Taxi & Driver
αυτοκίνητα εν κινήσει σε πλημμυρισμένο δρόμο
Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί στη περίπτωση καταιγίδας;

Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί στη περίπτωση καταιγίδας;

Η οδήγηση κατά τη διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα ενόψει του χειμώνα, αφού παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες πέφτουν οι οδηγοί όπως είναι λογικό συνεχίσουν να κυκλοφορούν στους δρόμους. Όσο περισσότερο πλησιάζει ο χειμώνας, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να βρεθεί ένας οδηγός αντιμέτωπος με πλημμυρισμένους δρόμους και κεραυνούς. 

Οι κεραυνοί και οι πλημμύρες είναι δύο καταστάσεις τις οποίες οφείλουν όλοι οι οδηγοί να μπορούν να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Η λύση και στις δύο περιπτώσεις είναι η τοποθέτηση του οχήματος σε ένα ασφαλή μέρος, μακριά από δέντρα, κολώνες και ετοιμόρροπα κτίρια. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των πλημμυρισμένων δρόμων και των κεραυνών, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Πως μπορούν οι οδηγοί να προφυλαχτούν από τους κεραυνούς μέσα στο αυτοκίνητο; 

Αν κατά τη διάρκεια της οδήγησης πιάσει καταρρακτώδεις βροχή σε συνδυασμό με πολλούς κεραυνούς, η πιο ασφαλής επιλογή για τον οδηγό και τους επιβάτες είναι να παραμείνουν στο αυτοκίνητο τους. Όσο και αν φοβάται κάποιος να μείνει ακινητοποιημένος μέσα στο αμάξι, αυτή είναι η πιο σωστή λύση, μέχρι να σταματήσουν οι κεραυνοί. Συγκεκριμένα, ο οδηγός πρέπει να παρκάρει το αυτοκίνητο του, σε ένα ασφαλές σημείο, μακριά από κολώνες και δέντρα. Ιδανικά αν υπάρχει κοντά ένα ανθεκτικό κτίριο, πρέπει να το τοποθετήσει στο εσωτερικό του. Αμέσως μετά πρέπει να κλείσει τα παράθυρα ώστε να ασφαλίσει και να απομονώσει τον χώρο του.

Στη συνέχεια, πρέπει να ανάψει τα φώτα κινδύνου και να σβήσει την μηχανή. Από εκεί και πέρα, ο οδηγός και οι επιβάτες δεν πρέπει να αγγίξουν τίποτα μέσα στο όχημα. Είναι απαγορευτικό το άγγιγμα μεταλλικών ή ηλεκτρικών εξαρτημάτων, του ραδιοφώνου, των πεντάλ, του τηλεφώνου, των λαβών των θυρών και του τιμονιού. Αν τα άτομα αισθάνονται είτε μέσω του δέρματος τους είτε μέσω των μαλλιών τους ότι ο κεραυνός πέφτει πολύ κοντά τους, πρέπει να κάτσουν οκλαδόν και να κλείσουν με τα χέρια τα αυτιά τους, ώστε να μην αποκτήσουν προβλήματα ακοής. Επίσης, μετά το τέλος της βροχής, τα άτομα δεν πρέπει να βγουν αμέσως έξω, καθώς η αστραπή μπορεί να χτυπήσει δύο φορές την ίδια θέση. 

Γιατί το αυτοκίνητο μπορεί και προστατεύει τους οδηγούς από τους κεραυνούς; 

Ο λόγος για τον οποίο οι οδηγοί είναι ασφαλείς στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, οφείλεται αποκλειστικά στο φαινόμενο του “Κλωβού Faraday”. Σύμφωνα με το οποίο ο ηλεκτρισμός διαλέγει να περάσει από την πιο εύκολη οδό, δηλαδή από τον δρόμο με την μικρότερη αντίσταση. Όταν ένα όχημα είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, επιτρέπει στο ρεύμα, στο κεραυνό, να περνάει από μέσα του, χωρίς να επηρεάζει ό,τι υπάρχει στο εσωτερικό του. Το φαινόμενο αυτό, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1755 από τον Benjamin Franklin. Μάλιστα, η ονομασία “Κλωβός Faraday” αναφέρθηκε πρώτη φορά το 1836 μέσω των πειραμάτων που διεξήγαγε ο Michael Faraday από τον οποίο ουσιαστικά πήρε και το όνομα του. 

Ωστόσο, εκτός από το αυτοκίνητο, το συγκεκριμένο φαινόμενο συναντάται και σε άλλα σημεία της καθημερινότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα αεροπλάνα και φυσικά ο φούρνος μικροκυμάτων. Ειδικότερα, οι κεραυνοί δεν επηρεάζουν το αεροπλάνο γιατί είναι κατασκευασμένο από μέταλλο. Αντίστοιχα, η μεταλλική πόρτα του φούρνου εμποδίζει τα μικροκύματα να εξέλθουν εκτός της συσκευής.

οδηγός αυτοκινήτου οδηγεί σε βροχερή μέρα
Γιατί το αυτοκίνητο μπορεί και προστατεύει τους οδηγούς από τους κεραυνούς;

Είναι επικίνδυνοι οι κεραυνοί; 

Σε κάθε καταιγίδα δημιουργούνται κεραυνοί οι οποίοι τις περισσότερες φορές καταφέρνουν να φτάσουν ακόμα και 15 χλμ. μακριά από τον πυρήνα της βροχόπτωσης. Για αυτό τον λόγο θεωρούνται πολύ επικίνδυνοι όχι μόνο για όσους οδηγούν αλλά και για όσα άτομα μετακινούνται κατά τη διάρκεια της καταιγίδας ως πεζοί. Οι κεραυνοί έχουν χαρακτηριστεί παγκοσμίως ως την δεύτερη αιτία θανάτου από καιρικά φαινόμενα, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνεται από τις πλημμύρες. Φυσικά, δεν μιλάμε για γεγονότα που αφήνουν παγερά αδιάφορη την Ελλάδα, καθώς στις 24 Σεπτεμβρίου του 2019, δύο άτομα στην Πελοπόννησο έχασαν την ζωή τους, εξαιτίας κεραυνού. Βέβαια, οι κεραυνοί δεν αφαιρούν μόνο ανθρώπινες ζωές, αφού μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές σε δάση και φυσικά να σκοτώσουν οικόσιτα ζώα της υπαίθρου. 

πλημμυρισμέμνοι οι δρόμοι της πόλης από τη βροχή
Είναι επικίνδυνοι οι κεραυνοί;

Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί στη περίπτωση των πλημμυρισμένων δρόμων; 

Όπως προαναφέρθηκε οι πλημμύρες κατέχουν την πρώτη θέση σε επικινδυνότητα, όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης των ΗΠΑ (ODC), το μεγαλύτερο ποσοστό πνιγμών που έχει προκληθεί από πλημμύρες συνδέεται άμεσα με την οδήγηση. Στατιστικά μιλώντας, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο οργανισμό, από τους 93 θανάτους από πλημμύρες, οι 61 προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Η οδήγηση κατά τη διάρκεια των καταιγίδων είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς τα 10 εκατοστά νερού μπορούν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να γίνουν 30. Όμως και στις δύο περιπτώσεις η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, αφού δεν μπορεί να γνωρίζει τι εμπόδιο υπάρχει κάτω από το νερό. Όπως αναφέρει και ο υπεύθυνος δημόσιας πληροφόρησης του αστυνομικού τμήματος της Φλόριντα, “ακόμα και ένα απλό καλώδιο μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία”. Το μόνο που μπορεί να κάνει ένας οδηγός για να αντιμετωπίσει την πλημμύρα είναι να ακινητοποιήσει σε όσο πιο στεγνό και ασφαλές μέρος μπορεί το όχημα του και να καλέσει τις αρμόδιες αρχές για βοήθεια. 

Πηγές: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.