Taxi & Driver

Οδηγείς με βροχή; Να τι πρέπει να προσέχεις

Η υδρολίσθηση παραμονεύει. Ας δούμε τώρα τι είναι ακριβώς αυτό το φαινόμενο και τι πρέπει να προσέχεις όταν οδηγείς σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Τι είναι η υδρολίσθηση;

Στην ουσία υδρολίσθηση συμβαίνει όταν οι τροχοί του αυτοκινήτου «πλανάρουν» πάνω σε ένα λεπτό στρώμα νερού και η πρόσφυση των ελαστικών είναι πολύ μικρή. Όταν συμβαίνει αυτό, τα ελαστικά μπορούν να αποβάλουν κάποια ποσότητα νερού, ώστε το πέλμα να μη χάνει την επαφή του με το βρεγμένο οδόστρωμα. Αυτό βέβαια γίνεται μέχρι κάποια συγκεκριμένη ταχύτητα, την οποία αν ο οδηγός ξεπεράσει, τότε ξεπερνάει και τη δυνατότητα αποχέτευσης των ελαστικών, με αποτέλεσμα μία μικρή ποσότητα νερού, μεταξύ του ελαστικού και του δρόμου, να εμποδίζει την επαφή τους. 

Φυσικά όλα εξαρτώνται και από την ταχύτητα, αφού όσο μεγαλώνει στο βρεγμένο οδόστρωμα, τόσο μειώνεται η επιφάνεια επαφής του ελαστικού με αυτό.  Συγκεκριμένα στα 100 χλμ./ώρα το πέλμα πατάει εμφανώς λιγότερο από όταν η ταχύτητα είναι 60 χλμ./ώρα, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της πρόσφυσης. 

Τι πρέπει να κάνεις κατά την υδρολίσθηση:

• Κρατά το τιμόνι σταθερό στην προεπιλεγμένη πορεία. 
• Δε φρενάρεις απότομα, γιατί υπάρχει κίνδυνος απώλειας του ελέγχου. 
• Κατεβάζεις ταχύτητα ή αφήνουμε το γκάζι προοδευτικά, για να μειώσουμε την ταχύτητα του οχήματος. 
• Αναμένεις τα ελαστικά να ανακτήσουν την πρόσφυσή τους.

Οδήγηση στη βροχή

Η βροχή, όταν συνδυάζεται με κακής ποιότητας ασφαλτοτάπητες όπως αυτοί του οδικού δικτύου της χώρας, καθιστά τις μετακινήσεις επικίνδυνη και δύσκολη υπόθεση για όλους τους οδηγούς. Βέβαια την ευθύνη δεν φέρει μόνο η κακή ποιότητα του οδοστρώματος, αφού και ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση ατυχήματος όταν δεν υπολογίζονται οι διαφορετικές συνθήκες κίνησης. Έτσι όταν οδηγείς υπό βροχή θα πρέπει να προσέχεις τα παρακάτω:

• Όταν κινείσαι  σε αστικά κέντρα, απαιτείται σεβασμός στους πεζούς και τους μοτοσικλετιστές, καθώς τα «απόνερα» του οχήματός σας μπορούν να τους υποβάλλουν σε ένα ανεπιθύμητο (κρύο και βρόμικο) ντους. 
• Οι νερολακκούβες μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις, μιας και το βάθος τους δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Απέφυγε  τες αν μπορείς, διαφορετικά περάστε με πολύ χαμηλή ταχύτητα.
• Επειδή η απόσταση ακινητοποίησης είναι σημαντικά μεγαλύτερη όταν η άσφαλτος είναι υγρή, πρέπει να κρατάς μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.
• Προσοχή χρειάζεται κατά την προσπέραση, καθώς το σπρέι νερού μειώνει την ορατότητά σου. 
• Ακόμα πιο προοδευτική χρήση των πεντάλ είναι απαραίτητο να γίνεται στα πρωτοβρόχια. Μην πραγματοποιείς ούτε απότομες αλλαγές πορείας και κατεύθυνσης.
• Όσο μπορείς να εκτιμάς με το μάτι το τερέν στο οποίο κινείσαι.

Θα καθαρίσουν για πάρτη σου

Η βροχή είναι σύνηθες φαινόμενο το χειμώνα και η οδήγηση χωρίς αποδοτικούς υαλοκαθαριστήρες όχι μόνο ταλαιπωρεί τον οδηγό, αλλά είναι και επικίνδυνη. Αν υπάρχουν φθορές, όπως ξεραμένα ή κομμένα μάκτρα, επιβάλλεται η άμεση αντικατάστασή τους..

Τα μάτια σου δεκατέσσερα!

Η ελλιπής ορατότητα πολλές φορές ευθύνεται για τη δημιουργία ενός μικρού ή σοβαρότερου ατυχήματος. Όταν κινείσαι στην πόλη η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, με την ανεξέλεγκτη πολλές φορές κίνηση πεζών και μοτοσικλετιστών, οι οποίοι αδυνατούν στις περισσότερες περιπτώσεις να ελέγξουν την κατάσταση του δρόμου.

Μικρά αλλά όχι ασήμαντα

Τα κρύσταλλα του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι πάντα καθαρά. Στην περίπτωση της βροχής, η σκόνη που βρίσκεται σε αυτά μετατρέπεται σε λάσπη, καθιστώντας την ορατότητα αδύνατη. Επιπλέον, δώσε σημασία εκτός από την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων, και σε αυτή του συστήματος πλύσης,. Επιπλέον, το σύστημα παροχής ρεύματος θα πρέπει να λειτουργεί στην εντέλεια.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.