Taxi & Driver
αεροδρόμιο Καλαμάτας
Χαμός στο αεροδρόμιο Καλαμάτας με ταξί και προμισθωμένα

Χαμός στο αεροδρόμιο Καλαμάτας με ταξί και προμισθωμένα

Το διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις πανελλαδικά όπου δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των ταξί και των προμισθωμένων πολυθέσιων οχημάτων -από τουριστικά γραφεία ή και ξενοδοχεία-, με τους ιδιοκτήτες ταξί να ζητούν να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ από την άλλη πλευρά γίνεται η επίκληση του ισχύοντος νόμου 4093/12.

Ο πρόσφατος τροχονομικός έλεγχος που έγινε στους χώρους του αερολιμένα έφερε στην επιφάνεια, για μία ακόμα φορά, το ζήτημα αυτό, αλλά και τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο πιο πάνω κατηγοριών επαγγελματιών.
“Πρέπει να τελειώνουμε με την κάθε συντεχνία. Να γίνει απελευθέρωση, να εφαρμοστεί ο νόμος, δεν μπορεί να ισχύουν ημίμετρα. Υποτίθεται ότι έχουμε ελεύθερη οικονομία, αλλά αυτό στην πράξη δεν ισχύει. Πουθενά αλλού δεν συμβαίνει αυτό που επικρατεί εδώ” δήλωσε στην “Ε” ο Βασίλης Τριγκιλίδας, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του με τον περιορισμό σε 6 ώρες -από 12 που προβλεπόταν αρχικά- του ελάχιστου χρόνου μίσθωσης.
Ας σημειωθεί, στο μεταξύ, ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) δεν έχει καμία αρμοδιότητα ως προς το καθεστώς που διέπει τις μετακινήσεις προς και από τα αεροδρόμια, παρά μόνο ως προς τη χωροταξική κατανομή των οχημάτων, ανάλογα με την ιδιότητα του καθενός. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι τα προβλήματα που εντοπίζονται στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν φαίνεται να προκύπτουν σε αεροδρόμια άλλων περιοχών της Ελλάδας, καθώς σε αυτές έχει εφαρμοστεί και ισχύει ο νόμος 4070/12 που επιτρέπει να κυκλοφορούν δημόσιας χρήσης ειδικής μίσθωσης αυτοκίνητα.
Οι ιδιοκτήτες ταξί
Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες ταξί της Καλαμάτας ζητούν λύση για την εξυπηρέτηση του αεροδρομίου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Το πρόβλημα είναι χρόνιο και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει και τις υποσχέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η λύση παραμένει σε εκκρεμότητα. Οι ιδιοκτήτες ταξί της Καλαμάτας, ζητούν, επιτέλους, να δοθεί λύση, καθώς την περασμένη Κυριακή η Τροχαία πραγματοποίησε ελέγχους κι έκοψε κλήσεις με τα ανάλογα πρόστιμα. Περιμένουν ότι η λύση θα έρθει με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, γι’ αυτό και βρίσκονται σε εγρήγορση.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Βασίλης Γούλας και ο γ.γ. Θανάσης Φωτόπουλος επεσήμαναν στην “Ε” ότι «θέλουμε να λυθεί το θέμα του αεροδρομίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, γιατί είμαστε η πρώτη εικόνα που βλέπει ο τουρίστας που έρχεται στον τόπο μας. Αλλά και για τα συμφέροντα των ιδιοκτητών». Ανέφεραν ότι βρίσκονται σε συζήτηση με την περιφερειακή αρχή από τις αρχές του χρόνου, αλλά λύση δεν έχει δοθεί. Εξήγησαν πως «το πρόβλημα είναι στα προμισθωμένα στις πιάτσες κοινής λειτουργίας» κι ενημέρωσαν ότι «δεν προβλέπουν κάτι οι δύο τελευταίοι νόμοι, υπάρχει ένα κενό». Διευκρίνισαν ότι «και μεις συμφωνούμε με τη νομιμότητα» κι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που αυτή τη φορά η Τροχαία έκανε ελέγχους «όχι μόνο σε μας, αλλά και στα βαν και στα λεωφορεία, έκανε στα πάντα, όπως έπρεπε».
Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Καλαμάτας παρατήρησαν πως πρέπει να γίνει αλλαγή του νόμου και μας πληροφόρησαν ότι επίκειται νομοσχέδιο από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο περιμένουν να προβλέπει και τις περιοχές κοινής λειτουργίας. Ζήτησαν η λύση που θα δοθεί, να περιλαμβάνει και το ζήτημα του τιμολογίου. Ακόμα, δήλωσαν ότι «είναι υπεράριθμα τα ταξί στην Καλαμάτα, είναι 156, πολύ περισσότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε, σε σχέση με τον πληθυσμό».
Για το γεγονός ότι λύση δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα, παρατήρησαν με απογοήτευση ότι «κάθε χρόνο τα ίδια, όλο υποσχέσεις ακούμε και τίποτα δεν γίνεται». Όσον αφορά τις συζητήσεις με την Περιφέρεια, ανέφερε ότι «η κ. Νικολάκου προτείνει συνένωση όμορων δήμων. Να συνενωθούν τα ταξί της Καλαμάτας με τα 5 ταξί από τον πρώην Δήμο Θουρίας (Θουρία, Μικρομάνη, Αμφεια, Αιθαία και Ανθεια)». Και υποστήριξαν ότι «ο νόμος 4070/12 δίνει τη δυνατότητα για συνένωση τουλάχιστον με 2 έδρες και όχι υποχρεωτικά με 5».


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.