Taxi & Driver
Διαφορές ανάμεσα στα Υβριδικά και Ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Διαφορές ανάμεσα στα Υβριδικά και Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

7 αλλαγές στο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” για το νέος έτος

Το τέλος του χρόνου βρήκε πολλούς ενδιαφερόμενους του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, να μην μπορούν να καταθέσουν νέα αίτηση για την χρηματοδότηση ενός ηλεκτρικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος θα ανοίξει πάλι, τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. 

Ωστόσο, όσοι είχαν κάνει αίτηση πριν τις 31/12/2021 θα λάβουν την επιχορήγηση που τους αναλογεί. Παράλληλα, το σύστημα εξακολουθεί να προσφέρει την δυνατότητα τροποποίησης και αξιολόγησης των αιτημάτων. Βέβαια, το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” θα συνεχίσει να λειτουργεί με επτά νέες αλλαγές κατά την νέα χρονιά. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα “Κινουμαι Ηλεκτρικά”, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Διευκόλυνση των οδηγών στην χρονομίσθωση

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” δεν θα υποχρεώνει  τους δικαιούχους να αγοράζουν επιδοτούμενο ηλεκτρικό όχημα μετά από την λήξη της χρονομίσθωσης των 36 μηνών. Έτσι, οι οδηγοί που επιθυμούν να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με την βοήθεια του προγράμματος, δεν θα έχουν μειωμένο κόστος μισθωμάτων. Ως αποτέλεσμα, με την νέα χρονιά θα αυξηθούν οι ενδιαφερόμενοι της ηλεκτροκίνησης. 

Αύξηση των αυτοκινήτων που μπορεί να επιδοτηθούν σε μία επιχείρηση 

Μία ακόμη αλλαγή που αναμένεται να ανακοινωθεί από το Υπουργείο, για το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά, είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα δίνει την δυνατότητα στις εταιρείες να προμηθευτούν περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα, αυξάνοντας τον μέγιστο αριθμό από 3 σε 10. Μάλιστα, αυτό το ποσό θα ισχύει τόσο για την Ηπειρωτική όσο και για την Νησιωτική χώρα. 

Ανάλογος ο αριθμός αποσύρσεων με τα οχήματα που επιδοτείται μία εταιρεία 

Μέχρι πρότινος, το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” δεν επέτρεπε στις επιχειρήσεις να λάβουν επιχορήγηση για κάθε όχημα που απέσυραν. Αντιθέτως, με την νέα χρονιά, το Υπουργείο αποφάσισε ότι οι εταιρείες θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση για κάθε παλιό και ρυπογόνο αυτοκίνητο που αποσύρουν. Παραδείγματος χάριν, αν μια εταιρεία επιθυμεί να επιδοτηθεί για 2 αυτοκίνητα και 3 μηχανάκια, θα μπορεί να αποσύρει από τον στόλο της 2 παλαιά αυτοκίνητα και 3 δίκυκλα. 

Αύξηση του ποσού της υποχρεωτικής απόσυρσης των ταξί στα 5.000 ευρώ 

Με το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί θα μπορούν να λάβουν έως και 5.000 ευρώ από την υποχρεωτική απόσυρση του οχήματός τους. Παράλληλα, εκτός από την αύξηση των επιδοτήσεων απόσυρσης, πρόκειται να μεγαλώσει και το ποσό της συνολικής επιδότησης για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού ταξί, φτάνοντας στα 22.500 ευρώ. 

Αλλαγή στις Δημοτικές Επιχειρήσεις που μπορούν να λάβουν επιδότηση

Ακόμα μία αλλαγή που εξετάζει το Υπουργείο σχετίζεται με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις που έχουν την μορφή Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Επίσης, σημαντικές τροποποιήσεις ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και για επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την ίδια νομική μορφή οι οποίες θα είναι επιλέξιμες για επιδοτήσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις ακριβείς αλλαγές που πρόκειται να γίνουν. 

Τροποποίηση στην επιδότηση των ηλεκτρικών ποδηλάτων 

Το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” από το 2022 θα δίνει την δυνατότητα επιδοτήσεων ηλεκτρικών ποδηλάτων και σε νομικά πρόσωπα τα οποία δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα σε εταιρείες ενοικίασης ποδηλάτων, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις διανομής γευμάτων. 

Άντρας επιχειρηματίας τοποθετεί τη μπαταρία στο ηλεκτρικό του ποδήλατο ώστε να μεταβεί στη δουλειά του
Τροποποίηση στην επιδότηση των ηλεκτρικών ποδηλάτων

Μεγάλη ζήτηση στα ηλεκτρικά ποδήλατα το 2021 

Από τις αρχές του προηγούμενου έτους έως και τις 15 Δεκεμβρίου στο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” κατατέθηκαν 18.509 αιτήσεις. Συγκεκριμένα, από αυτές τις αιτήσεις, το 69,41%, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε ηλεκτρικά ποδήλατα. Το 21,88% σχετιζόταν με ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα, ενώ μόλις το 8,3% με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επίσης, το 0,3% των αιτήσεων του προγράμματος είχαν άμεση σύνδεση με την απόκτηση plug-in hybrid van, το 0,02% με την αγορά ηλεκτρικών ταξί και το 0,06% για υβριδικά Ταξί.

Αλλαγή στην επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης φορτιστή

Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό όχημα ή ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, μπορούν μέσω του προγράμματος “Κινούμενα Ηλεκτρικά” να λάβουν επιδότηση για την αγορά και εγκατάσταση ενός έξυπνου φορτιστή. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη δυνατότητα θα έχουν και τα νομικά πρόσωπα και όχι μόνο τα φυσικά όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. 

Πηγή: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.