Taxi & Driver

Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση έως τις αρχές του 2022

Αποζημίωση 200 ευρώ

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται ότι δίνεται παράταση στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας, έως τις αρχές του 2022. Στόχος των αρμόδιων αρχών είναι η διευκόλυνση των οδηγών, μέσα στις γιορτές. 

Συγκεκριμένα, η παράταση θα ισχύει ή μέχρι την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου του 2022, ή μέχρι την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου του 2022. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, η παράταση θα αφορά και την online κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας. 

Ωστόσο, όσοι οδηγοί επιλέξουν να μην πληρώσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας, το ποσό διπλασιάζεται και τους επιβάλλεται σαν πρόστιμο. Μάλιστα, για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες, το Υπουργείο προτρέπει τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν την online πληρωμή του φόρου, μέσω QR, Web Banking ή του κωδικού RF. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράταση στα Τέλη Κυκλοφορίας, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Πληρωμή Τελών Κυκλοφορίας μέσω TaxisNet 

Οι οδηγοί έχουν την δυνατότητα πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, διαλέγοντας την επιλογή “Τέλη Κυκλοφορίας με κωδικούς TaxisNet”.  Αμέσως μετά πρέπει να πατήσουν το κουμπί “είσοδος στην εφαρμογή” και να συμπληρώνουν τα στοιχεία του TaxisNet. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, με τους οδηγούς να μπορούν να ελέγξουν και να εκτυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας τους. 

Πληρωμή χωρίς κωδικούς TaxisNet 

Για όσους συμπολίτες δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς του TaxisNet, το Υπουργείου προχώρησε στην δημιουργία μιας άλλης επιλογής. Ειδικότερα, οι οδηγοί πρέπει να μπουν στην ίδια ιστοσελίδα, διαλέγοντας αυτή τη φορά την επιλογή “Τέλη Κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TaxisNet” και θα ακολουθήσουν 4 απλά βήματα. 

Αρχικά, θα συμπληρώσουν το Α.Φ.Μ που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Στην περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα με το Α.Φ.Μ ο οδηγός πρέπει να ελέγξει αν οι αριθμοί που συμπληρώνει είναι σωστοί. Αν εξακολουθεί να εμφανίζεται πρόβλημα, τότε πρέπει να απευθυνθεί στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, ώστε να ελέγξει αν το Α.Φ.Μ που εμφανίζεται στην άδεια είναι διαφορετικό από του κατόχου. Σε διαφορετική περίπτωση ο οδηγός πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ, για να τσεκάρει τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στην Υπηρεσία. 

Δεύτερο βήμα που πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός είναι να συμπληρώσει τον Αριθμό Κυκλοφορίας του οχήματος, το οποίο αναφέρεται στην άδεια. Τρίτον, πρέπει να συμπληρώσει το έτος “2022”, διότι τα Τέλη θα αφορούν τη νέα χρονιά. Στο τέταρτο βήμα, πατά την “αναζήτηση” και επιλέγει την “εκτύπωση”. Μόλις εμφανιστεί το μήνυμα “Επιτυχής Αναζήτηση”, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.  

Κατάθεση πινακίδων μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ 

Η μόνη λύση για όσους οδηγούς δεν επιθυμούν να πληρώσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, είναι η κατάθεση πινακίδων. Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγοί πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να επιλέξουν την επιλογή “my Car”. Στη συνέχεια, πρέπει να συνδεθούν στην πλατφόρμα μέσω των κωδικών του TaxisNet. Αμέσως μετά, πρέπει να συμπληρώσουν τον Ταχυδρομικό Κωδικό της περιοχής τους, την οδό και τον αριθμό τους. 

Επιπλέον, πρέπει να δηλώσουν τον χώρο στάθμευσης στην περίπτωση που είναι καταχωρημένος ή ενοικιασμένος. Τελευταίο βήμα είναι να υποβάλουν την αίτηση, ώστε να λάβουν τον αριθμό της. Μόλις συμβεί και αυτό μπορούν νόμιμα πλέον να βγάλουν τις πινακίδες από το αυτοκίνητό τους. Οι πινακίδες λοιπόν δεν χρειάζεται να κατατεθούν από τον οδηγό στην Εφορία. Μάλιστα, την ίδια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει και όποιος επιθυμεί να το θέσει πάλι σε κυκλοφορία το αυτοκίνητο που έχει βγάλει σε ακινησία. .

Ωστόσο, οι οδηγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι, η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, σε περίπτωση που ο κάτοχος δεν έχει πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας ή δεν έχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα. 

Οδηγός βγάζει την πινακίδα από το αυτοκίνητό του
Κατάθεση πινακίδων μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ 

1 στα 5 αυτοκίνητα στην Ελλάδα βρίσκονται σε ακινησία

Στατιστικά μιλώντας, το 2021 ήταν μία χρονιά κατά την οποία πολλοί οδηγοί επέλεξαν να αφήσουν στην άκρη τις πινακίδες του αυτοκινήτου, ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσουν τους φόρους. Συγκεκριμένα, ένα στα πέντε οχήματα στην Ελλάδα φάνηκε ότι βγήκαν σε ακινησία, λόγω οικονομικής κρίσης. 

Συνολικά, δηλαδή, πάνω από 1,5 εκατ. οχήματα βρίσκονται σε φορολογική ακινησία. Με λίγα λόγια, οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας στις κατά τόπους εφορίες, για να γλιτώσουν από τα Τέλη Κυκλοφορίας και τα τεκμήρια διαβίωσης. Επίσης, όσοι είχαν αυτοκίνητο που κινείται με κινητήρα άνω των 1.929 κυβικών, άφησαν το αυτοκίνητο τους, για να μην πληρώσουν το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης. 

Πρόστιμα 

Οι οδηγοί των δικύκλων, τρικύκλων και επιβατικών ΙΧ, πληρώνουν ως πρόστιμο το 100% των τελών που αναλογεί στο όχημα τους. Παραδείγματος χάριν, αν το ποσό των Τελών Κυκλοφορίας είναι 300 ευρώ, τότε το πρόστιμο που θα επιβληθεί στον οδηγό ισούται με 300 ευρώ. Σαν αποτέλεσμα, το συνολικό κόστος των Τελών Κυκλοφορίας 2022 φτάνει τα 600 ευρώ. 

Αντιθέτως, οι ιδιοκτήτες των  επιβατικών Δ.Χ, πληρώνουν επιπλέον το 50% του συνολικού ποσού των Τελών. Τυχεροί είναι όσοι οδηγοί έχουν καινούρια αυτοκίνητα που παράγουν λιγοστούς ρύπους και διαθέτουν Τέλη λιγότερα των 30 ευρώ. Στη περίπτωση που οι οδηγοί αργήσουν να πληρώσουν τον φόρο, δεν τους επιβάλλεται κανένα πρόστιμο. 

Τα πρόστιμα δεν επιβάλλονται μόνο στην περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει πληρώσει κανένα μέρος του φόρου. Απεναντίας, τα παραπάνω πρόστιμα επιβάλλονται και στην περίπτωση που ένας οδηγός δεν έχει εξοφλήσει όλο το ποσό, μέχρι την λήξη της προθεσμίας. 

Πηγή: 

Exit mobile version