Taxi & Driver
Συναλλαγές που υλοποιούνται μέσω POS σε μία καφετέρια
Ποιοι είναι οι επαγγελματίες που θα χρειάζονται POS στις επιχειρήσεις τους;

Ποιοι είναι οι επαγγελματίες που θα χρειάζονται POS στις επιχειρήσεις τους;

Οι πληρωμές με κάρτα, μέσω της χρήσης των μηχανημάτων POS αποτελούν το νέο τρόπο ολοκλήρωσης των συναλλαγών. Για αυτό το λόγο, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την καινούρια ρύθμιση σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν μηχάνημα POS. 

Σκοπός του Υπουργείου, μέσω της λήψης του ανωτέρου μέτρου, είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς χωρίς POS είναι πολύ εύκολο ένας επιχειρηματίας να μην κόβει αποδείξεις. Κατά συνέπεια, από τη 1η Ιανουαρίου του 2022, ακόμα και κλάδοι όπως τα ταξί, στα οποία μέχρι πρότινος δεν ήταν υποχρεωτική η ύπαρξη του μηχανήματος, θα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία τους.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους κλάδους στους οποίους θα είναι υποχρεωτική η διάθεση μηχανήματος POS, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Ποιες είναι οι προυποθέσεις για να ολοκληρωθεί το σχέδιο της προσθήκης των POS στις επιχειρήσεις;

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ορίσει τρεις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχεί ολοκλήρωσης των σχεδίων του. Πρώτον, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ηλεκτρονικά βιβλία (my data) και να περνούν τα αληθή στοιχεία. Δεύτερον, πρέπει οι επιχειρηματίες να συνδέσουν τις ταμειακές τους μηχανές με τα συστήματα των POS, ώστε να αποφευχθούν παραβατικές συνήθειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης να μην εκδίδει απόδειξη λιανικής, παρά την πληρωμή της συναλλαγής με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.  

Τρίτη και κύρια προυπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου είναι η αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών. Συγκεκριμένα, θα πρέπει οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων να επιτρέπουν να γίνεται, σε πραγματικό χρόνο, η μεταφορά των πληροφοριών που είναι σχετικές με τις αποδείξεις. Με αυτό το τρόπο οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να ελέγξουν με εύκολο τρόπο, αν μία επιχείρηση φοροδιαφεύγει.

Τι ωφέλει θα έχουν οι πελάτες από την πληρωμή της συναλλαγής τους με POS;

Το Υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να δώσει ένα κίνητρο στους πελάτες, ώστε να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγες και παράλληλα να ζητούν απόδειξη, έλαβε ένα καινούριο μέτρο. Συγκεκριμένα, στο φορολογητέο εισόδημα του κάθε φυσικού προσώπου θα μειώνεται το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Βέβαια, η ελάφρυνση αυτή θα ισχύει μόνο για υπηρεσίες που προέρχονται από τις 18 κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, στις οποίες αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή. 

Επίσης, οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους θα μετράνε x2 στο όριο του 30% του εισοδήματος. Ωστόσο, το συγκεκριμένο εισόδημα πρέπει να το καλύπτουν οι φορολογούμενοι με αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επωμιστούν έξτρα φόρο. Τέλος, από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας.

Υλοποίηση ανέπαφης συνναλαγής με μια apple κινητη συσκευή μέσω ενός POS
Τι ωφέλει θα έχουν οι πελάτες από την πληρωμή της συναλλαγής τους με POS;

Ποια είναι τα επαγγέλματα που υποχρεωτικά πρέπει να έχουν μηχάνημα POS; 

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των επαγγελματικών κλάδων που χρειάζεται να αποκτήσουν POS. Μάλιστα, αυτή η λίστα ταυτίζεται με το φαινόμενο της έντονης φοροδιαφυγής. 

Παρακάτω, λοιπόν, εμφανίζονται τα 18 επαγγέλματα που μέσα στο έτος του 2022 θα αποκτήσουν POS για τις συναλλαγές τους:

 1. Δικηγόροι.
 1. Αρχιτέκτονες.
 1. Ιδιωτικοί ερευνητές.
 1. Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών.
 1. Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών.
 1. Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές.
 1. Ξυλουργοί.
 1. Συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων.
 1. Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
 2. Γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών).
 1. Επαγγελματίες Οδηγοί Ταξί.
 1. Αλουμινάδες.
 1. Μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων.
 1. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κλπ.
 1. Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
 1. Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
 1. Φωτογράφοι.
 1. Εργολάβοι σκυροδέματος.

Πηγές: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.