Taxi & Driver
Ένα ποτήτι με αλκοόλ, δίπλα σε κλειδιά αυτοκινήτου με την προειδοποίση γραμμένη σε χαρτάκι ''STOP''
Υποχρεωτικό το αλκοολόμετρο στα αυτοκίνητα από τον Ιούλιο του 2022

Υποχρεωτικό το αλκοολόμετρο στα αυτοκίνητα από τον Ιούλιο του 2022

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται να ενταχθεί υποχρεωτικά σε όλα τα οχήματα, αλκοολόμετρο. Μία συσκευή εντοπισμού της ποσότητας του αλκοόλ που έχει καταναλώσει ο οδηγός. 

Από τις  6 Ιουλίου 2022 όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα αποκτούν έγκριση τύπου, σε κάποιο κράτος-μέλος της Ένωσης, θα πρέπει να διαθέτουν την συσκευή. Κύριος στόχος της Επιτροπής είναι η μείωση των ατυχημάτων, που οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη.

Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το αλκοολόμετρο, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Τι είναι το αλκοολόμετρο; 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Autotriti, το αλκοολόμετρο πρόκειται για μία συσκευή, η οποία ανιχνεύει την ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλώσει ο οδηγός. Η συγκεκριμένη συσκευή δεν θα επιτρέπει στην μηχανή να ξεκινήσει, μέχρι ο οδηγός να φυσήξει στο ειδικό στόμιο ενός αναπνευστήρα. 

Το αυτοκίνητο θα ξεκινά, μόνο αν διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από το επιτρεπόμενο όριο. Στην περίπτωση που το αλκοολόμετρο εντοπίσει περισσότερο αλκοόλ, ο κινητήρας δεν θα ενεργοποιείται και το αυτοκίνητο θα μένει ακινητοποιημένο.

90% των τροχαίων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μειώσει τα ατυχήματα που οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη. Σύμφωνα με έρευνες, 30.000 οδηγοί έχουν χάσει το δίπλωμά τους εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. 

Μάλιστα, το 30% από αυτούς, εξακολουθούν να οδηγούν χωρίς δίπλωμα. Ετησίως, στην Ευρώπη πεθαίνουν πάνω από 20.000 άνθρωποι στο δρόμο, λόγω κατανάλωσης αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την υπνηλία και την διάσπαση προσοχής. 

Άντρας οδηγός πίνει αλκοόλ ενώ οδηγεί
90% των τροχαίων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος

Η λύση των τροχαίων είναι τα αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας

Εκτός από την υποχρεωτική τοποθέτηση του αλκοολόμετρου στα νέα οχήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει και την προσθήκη επιπλέον αυτοματοποιημένων συστημάτων ασφαλείας. 

Κύριο παράδειγμα είναι το “μαύρο κουτί” το οποίο θα δείχνει στους διασώστες και στους επιβάτες πως πρέπει να συμπεριφερθούν σε περίπτωση πρόκλησης κάποιου ατυχήματος. Επίσης, για την μέγιστη ασφάλεια των οδηγών, η Ευρώπη υποχρεώνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να περιλαμβάνουν νέες τεχνολογίες στο βασικό εξοπλισμό των μοντέλων τους.

Ειδικότερα, τα νέα οχήματα θα πρέπει να έχουν προειδοποιητικά συστήματα σε περίπτωση υπνηλίας και διάσπασης προσοχής. Ευφυή συστήματα για τον έλεγχο της ταχύτητας, κάμερες και αισθητήρες για ασφαλή οπισθοπορεία. 

Παράλληλα, στα οχήματα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται συστήματα παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας, προηγμένη πέδηση έκτακτης ανάγκης και βελτιωμένες ζώνες ασφαλείας. 

Το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενικές απώλειες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του NewsAuto, σκοπός της Επιτροπής είναι μέχρι το 2050 να έχουν φτάσει στο 0 οι απώλειες και οι σοβαροί τραυματισμοί λόγω τροχαίων ατυχημάτων. Η Επιτροπή εκτιμά ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα βοηθήσουν να σωθούν πάνω από 25.000 ζωές και να αποφευχθούν τουλάχιστον 140.000 σοβαροί τραυματισμοί έως το 2038. 

Όπως αναφέρει και η κ. Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, βιομηχανίας, επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ “Πολλά από τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας υπάρχουν ήδη, ιδίως σε πιο πολυτελή οχήματα. Πλέον ανεβάζουμε συνολικά τον πήχη της ασφάλειας και ανοίγουμε τον δρόμο για τη συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα του μέλλοντος”. 

50.000 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα ετησίως

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει πολλά υποχρεωτικά μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, τα οποία έχουν οδηγήσει σε 50.000 λιγότερους θανάτους. Μερικά από αυτά είναι τα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας σε όλα τα οχήματα, καθώς και προηγμένα συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης και συστήματα προειδοποίησης απόκλισης από τη λωρίδα. 

Το “μαύρο κουτί” και το αλκοολόμετρο που θα εντάσσονται σε όλα τα αυτοκίνητα από τις 6 Ιουλίου, θα συμβάλλουν στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων που πραγματοποιούνται καθημερινά στους Ευρωπαϊκούς δρόμους.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.