβασης ταξί, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Που υποβάλλονται τα δικαιολογητικά;

Τα δικαιολογητικά της μεταβίβασης του οχήματος υποβάλλονται είτε στο Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικ/νιων κάθε Περιφερειακής Ενότητας ή και σε τοπικό επίπεδο τα Τμήματα Μεταφορών Σητείας και Ιεράπετρας.

Αίτηση-Υπ. Δήλωση

Ο οδηγός του ταξί, πρέπει να έχει συμπληρώσει μία υπεύθυνη δήλωση, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την μεταβίβαση του οχήματός του. Η δήλωση περιλαμβάνει τα στοιχεία τα δικά του, του αγοραστή και του, καθώς και βασικές πληροφορίες γα το όχημα.

Στην περίπτωση που αγοραστής δεν είναι κάτοχος άλλου ΔΧ αυτοκινήτου, αναγράφει στο έντυπο της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης ότι: «Δεν είμαι κάτοχος άλλου ΔΧ αυτοκινήτου».

Η αναγραφή του τηλεφώνου, του FAX και της Δ/νση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (email) στην αίτηση είναι προαιρετική.

Άδεια Κυκλοφορίας

Τα δικαιολογητικά της μεταβίβασης του ταξί που πρέπει να έχει ο ενδιαφερόμενος που περιλαμβανουν και την επίδειξη αντιγράφου της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

Βιβλιάριο Μεταβολών κατοχής και κυριότητας

Το βιβλιάριο Μεταβολών κατοχής και κυριότητας, πρόκειται για ένα ακόμη επίσημο έγγραφο, το οποίο χρειάζεται ο οδηγός για να μεταβιβάσει το Ε.Δ.Χ αυτοκίνητό του.

Σύμφωνα με άρθρο 102 του Ν. 4070/2012 (Α΄ 82) η μεταβίβαση ΕΔΧ αυτοκινήτου γίνεται με έγγραφο βέβαιης χρονολογίας και καταχωρείται στο βιβλιάριο μεταβολών κατοχής και κυριότητας του οχήματος.

Εξοφλητική πράξη παραχώρησης κυριότητας, αν είχε παρακρατηθεί η κυριότητα

Σε περίπτωση που είχε παρακρατηθεί η κυριότητα του οχήματος, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υπβάλλει στο αρμόδιο τμήμα, την εξοφλητική πράξη παραχώρησης της κυριότητας.

Αποδεικτικό καταβολής τέλους μεταβίβασης

Ο φόρος μεταβίβασης που πρέπει να πληρώσει ένας ταξιτζής ανέρχεται στα 190€, ενώ επιμερίζεται ανάλογα με το μεταβιβαζόμενο ποσοστό.

Αποδεικτικό καταβολής τέλους έκδοσης άδειας

Το ποσό τέλους έκδοσης άδειας, ανέρχεται στα 100 ευρώ, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να προσκομισθεί και κατά την έκδοση της νέας άδειας.

Φύλλο Υπεραξίας από Δ.Ο.Υ.

Ο οδηγός ταξί πρέπει να προσκομίσει το Φύλλο Υπεραξίας από Δ.Ο.Υ. και το σχετικό διπλότυπο, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την διαδικασία μεταβίβασης του ταξί.

Μεταβίβαση ταξί
Δικαιολογητικά της μεταβίβασης ταξί

Βεβαίωση ΕΦΚΑ του πωλητή για την πώληση

Άλλο ένα δικαιολογητικό που πρέπει να φέρει ο ενδιαφερόμενος είναι η βεβαίωση ΕΦΚΑ του πωλητή για την πώληση του οχήματος στον νέο ιδιοκτήτη.

Πιστοποιητικό ΕΦΚΑ του αγοραστή

Μόνο στη περίπτωση που ο αγοραστής του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου είναι γραμμένος και ασφαλισμένος στον οικείο ασφαλιστικό φορέα σαν ιδιοκτήτης άλλου Δ.Χ αυτοκινήτου.

Βεβαίωση καταβολής τελών κυκλοφορίας

Ο πωλητής πρέπει να έχει εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας, για όλο το χρονικό διάστημα που το αυτοκίνητο βρισκόταν στην κατοχή του.

Επίδειξη Αστυνομικής Ταυτότητας

Ο ιδιοκτήτης του ταξί πρέπει να δώσει στις αρμόδιες αρχές ή ένα αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας ή ένα άλλο εγγράφου ταυτοπροσωπίας. Όπως λόγου χάριν, διαβατήριο, άδεια οδήγησης, άδεια διαμονής, ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Ωστόσο, αν η αίτηση δεν υποβάλλεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο πρέπει να συνοδεύεται από φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή άλλων αντίστοιχων εγγράφων

Απόδειξη ταυτότητας Νομικού προσώπου

Για την απόδειξη της ταυτότητας Νομικού προσώπου, ο ενδιαφερόμενος, χρειάζεται αντίγραφο καταστατικού και τυχόν τροποποιήσεις του με σχετικό αποδεικτικό κατάθεσης στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, για τις Α.Ε. προσκομίζεται βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ για τη σύσταση και την ισχύουσα εκπροσώπησή της.

Ο αγοραστής δεν πρέπει να έχει κατηγορηθεί για αδικήματα

Ο αγοραστής του ταξί, δεν θα πρέπει να έχει κατηγορηθεί για μέλος σε εγκληματική οργάνωση, παραχάραξης, κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων, πλαστογραφίας, πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων και δωροδοκίας.

Επίσης, δεν θα πρέπει να κατηγορείται για ανθρωποκτονία με πρόθεση, ληστεία, αρπαγή, βιασμό, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση παιδιών, διευκόλυνση ακολασίας άλλων, πορνογραφία ανηλίκων, μαστροπεία, εκμετάλλευση πόρνης και σωματεμπορίας.

Η λίστα συνεχίζεται με ασέλγεια σε ανήλικο έναντι αμοιβής, κλοπή, υπεξαίρεση, εκβίαση, απάτη, απιστία, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, εμπορία και χρήση ναρκωτικών, παράβαση των διατάξεων του νόμου για πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών, λιποταξία, ανυποταξία και παράνομη απασχόληση εργαζομένων.

Αν λοιπόν, ένας αγοραστής έχει κατηγορηθεί για κάποιο από αυτά τα αδικήματα δεν θα του ολοκληρωθεί με επιτυχία η μεταβίβαση του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου.

Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου Γενικής Χρήσης

Μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών και μόλις έχουν συγκεντρωθεί όλα τα δικαιολογητικά της μεταβίβασης για το ταξί, αναζητείται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου Γενικής Χρήσης ώστε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογητικό κατά την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.