Taxi & Driver
άντρας χτυπά μια πόρτα με επιγραφή "το μέλλον σου"
Τα 20 επαγγέλματα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Τα 20 επαγγέλματα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Σήμερα, εν έτει 2021, όλο και περισσότερα επαγγέλματα αυτοματοποιούνται, με πολλούς υπαλλήλους να αντικαθίστανται από μηχανές. Πρόκειται για την εποχή κατά την οποία η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σημαντικά, επηρεάζοντας άμεσα τον τρόπο εργασίας, επικοινωνίας και γενικότερα ζωής των ανθρώπων. Οι συνήθειες των ατόμων κυριαρχούνται όλο και περισσότερο από τις μηχανές. 

Με βάση αυτούς τους προβληματισμούς, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διεξήγαγε μία έρευνα με τίτλο “The Future of Employment”, με στόχο να βρει τα επαγγέλματα στα οποία οι υπάλληλοι, σε λίγα χρόνια από τώρα, θα έχουν αντικαταστήσει από αυτόματες μηχανές. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές θέλοντας να βγάλουν ακριβή αποτελέσματα, συνέκριναν 702 επαγγέλματα.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Σε τι ποσοστό κινδυνεύουν τα επαγγέλματα ρουτίνας; 

Όπως αναφέρει και ο Martin Ford, συγγραφέας του βιβλίου “Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future”, τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν να αυτοματοποιηθούν στο μέλλον, είναι εκείνα των οποία η δράση είναι επαναλαμβανόμενη και προβλέψιμη. Πρόκειται για εργασίες οι οποίες όπως χαρακτηριστικά δήλωσε είναι “ρουτίνας”. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ακαδημαϊκής έρευνας, το τηλεμάρκετινγκ ανήκει στα επαγγέλματα με το μεγαλύτερο ποσοστό επικινδυνότητας, αφού φτάνει το 99%. 

Παράλληλα, οι ταμίες έχουν ποσοστό 97% να αντικατασταθούν από μηχανήματα, όπως ήδη γίνεται σε πολλά καταστήματα, στα οποία ο πελάτης “χτυπάει” μόνος του τα προϊόντα που θέλει να αγοράσει. Συγχρόνως, το 92% των θέσεων που κατέχουν οι οξυγονοκολλητές μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Ακολουθούν οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, σε ποσοστό 89%, των οποίων η εργασία φάνηκε ότι μπορεί να αντικατασταθεί πολύ εύκολα από μηχανές, αφού ακόμα και σήμερα υπάρχουν αυτοκίνητα που δεν χρειάζονται τον οδηγό. Φυσικά, μαζί με τους ταξιτζήδες κινδυνεύουν και οι οδηγοί μεγάλων οχημάτων, όπως φορτηγών. Με βάση δημοσιεύματα της McKinsey, στις ΗΠΑ ένα στα τρία φορτηγά θα είναι αυτόνομο μέχρι το 2027. Ο Elon Musk με την Tesla, δίνει ένα τέλος και στους δασκάλους οδήγησης, καθώς στο μέλλον τα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν χωρίς τη παρέμβαση του οδηγού. 

Αντίστοιχα, σε ποσοστό 81% αποδείχθηκε ότι οι μάγειρες γρήγορου φαγητού δεν θα χρειάζονται σε μερικά χρόνια. Ήδη από το 2018 η εταιρεία CaliBurger τοποθέτησε ρομπότ να ετοιμάζουν και να σερβίρουν τις παραγγελίες των πελατών. Επίσης, με βάση δημοσιεύματα της Deloitte, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, είναι πολύ πιθανό, περισσότερες από 100.000 θέσεις στο νομικό τομέα να έχουν αυτοματοποιηθεί. Ακόμη, οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών εταιρειών είναι εύκολο να αντικατασταθούν ως προς τη σύνταξη του συμβολαίου και την ανάλυση των αναγκών. 

επιγραφη ταξί εν κινήση με έντονα φώτα
Σε τι ποσοστό κινδυνεύουν τα επαγγέλματα ρουτίνας;

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το επάγγελμα του φοροτεχνικού κινδυνεύει να χαθεί καθώς την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει ένα εξελιγμένο λογισμικό πρόγραμμα. Δεν είναι δύσκολο μέσω της τεχνικής νοημοσύνης, το πρόγραμμα να ετοιμάζει την φορολογική δήλωση των πελατών. Ένα ακόμη επάγγελμα το οποίο θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία, είναι οι επαγγελματίες ενοικίασης DVD, αφού με το internet και τις πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί τα άτομα βλέπουν οποία ταινία επιθυμούν πληρώνοντας μία μικρή συνδρομή. Το Netflix, το HBO και το Amazon είναι μερικά μόνο από τα χιλιάδες παραδείγματα, με τα οποία οι χρήστες μπορούν να παρακολουθησουν απεριόριστες ταινίες και σειρές. Ακριβώς την ίδια πτώση θα έχουν και όσοι δουλεύουν ως υπεύθυνοι συσκευασίας, αφού είναι μία δουλειά ρουτίνας που εύκολα μπορεί να πραγματοποιείται από μία μηχανή. 

Αν και το επάγγελμα του χτίστη δεν μπορεί να αυτοματοποιηθεί εύκολα, από δημοσιεύματα στο κανάλι RTBF, φαίνεται ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα ρομπότ τα οποία μπορούν να τοποθετήσουν τουβλα δύο και τέσσερις φορές γρηγορότερα από έναν άνθρωπο. Σε ένα ξενοδοχείο της Ιαπωνίας, στην ρεσεψιον αντί για έναν υπάλληλο έχει τοποθετηθεί ένα ρομπότ, το οποίο αφενός συνεννοείται με τους πελάτες και αφετέρου τους βοηθά με τις αποσκευές. Επίσης, τα ρομπότ θα μπορούν πολύ σύντομα να καθαρίζουν το σπίτι και τις επιχειρήσεις, αντικαθιστόντας τα συνεργεία καθαρισμού.

Επιπροσθέτως, σε πολλά επαγγέλματα το προσωπικό μπορεί να αντικατασταθεί από drones. Οι στρατιώτες είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού ορισμένα αεροσκάφοι ήδη έχουν μεταπό drones. “Μπορεί να ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας”, όμως σε μερικά χρόνια, αντί για ανθρώπους στις μάχες οι χώρες θα στέλνουν στρατιωτικά drones. Παράλληλα, οι κουριερς μπορούν να γίνουν ρομποτ, τα οποία θα μεταφέρουν τα πακέτα των πελατών κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες χωρίς κίνδυνο για την ζωή τους. 

Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί θεωρούνται ένα από τα επαγγέλματα που δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από ρομπότ, ο ακτινολόγος φαίνεται ότι μπορεί. Στο μέλλον μέσω της βοήθειας της τεχνικής νοημοσύνης, μία μηχανή θα μπορεί να “διαβάζει” τις ακτινογραφίες και να ανακοινώνει στον ασθενή την θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει. Ακόμη ένα επάγγελμα το οποίο κανείς δεν θα σκεφτόταν ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία, είναι εκείνο του φαρμακοποιού. Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη θα καταφέρνουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πελατών. 

Ποια είναι τα επαγγέλματα που δεν κινδυνεύουν στο μέλλον; 

Ωστόσο, παρά τις μεγάλες εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα, υπάρχουν μερικά επαγγέλματα τα οποία θα αργήσουν πολύ μέχρι την αυτοματοποίηση τους. Πρόκειται για εργασίες, οι οποίες σε αντίθεση με τα επαγγέλματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν είναι καθόλου προβλέψιμες και απαιτούν πολύ μεγάλη συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, πρακτικές εργασίες όπως οι υδραυλικοί, οι γιατροί, οι επισκευαστές και οι νοσηλευτές είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθούν από μηχανές και ρομπότ. Επίσης, επαγγέλματα στα οποία υπάρχει έντονο το στοιχείας της επικοινωνίας σε ένα βαθύτερο επίπεδο από αυτό της απλής συζήτησης, όπως των θεραπευτών, εργοθεραπευτών, διατροφολόγων, διαιτολόγων και κοινωνικών λειτουργών είναι σχεδόν αδύνατο να αυτοματοποιηθούν. Τέλος, εργασίες οι οποίες απευθύνονται στο πνεύμα των ανθρώπων, όπως η δουλειά των κληρικών, δεν μπορούν να γίνουν μέσω ενός άψυχου ρομπότ. 

Πηγές: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.