Taxi & Driver
Αυστραλία

Αυστραλία: Οι άνθρωποι πίσω από τις άδειες ταξί

Η έλευση της Uber στην Αυστραλία και η αδυναμία των κυβερνήσεων να ρυθμίσουν την κατάσταση έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στους ιδιοκτήτες ταξί.

Μέσα σε ένα μικρό και γεμάτο με πράγματα γκαράζ στο πίσω μέρος του σπιτιού του, ο Ylmiz Hassan επισκευάζει ένα τετρακίνητο όχημα. Στα 63 του χρόνια, θα έπρεπε να πλησιάζει στη σύνταξη, όμως από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να εργάζεται για πολλά ακόμη χρόνια.

Από τη δεκαετία του 1970 που ήρθαν στη Μελβούρνη από την Κύπρο, ο Ylmiz και η γυναίκα του Sevgi, εργάζονται σκληρά για να ζήσουν την οικογένειά τους. Ο Ylmiz ξεκίνησε να εργάζεται στην Ford ενώ η Sevgi δίπλωνε και πακετάριζε ζευγάρια καλτσών, αφού έβαζε τα παιδιά της για ύπνο κάθε βράδυ, έναντι 30 cents για κάθε δωδεκάδα.

Το ζευγάρι επένδυσε τα χρήματά του σε πέντε άδειες ταξί, η αξία των οποίων είχε φτάσει μέχρι και το $1 εκατομμύριο δολάρια. Μέσα στα τελευταία χρόνια, όμως, η ταχύτατη ανάπτυξη εφαρμογών όπως η Uber, και η κρίση στα ταξί της Βικτώρια έριξαν κατακόρυφα την αξία τους.

«Εργαστήκαμε τόσο σκληρά γι’ αυτό και μέσα σε μια νύχτα όλα πήγαν στο μηδέν» αναφέρει ο Ylmiz. Το δάνειο που πήρε το ζευγάρι για να αγοράσει τις άδειες βάζοντας σε υποθήκη το σπίτι του, έχει οδηγήσει σήμερα σε χρέος $600.000 δολαρίων, κάτι που όπως ισχυρίζεται ο Ylmiz έχει προκαλέσει στην Sevgi σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας έχοντας αποπειραθεί να αυτοκτονήσει τρεις φορές. «Ζούμε στο ίδιο σπίτι όμως νιώθω σαν, να υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ μας».

Μαζί με τις περιουσίες, χάνονται και ανθρώπινες ζωές

Η απώλειες περιουσιών και οι αυτοκτονίες λόγω της κρίσης στην αγορά των ταξί είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Στη νέα Υόρκη, έξι οδηγοί ταξί αυτοκτόνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είδαν την αξία των αδειών ταξί να πέφτει από το $1 εκατομμύριο στα $130.000 δολάρια. Σύμφωνα με την ένωση ιδιοκτητών ταξί Κουίνσλαντ, τέσσερα μέλη της έχουν αυτοκτονήσει ενώ η ένωση Victorian Hire Car and Taxi Families στη Μελβούρνη, κάνει λόγο για τουλάχιστον επτά αυτοκτονίες τον τελευταίο καιρό.

Ο πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών ταξί Κουίνσλαντ, Paul Scaini, ζητά μεγαλύτερη στήριξη από την κυβέρνηση σε όσους ζημιώθηκαν από τις αλλαγές στην αγορά των ταξί και αναφέρει: «Πολλοί ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι πλήττονται από σοβαρή κατάθλιψη και τουλάχιστον τέσσερις έχουν βρει τραγικό θάνατο από αυτοκτονία. Αρκετοί έχασαν τα λεφτά που μάζευαν για την σύνταξη και αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα σπίτια τους και να ζήσουν με τα επιδόματα της πρόνοιας».

Και στη Μελβούρνη οι ιδιοκτήτες ταξί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μετανάστες, είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν κατά της Uber αλλά και της πολιτειακής Κυβέρνησης. Όπως αναφέρει η Sandy Spanos, «Δεν μπορείς να σβήνεις 40, 50, 60 χρόνια δουλειάς από ανθρώπους και να περιμένεις ότι απλώς θα κάνουν στην άκρη. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο».

Στη Βικτώρια, κυβέρνηση και αντιπολίτευση υποστηρίζουν τις αλλαγές στην αγορά των ταξί, με τους φιλελεύθερους να ξεκινούν την αξιολόγηση της κατάστασης το 2012, προτείνοντας μείωση της αξίας των αδειών ταξί στα $20.000 για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι το ποσό που προορίζουν για την αποζημίωση οδηγών και επενδυτών.

Μέχρι στιγμής, το Εργατικό Κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, έχει διαθέσει $500 εκατομμύρια για ενίσχυση όσων ζημιώθηκαν. Η Υπουργός Μεταφορών Jacinta Allan, ισχυρίζεται πως οι μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία δεν ευθύνονται για τη μείωση της αξίας των αδειών ταξί, μιας και η πτώση τους θα συνεχιζόταν λόγω της αναταραχής που έχει προκαλέσει η Uber.

Από την άλλη πλευρά, ο σκιώδης Υπουργός Μεταφορών, David Davis έχει υποσχεθεί ένα μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας για τους ιδιοκτήτες αδειών, χωρίς όμως να αποκαλύπτει το ακριβές ποσό. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στην Κυβέρνηση, δεν έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα και δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε μεμονωμένες περιπτώσεις. Όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος στο ότι οι άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους δικαιούνται μεγαλύτερες αποζημιώσεις.»


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.