Taxi & Driver
Μηχανικός αυτοκινήτου ελέγχει τα λάδια αυτοκινήτου σε όχημα πελάτη
Τι χρώμα πρέπει να έχουν τα λάδια του αυτοκινήτου;

Τι χρώμα πρέπει να έχουν τα λάδια του αυτοκινήτου; 

Στο service του οχήματος είναι σημαντικό να ελέγχονται και τα λάδια του αυτοκινήτου. Το λιπαντικό του κινητήρα βοηθά στην ασφαλή λειτουργία του αυτοκινήτου, για αυτό και ο οδηγός είναι σημαντικό να γνωρίζει ποιο χρώμα πρέπει να έχει το λάδι της μηχανής.

Όταν ο οδηγός γνωρίζει το σωστό χρώμα που πρέπει να έχει το λάδι, μπορεί να καταλάβει και πότε χρειάζεται αλλαγή. 

Ειδικότερα, το μαύρο χρώμα δηλώνει ότι το λάδι είναι παλιό. Η καφέ ή διαφορετικά γκρι απόχρωση, δείχνει στον οδηγό ότι ο κινητήρας δεν φτάνει στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Το ημιδιαφανές κεχριμπαρένιο χρώμα αποκαλύπτει στον ιδιοκτήτη ότι το λάδι είναι ολοκαίνουργιο. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σωστό χρώμα του λαδιού, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Τι είναι το λιπαντικό του αυτοκινήτου;

Το λιπαντικό του κινητήρα, πρόκειται για ένα μείγμα από έλαια τα οποία προέρχονται συνήθως από φυσικό αέριο ή πετρέλαιο.

Εκτός από λάδι το λιπαντικό διαθέτει σε μικρότερο ποσοστό και άλλα συνθετικά υλικά. Στόχος του λαδιού είναι να μειώσει την τριβή, να ψύξει και να προστατεύσει τη μηχανή του αυτοκινήτου. 

Μείωση τριβής κινητήρα

Στην ουσία, το λάδι συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του κινητήρα, αφού όπως προαναφέραμε μειώνει την τριβή στο εσωτερικό του.

Συγκεκριμένα, η μηχανή διαθέτει μέρη τα οποία τρίβονται μεταξύ τους. Όμως, αν αυτή η τριβή δεν περιοριστεί από το λάδι, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον κινητήρα του οχήματος. 

Προστασία από την διάβρωση 

Το λάδι συγκεντρώνει τα σωματίδια σκόνης που υπάρχουν στον κινητήρα και τα μεταφέρει στο φίλτρο του, μειώνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας ρύπων.

Μάλιστα, μερικά από τα πρόσθετα υλικά που διαθέτει, ειδικεύονται στην μείωση της οξείδωσης. Σαν αποτέλεσμα, περιορίζεται ο κίνδυνος διάβρωσης.

Ψύξη οχήματος

Σχετικά με την ψύξη, τα λάδια του αυτοκινήτου, περιστρέφονται γύρω από τη μηχανή, έχοντας την ικανότητα να μεταφέρουν τη θερμότητα σε ψυχρότερα σημεία. Έτσι, βοηθούν τον κινητήρα να αποβάλλει την συσσωρευμένη θερμότητα.

Λάδι με ημιδιαφανές κεχριμπαρένιο χρώμα

Το χρώμα που πρέπει να έχει το λάδι μέσα στον κινητήρα πρέπει να είναι κεχριμπαρένιο, διότι αυτό σημαίνει ότι είναι ολοκαίνουριο.

Όμως, με την πάροδο του χρόνου, το λάδι σκουραίνει, ενώ παράλληλα γίνεται όλο και πιο παχύ. Για αυτό και γίνεται λιγότερο αποδοτικό στις λειτουργίες του. 

Άνδρας βάζει λάδι στο αυτοκίνητο
Λάδι με ημιδιαφανές κεχριμπαρένιο χρώμα

Λάδι με μαύρο χρώμα

Το μαύρο χρώμα στο λάδι του κινητήρα και η παχιά και λασπωμένη υφή, δηλώνουν στους οδηγούς ότι είναι παλιό και βρώμικο.

Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις το μαύρο μπορεί να φανερώνει και φράξιμο στη γραμμή επιστροφής του καυσίμου.

Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι επιτρέπει την ρύπανση του κινητήρα, προκαλώντας την αναποτελεσματική του λειτουργία. 

Λάδι με καφέ ή το γκρι χρώμα

Το καφέ ή γκρι λάδι δεν σημαίνει και άμεση αλλαγή λαδιού. Ωστόσο, αν οι συγκεκριμένες αποχρώσεις συνδυάζονται με μία γαλακτώδη ή αφρώδη υφή μπορεί να υποδηλώνουν 2 πράγματα.

Πρώτον ότι έχει μολυνθεί από διαρροή ψυκτικού υγρού και δεύτερον ότι ο κινητήρας υπολειτουργεί, μην μπορώντας να φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Η δεύτερη περίπτωση παρατηρείται συχνά σε αυτοκίνητα που βρίσκονται σε ακινησία για πολύ καιρό. 

Γιατί μαυρίζουν τα λάδια του αυτοκινήτου;  

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Autotriti, τα λάδια του αυτοκινήτου μαυρίζουν για 2 κύριους λόγους. Αρχικά, γιατί απορροφούν υποπροϊόντα από την καύση. 

Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση οι πιο σκούρες αποχρώσεις του κεχριμπαριού, δεν αποτελούν σίγουρο σημάδι ότι το λάδι σου είναι παλιό ή βρώμικο. Αντιθέτως, δηλώνουν ότι το λάδι κάνει σωστά την δουλειά του. 

Επίσης, το μαύρο χρώμα μπορεί να δημιουργείται από το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. Αν ένας οδηγός ζει σε μέρος πιο υγρό ή δροσερό και έχει ένα παλιό αυτοκίνητο, μπορεί να επηρεάζεται το χρώμα του λαδιού στον κινητήρα του. 

Αυτό συμβαίνει γιατί οι υγρές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση σκουριάς στην επιφάνεια του μεταλλικού δείκτη, η οποία θα αναμιχθεί με το λάδι του κινητήρα.

Πότε πρέπει να γίνεται η αλλαγή των λαδιών του αυτοκινήτου; 

Όσον αφορά τα πλήρως συνθετικά λάδια του αυτοκινήτου, η αλλαγή τους πρέπει να πραγματοποιείται στα 10.000-15.000 χιλιόμετρα. 

Αντίστοιχα, για μερικώς συνθετικά λάδια (synthetic base), η αντικατάσταση πρέπει να γίνεται στα 5.000 με 10.000 χιλιόμετρα. 

Τέλος, στα ορυκτέλαια (mineral), τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη μόνο σε πολύ παλιά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, η αλλαγή πρέπει να είναι αρκετά συχνή, δηλαδή κάθε 5.000 με 7.500 χιλιόμετρα. 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.