Taxi & Driver
Νέα γυναίκα οδηγός οδηγεί με συνοδηγό
Σύνοδος και ένδειξη «Σ» για τους 17χρονους οδηγούς

Σύνοδος και ένδειξη «Σ» για τους 17χρονους οδηγούς

Μετά από την τελευταία αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στο δίπλωμα οδήγησης, όσοι είναι 17 χρονών μπορούν να αποκτήσουν προσωρινό δίπλωμα οδήγησης. Μόνες προϋποθέσεις είναι να λάβουν μέρος στις εξετάσεις, να έχουν πάντα μαζί τους έναν έμπειρο συνοδό και να κυκλοφορούν με το ειδικό σήμα «Σ».  

Αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, επιβάλλονται κυρώσεις στον οδηγό, από τον οποίο αφαιρείται η προσωρινή άδεια οδήγησης ενώ θα μπορεί να επαναλάβει τις εξετάσεις στα 19 του χρόνια αντί για τα 18.  

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προϋποθέσεις του διπλώματος οδήγησης για 17χρονους, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Ηλεκτρονική χορήγηση του διπλώματος οδήγησης 17 χρονών 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι 17χρονοι που έχουν ολοκληρώσει τις πρακτικές και θεωρητικές εξετάσεις, μπορούν να λάβουν το δίπλωμα οδήγησης ηλεκτρονικά. 

Δύο βήματα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι για να πάρουν το δίπλωμα στα χέρια τους. Πρώτον, να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία τους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.).  Δεύτερον, να να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κυβέρνησης και να εκδώσουν την άδεια, είτε σε έντυπη μορφή, είτε σε ψηφιακή μορφή (pdf). 

Το δίπλωμα για 17 χρονών ισχύει μόνο για την Περιφέρειά τους 

Όσοι 17 χρόνοι έχουν λάβει το δίπλωμα οδήγησής τους, μπορούν να κυκλοφορούν με την συνοδεία πάντα ενός έμπειρου οδηγού, μόνο στην Περιφέρεια της κατοικίας τους. Μόλις συμπληρώσουν τα 18, η προσωρινή άδεια ισχύει για οδήγηση και χωρίς συνοδό εντός ολόκληρης της Ελληνικής Επικράτειας. 

Το δίπλωμα οδήγησης έχει ίδιες τις υποχρεώσεις με των ενηλίκων 

Η άδεια οδήγησης των 17 χρόνων, σχετίζεται με οχήματα κατηγορίας Β και παρέχει στον κάτοχό της όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προσφέρει και η άδεια οδήγησης της συγκεκριμένης κατηγορίας αυτοκινήτου των ενηλίκων. Με λίγα λόγια, ο δικαιούχος του προσωρινού διπλώματος οδήγησης υπόκειται σε όλες τις ρυθμίσεις και κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία της οδικής κυκλοφορίας οχημάτων.  

Έγγραφα που πρέπει να έχουν μαζί τους οι 17χρονοι οδηγοί 

Οι νέοι οδηγοί πρέπει να έχουν μαζί τους κατά την οδήγηση, πρώτον, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αναγνώρισης της ταυτότητάς του. Δεύτερον, την άδεια οδήγησης, σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Σε περίπτωση που ο οδηγός εκτός από την άδεια κατηγορίας Β έχει και δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας ΑΜ να το έχει μαζί του. 

Οδήγηση με συνοδό με ασφάλεια αστικής ευθύνης έναντι τρίτων 

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, για να εκδοθεί άδεια οδήγησης για τους 17χρονους πρέπει να υπάρχει συνοδός μέσα στο αυτοκίνητο. Έτσι, είναι υποχρεωτική η υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων. Σύμφωνα με το νόμο  ν. 4850/2021,  η συγκεκριμένη ασφάλεια καλύπτει τόσο τον συνοδό όσο και τον νέο οδηγό.  

Προϋποθέσεις συνοδού των 17 χρόνων κατά την οδήγηση 

Ο συνοδός που θα βρίσκεται μαζί με τον 17χρονο οδηγο πρέπει να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 25 ετών και να έχει τουλάχιστον 5 χρόνια εμπειρία οδήγησης σε κατηγορία οχημάτων B. Φυσικά, η άδεια οδήγησης που φέρει μαζί του πρέπει να είναι σε ισχύ και να μην χρειάζεται ανανέωση. 

Επίσης, ο συνοδός πρέπει να έχει την προσοχή του στο δρόμο, ώστε να μπορεί να συμβουλεύει τον νέο οδηγό, όποτε και αν τον χρειαστεί. Παράλληλα, πρέπει να βρίσκεται σε κατάλληλη σωματική και διανοητική ικανότητα. Δηλαδή, στην περίπτωση που απαιτηθεί να οδηγήσει εκείνος, να είναι σε θέση να το κάνει με ασφάλεια. 

Τοποθέτηση ειδικού σήματος «Σ» για τους 17 χρόνους οδηγούς 

Καθόλη τη διάρκεια της συνοδευόμενης οδήγησης των 17 χρόνων, είναι υποχρεωτικό να τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο το ειδικό σήμα «Σ». Το γράμμα αυτό είναι μαύρου χρώματος, εκτυπώνεται σε επιφάνεια λευκού χρώματος και έχει διαστάσεις 12 x 15 εκατοστά. 

Τοποθετείται στη δεξιά άκρη της εσωτερικής πλευράς του πίσω υαλοπίνακα του αυτοκινήτου.

Στόχος του διακριτικού σήματος είναι να δείξει στους άλλους οδηγούς ότι υπάρχει συνοδός μέσα στο αμάξι.  

Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 18, ανεξάρτητα με το αν υπάρχει ή όχι συνοδός μέσα στο όχημα, το σήμα «Σ» αντικαθίσταται από το γνωστό σε όλους «Ν». Όπως ακριβώς ορίζει και ο Κ.Ο.Κ, με την παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 2696/1999. 

Κυρώσεις για τους 17 χρονών κατόχους διπλώματος οδήγησης

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τα δημοσιεύματα του NewsAuto, κυρώσεις επιβάλλονται  ακόμα και στους 17χρονους οδηγούς. 

Ειδικότερα, η οδήγηση χωρίς την παρουσία συνοδού ή με την παρουσία συνοδού ο οποίος δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, οδηγεί σε αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης των 17 χρόνων. Μάλιστα, το δίπλωμα θα μπορεί να επανεκδοθεί πλέον στην ηλικία των 19 ετών αντί για τα 18. Αντίστοιχα, στον συνοδό που έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης και δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. 

Επίσης, σε περίπτωση διάπραξης από τον οδηγό, οποιασδήποτε παράβασης των διατάξεων του Κ.Ο.Κ επιβάλλονται οι κυρώσεις που ορίζονται και για τους ενήλικες οδηγούς. Όσον αφορά την τοποθέτηση της ειδικής ένδειξης «Σ», εάν δεν έχει τοποθετηθεί στο όχημα, επιβάλλεται στον οδηγό και στον συνοδό το διοικητικό πρόστιμο. 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.