Site icon Taxi & Driver

Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και δώρα Χριστουγέννων μετά τη τελική πρόβλεψη για το ΑΕΠ

Vintage Taxi

Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και δώρα Χριστουγέννων μετά τη τελική πρόβλεψη για το ΑΕΠ

Ο Υπουργός Οικονομικών, κύριος Χρήστος Σταικούρας, δήλωσε ότι αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει δώρα Χριστουγέννων και να πραγματοποιήσει φορολογικές ελαφρύνσεις. Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του, η πρόβλεψη της δεύτερης αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης κατά 5,9% για το 2021 είναι πολύ συντηρητική.

Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει την οριστικοποίηση της τελικής πρόβλεψης για το ΑΕΠ, η οποία θα γίνει μόλις μελετηθούν τα τελικά στοιχεία σχετικά με την φετινή τουριστική περίοδο και μετά την τελική αναθεώρηση για την χώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Μόλις ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό του Νοεμβρίου, θα μπορεί το Υπουργείο να καταλάβει τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και να προχωρήσει στη λήψη νέων θετικών μέτρων.Βέβαια, καμία από τις παρακάτω ιδέες δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν αν δεν υπάρξει το κατάλληλο δημοσιονομικό περιθώριο. 

Τα μέτρα που αναμένεται να υλοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών είναι τα εξής: 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα νέα μέτρα που σκέφτεται να ανακοινώσει η Κυβέρνηση, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Τι φορολογικές ελαφρύνσεις αναμένεται να εφαρμοστούν για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους υγειονομικούς και τα σώματα ασφαλείας; 

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, αναμένεται να δοθεί ένα έκτακτο βοήθημα, σε πάνω από 1 άτομα, οι οποίοι δεν έλαβαν αναδρομικά στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021. Μάλιστα, μετά από την υλοποίηση του μέτρου, το Υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να βοηθήσει όσους περισσότερους συνταξιούχους μπορεί, θα προσφέρει μία βασική οικονομική ενίσχυση. Το συγκεκριμένο επίδομα θα μοιραστεί με βάση το ύψος της σύνταξης των δικαιούχων. Θα είναι ένα είδος κοινωνικού μερίσματος το οποίο θα ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ. 

Αντίστοιχα, για τους υγειονομικούς το Υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να τους παραχωρήσει ένα επίδομα, σαν δώρο Χριστουγέννων. Στόχος είναι να συγχαρεί γιατρούς και νοσοκόμους για το δύσκολο έργο που επιτελούν καθημερινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το επίδομα θα αποτελέσει μία ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας που κάνουν, “οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής”. Το υγειονομικό προσωπικό έχει να λάβει αντίστοιχο δώρο από το περασμένο Πάσχα, με την έναρξη της πανδημίας. Δυστυχώς, δώρο δεν έλαβαν στις φετινές γιορτές, καθώς υπήρχε υποχώρηση των κρουσμάτων και εκείνη την περίοδο πραγματοποιήθηκε και το πρώτο άνοιγμα της αγοράς. 

Τέλος, για την οικονομική ενίσχυση της Αστυνομίας, η οποία αναγκάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημία να πραγματοποιήσει περισσότερους ελέγχους, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Είναι άγνωστο αν θα ληφθεί τέτοιου είδους μέτρο για τα σώματα ασφαλείας. Πάντως στην περίπτωση που δοθεί χρηματική βοήθεια, το συνολικό κονδύλι για όλους θα πρέπει να είναι υψηλό. 

Τι μέτρα αναμένεται να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας; 

Ο Πρωθυπουργός, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μείωση του Φ.Π.Α σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, αυστηρός έλεγχος του ανταγωνισμού και θα δοθεί κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις. Ειδικότερα, θα υπάρξει χαμηλός συντελεστής φορολόγησης στις μεταφορές, σε μη αλκοολούχα ποτά, στο  τουρισμό και στους κινηματογράφους, έως τον Ιούνιο του 2022. 

Υπολογίζεται ότι για την ολοκλήρωση του μέτρου απαιτείται ένα δημοσιονομικό κόστος για τον Οκτώβρη μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2021, περίπου στα 64 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 περίπου στα 211 εκατ. ευρώ. Επίσης, μειώνεται το Φ.Π.Α στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού από το 24% σε 13% από  την 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Για αυτό από τον Οκτώβρη μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, χρειάζεται ένα δημοσιονομικό κόστος 1 εκ. ευρώ, ενώ για το 2022, 4 εκατ. ευρώ. 

Επιπλέον, το Υπουργείο σκέφτεται την μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, φτάνοντας δηλαδή στο 6% για τους αγρότες. Παράλληλα, πρόκειται να δώσει μία πρόσθετη οικονομική βοήθεια στις πραγματικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Μέσα στο Δεκέμβριο όσοι δικαιούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα λάβουν το διπλάσιο ποσό από εκείνο που παίρνουν κανονικά. 

Ποια είναι τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά; 

Ο Πρωθυπουργός σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προσπάθησε να σκεφτεί μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αυξήσεις του Φ.Π.Α στα είδη πρώτης ανάγκης. Έτσι, αν το επιτρέψει ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης. Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, το οποίο θα έχει στόχο την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. Επίσης, αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% και μείωση του φόρου ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ). Ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε ότι σκέφτεται να προχωρήσει στην αναστολή της πληρωμής τέλους της συνδρομητικής τηλεόρασης, από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος αυτού του μέτρου για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη υπολογίζεται στα 4,5 εκ. ευρώ, ενώ για το 2022 στα 9 εκατ. ευρώ. 

Συγχρόνως, θα καταργήσει το τέλος επικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και θα προβεί σε μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επιπλέον, πρόκειται να επεκτείνει για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων, το πρόγραμμα, με την ονομασία “ΓΕΦΥΡΑ”. Πρόκειται για ένα πακέτο το οποίο προβλέπει την επιδότηση των δόσεων δανείων των νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία. Το συνολικό κόστος το οποίο θα δοθεί από το κράτος για την επιχορήγηση του προγράμματος ανέρχεται στα 48 εκατ. ευρώ για το 2021.

Επιπροσθέτως, θα δοθεί νέο φορολογικό κίνητρο για όσους πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Το ποσό τον ηλεκτρονικών συναλλαγών θα πρέπει να φτάνει αλλά να μην ξεπερνά τα 5.000 ευρώ ετησίως. 

Ενδεικτικά, μερικοί από τους κλάδους στους οποίους θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο είναι για εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου και για ελαιοχρωματιστή. Επίσης, θα αφορά οικιακές υπηρεσίες, Υπηρεσίες καθαρισμού, Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και Υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι. Από αυτό το μέτρο δεν παραλείπονται τα γυμναστήρια, οι σχολές χορού, τα ταξί και οι νομικές υπηρεσίες. Μάλιστα, όσον αφορά ιατρικές δαπάνες, οι οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετράνε διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ποια μέτρα σκέφτεται η Κυβέρνηση να παρθούν για τις επιχειρήσεις; 

Το Υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να λάβει μέτρα τα οποία θα μπορέσουν να ενισχύσουν σημαντικά τον τομέα των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, πρότεινε την επέκταση για όλο το 2022, της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Παράλληλα, επιθυμεί την μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό το μέτρο αναμένεται να κοστίσει 1,58 δισ. για το 2021 και 1,58 δισ. για το 2022. Επίσης, Πρωθυπουργός και Υπουργείο αποφάσισαν την μείωση του Φ.Π.Α στις επιχειρήσεις από 24% σε 22%, από τον Ιανουάριο του 2022. Μέτρο το οποίο θα οδηγήσει σε μία δαπάνη ύψους 183 εκατ. ευρώ για το 2022. 

Αναμένεται να ανακοινωθεί η μείωση του ποσοστού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Βασική προϋπόθεση για να δικαιούται αυτό το μέτρο η επιχείρηση είναι να  έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης των εργαζομένων.Έτσι, στο 28% των επιχειρήσεων θα επιστραφεί το εν τέταρτο (25%), για όσους δικαιούχους έχουν ανοίξει πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019. Βέβαια, για να λάβουν την συγκεκριμένη επιστροφή θα πρέπει να έχουν πτώση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 σε σχέση με το 2019, σε ποσοστό άνω του 70% και παράλληλα να έχουν καταγράψει ζημιές προ φόρων. Επίσης, επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%) στο 39% των επιχειρήσεων. Όμως, μόνο σε όσους έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων. Συγχρόνως, στις λοιπές επιχειρήσεις, δηλαδή στο  33% θα επιστραφεί το 50%.

Για τις νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 θα γίνουν διαφορετικές επιστροφές. Συγκεκριμένα, θα επιστρέφεται το  εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων. Μάλιστα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μέχρι σήμερα στις επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100% ανάλογα με την πτώση τζίρου. Αντίστοιχα, για όλες τις επιχειρήσεις στις επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%. Επιπροσθέτως, προσφέρεται έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Διαφορετικά, το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022. Το κόστος για την υλοποίηση όλων αυτών των μέτρων φτάνει τα 660 εκατ. ευρώ για το 2021. 

Το Υπουργείο θέλει να επεκτείνει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021, το οποίο θα δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό κόστος για το 2021, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας θα ανοίξει περιθώριο για άλλες 50.000 θέσεις. Επίσης, μέτρα πάρθηκαν και για τον χώρο του πολιτισμού, αφου αναμένεται να επεκταθεί το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021. Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση θα οδηγήσει σε ένα δημοσιονομικό κόστος για το 2021 ύψους 16 εκατ. ευρώ και για το 2022, 6 εκατ. ευρώ. Τέλος, πρόκειται να προσφερθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού στους καλλιτέχνες, για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, και στους ξεναγούς, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Το μέτρο θα απαιτεί ένα δημοσιονομικό κόστος για το 2021 που φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ.

Πως διαμορφώνεται το πλαίσιο της φορολοταρίας; 

Όσον αφορά το οικονομικό πλαίσιο της φορολοταρίας φαίνεται ότι πρόκειται να αναδιαμορφωθεί πλήρως. Πιο συγκεκριμένα, θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Οι πολίτες που διαθέτουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και διαθέτουν πολλά τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν. Θα σταματήσει να ισχύει ότι σε κάθε λοταρία, δηλαδή 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως.Επίσης, τα βραβεία της λοταρίας θα αυξάνονται κάθε μήνα και θα μπορούν να φτάσουν έως και τις 50.000 ευρώ. Τέλος, τα Χριστούγεννα η λοταρία θα διαθέτει βραβεία που θα ανέρχονται ακόμα και στις 100.000 ευρώ.

Πηγές: 

Exit mobile version