Taxi & Driver
Uber
Η Uber συγκρούεται με ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο

Η Uber συγκρούεται με ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο

Υποστηρίζοντας ότι είναι πλατφόρμα επικοινωνιών και όχι υπηρεσία ταξί, η Uber έχει επεκταθεί παραβλέποντας τους υπάρχοντες κανόνες.

Αυτό έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες εναντίον της εταιρείας από οδηγούς, συγκρούσεις με τις εθνικές αρχές και νέους νόμους με σκοπό να περιορίσουν τις δραστηριότητές της. Η απόφαση της Transport for London να καταργήσει την άδεια της Uber την περασμένη εβδομάδα ήταν η τελευταία σε μια μακρά σειρά συγκρούσεων μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας και του κατεστημένου.

Σε ορισμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο όπου δραστηριοποιείται, η Uber βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με ρυθμιστικές αρχές, ενώ σε άλλες παραμένει σταθερά εκτός νόμου. Ωστόσο, σε πολλά μέρη, η εταιρεία των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων διαπραγματεύεται ενεργά την επιστροφή της – ή έχει ήδη επιστρέψει σε λειτουργία.

Όστιν, Τέξας

Η Uber ανέστειλε τις επιχειρήσεις στο Όστιν το Μάιο του 2016 αφού οι ψηφοφόροι της πόλης απέρριψαν πρόταση που επέτρεπε στην εταιρεία να αυτορυθμίζει τους οδηγούς της, αντί να τηρεί αυστηρότερους κανονισμούς που πρότεινε το φιλελεύθερο δημοτικό συμβούλιο που απαιτούσε από τους οδηγούς που μοιράζονταν τα αυτοκίνητα να περάσουν ελέγχους ασφαλείας μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων .

Περίπου 10.000 οδηγοί έχασαν τη δουλειά τους, με μερικούς να μετακινούνται σε κοντινές πόλεις, όπου εξακολουθεί να επιτρέπεται η εφαρμογή. Ωστόσο, σύντομα προέκυψαν εναλλακτικές λύσεις που σέβονται τους νέους κανόνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μη κερδοσκοπικής υπηρεσίας μερισμού οχημάτων, το RideAustin και ένα χρόνο αργότερα η Uber επετράπη να επιστρέψει στο Όστιν μετά την παρέμβαση της ελεγχόμενης Ρεπουμπλικάνους πολιτείας.

Η πολιτεία, και όχι οι τοπικές κυβερνήσεις των πόλεων, είναι πλέον υπεύθυνη για τη ρύθμιση της βιομηχανίας που απαιτεί τοπικούς, κρατικούς και εθνικούς ποινικούς ελέγχους, αλλά όχι δακτυλικά αποτυπώματα. Τώρα που αντιμετωπίζει μια ανταγωνιστική αγορά στο Όστιν, η Uber είπε ότι ξέρει ότι «έχουμε πολλή δουλειά στην πόλη».

Βουλγαρία

Η Uber ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Βουλγαρία τον Σεπτέμβριο του 2015 μετά από μαζικές διαμαρτυρίες και απειλητική απεργία των παραδοσιακών φορέων ταξί της Σόφιας, οι οποίοι κατηγόρησαν την υπηρεσία για «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» επειδή οι οδηγοί της δούλευαν χωρίς άδεια ταξί, επαγγελματική άδεια οδήγησης ή ορισμένη νομική κατάσταση.

Μετά από κοινή έρευνα από τις φορολογικές αρχές και τις αρχές μεταφορών, η επιτροπή ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο στην Uber Bulgaria – η οποία συγκέντρωνε 40.000 χρήστες – 50.000 ευρώ για αθέμιτο ανταγωνισμό και το ανώτατο δικαστήριο την απαγόρευσε. Η νέα νομοθεσία απαιτεί να παρέχονται υπηρεσίες ταξί από εξουσιοδοτημένους μεταφορείς με εξουσιοδοτημένους οδηγούς που προσλαμβάνονται με επίσημες συμβάσεις.

Αίτημα υπέρ της Uber ανέφερε ότι η υπηρεσία ήταν ασφαλής, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν 77% δημόσια αποδοκιμασία της απαγόρευσης. Αλλά η Uber δεν δείχνει κανένα σημάδι επιστροφής στη βουλγαρική αγορά. Παρόμοιες αλλά νόμιμες υπηρεσίες με βάση εφαρμογές όπως το TaxiMe και το TaxiMaxim έχουν εμφανιστεί από τότε.

Δανία

Η Uber έφυγε από τη δανική αγορά, όπου είχε 2.000 οδηγούς και περισσότερους από 300.000 πελάτες, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, όταν οι μετρητές ναύλων και οι αισθητήρες καθισμάτων έγιναν υποχρεωτικοί για όλα τα οχήματα που παρέχουν υπηρεσία ταξί.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν στο παρελθόν την εταιρεία ότι βοήθησε τους οδηγούς της – τέσσερις από τους οποίους έκτοτε έχουν λάβει πρόστιμα ύψους 486.000 DKr ο καθένας – να αθετήσουν τους εθνικούς κανονισμούς ταξί κατά τη διάρκεια δεκάδων χιλιάδων διαδρομών που κηρύχθηκαν παράνομες. Περίπου 1.500 οδηγοί αντιμετωπίζουν παρόμοια κόστη.

Μια εναλλακτική λύση που δεν σχετίζεται με την Uber, το Ubr City, αποσκοπεί να αποφύγει τους νέους κανόνες υποστηρίζοντας ότι είναι εταιρεία ταχυμεταφορών – οι επιβάτες μπορούν να ταξιδεύουν μόνο με «αγαθά», ο ορισμός των οποίων είναι ασαφής – αλλά αναφέρθηκε στις αρχές μόλις λίγες ώρες μετά την έναρξή της.

Αλλά η Uber θέλει να επιστρέψει. Ο εκπρόσωπος της στη Σκανδιναβία και Βαλτική Kåre Riis Nielsen δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία «έκανε λάθη» αλλά ήταν τώρα «πρόθυμη να ακολουθήσει τους κανόνες», συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι οι οδηγοί της θα δηλώνουν τα κέρδη τους για φόρους, της καταβολής επιδομάτων ασθενείας και άλλων παροχών, και της υιοθέτησης «ψηφιακών εκδόσεων» μετρητών και αισθητήρων καθισμάτων.

Ιταλία

Μετά από καταγγελία και εξαήμερη απεργία από τις ενώσεις ταξί της Ιταλίας, ένα δικαστήριο της Ρώμης μπλόκαρε τη χρήση της εφαρμογής Uber τον Απρίλιο για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ένα εφετείο απέσυρε την απαγόρευση τον Μάιο – αλλά μόνο για την υπηρεσία Premium Uber Black της εταιρείας, η οποία χρησιμοποιεί πλήρως εγκεκριμένους επαγγελματίες οδηγούς.

Η βασική υπηρεσία Uber X της εταιρείας και η εφαρμογή Uber Pop – για οδηγούς χωρίς άδεια – παραμένουν εκτός νόμου. Η Uber Italia δήλωσε ότι ήταν «πραγματικά ευτυχισμένη» με την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά απαίτησε «επικαιροποιημένη νομοθεσία ώστε οι νέες τεχνολογίες να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών».

Η Uber Black έχει μόνο περίπου 1.000 οδηγούς στη Ρώμη και το Μιλάνο, κυρίως λόγω της δυσκολίας απόκτησης επαγγελματικής άδειας οδήγησης. Οι περισσότεροι από τους 139.000 αναβάτες της εφαρμογής κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών ήταν ξένοι. «Η Ιταλία είναι ίσως η μόνη χώρα που απομένει χωρίς λύση χαμηλού κόστους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Uber Alessio Cimmino.

Ουγγαρία

Η Uber ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Βουδαπέστη τον Ιούλιο του 2016, όταν η εθνικιστική κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία της μετά από μήνες πεισματικών διαμαρτυριών από τους οδηγούς ταξί της Ουγγαρίας.

Η νέα νομοθεσία επέτρεψε στην ουγγρική εθνική υπηρεσία επικοινωνίας να αποκλείει κάθε πρόσβαση στο διαδίκτυο σε «υπηρεσίες παράνομων αποστολέων». Οι εταιρείες που παραβιάζουν το νόμο αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους 200.000 HUF και απαγορεύσεις μέχρι ενός έτους.

Η Uber, η οποία συγκέντρωνε 1.200 οδηγούς και 160.000 πελάτες στη Βουδαπέστη, αναφέρει ότι ελπίζει να επιστρέψει στην αγορά. Η τακτική κυκλοφορία ταξί λέγεται ότι έχει αυξηθεί κατά 50-60% από την έξοδο της Uber, σύμφωνα με μία τοπική εταιρεία ταξί.

Μια εσθονική startup, το Taxify, έχει καλύψει το κενό χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή βασισμένη στο GPS, αλλά απασχολώντας απευθείας οδηγούς και παρέχοντας αυτοκίνητα της εταιρείας. Μια άλλη, το Hopin από τη Σλοβακία, αναμένεται σύντομα να ακολουθήσει το Taxify.

Καναδάς

Η Uber δήλωσε ότι θα αναστείλει τη λειτουργία της στο Κεμπέκ εάν οι τοπικές αρχές υιοθετήσουν νέα νομοθεσία που απαιτεί από τους οδηγούς της Uber να υποβληθούν σε έλεγχο αστυνομικού ποινικού μητρώου και να περάσουν από τις 35 ώρες εκπαίδευσης που απαιτούνται από τους απλούς οδηγούς ταξί.

Ο γενικός διευθυντής της Uber στο Κεμπέκ, Jean-Nicolas Guillemette, δήλωσε ότι οι νέες απαιτήσεις, οι οποίες προστίθενται σε αυτό που η εταιρεία έχει ονομάσει «τους πιο περιοριστικούς και αυστηρούς κανονισμούς που επιβάλλονται στη Βόρεια Αμερική», θα αποθάρρυναν οδηγούς με μερική απασχόληση και θα σταματούσαν να λειτουργούν στην επαρχία τον επόμενο μήνα εάν εφαρμοστούν.

Η υπηρεσία αριθμεί σχεδόν ένα εκατομμύριο χρήστες και περίπου 5.000 οδηγούς. «Προσπαθώντας να επιβάλουν το ίδιο πράγμα που γίνεται σήμερα στην παλιά βιομηχανία ταξί – δεν νομίζω ότι μας βοηθά να προχωρήσουμε και να εξυπηρετήσουμε τον πληθυσμό», δήλωσε ο Guillemette.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.