Taxi & Driver
έ
Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα παράνομα ταξί!

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα παράνομα ταξί!

Τον προηγούμενο μήνα, το Taxi&Driver κάλεσε τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές να πουν την άποψή τους σχετικά με την πορεία του κλάδου των ταξί από εδώ και πέρα, μετά τη μαζική είσοδο ανθρώπων άσχετων -μέχρι πρότινος- με τον κλάδο των μεταφορών και την υποκλοπή του μεταφορικού έργου που θεωρείται ότι διαπράττεται.

Πάνω από 1000 ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί μας είπαν τη γνώμη τους για την Uber, τα πειρατικά ταξί και τη δράση των συνδικαλιστικών σωματείων σχετικά με ένα θέμα που θίγει άμεσα τον κλάδο των ταξί και χιλιάδες οικογένειες που ζουν από αυτόν.

Το 59% πιστεύει ότι η Uber θα επιστρέψει

Μπορεί οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου να έφεραν αναταράξεις στην ηρεμία που επικρατούσε στις τάξεις των επαγγελματιών αυτοκινητιστών από τον Απρίλιο και μετά, όταν η Uber ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας στην Ελλάδα, ωστόσο αρκετοί οδηγοί ταξί παραπονιούνται καθημερινά για τα κάμποσα οχήματα τύπου Uber που κυκλοφορούν καθημερινά -έστω και άτυπα-στους δρόμους της Αθήνας. Τονίζουν, μάλιστα, ότι η πρακτική που ακολουθούσε η αμερικάνικη εταιρεία συνεχίζει να υπάρχει στην πρωτεύουσα, με τα ΙΧ να υποκλέπτουν ακόμα το μεταφορικό έργο των ταξί. «Πριν 3 μέρες στον ηλεκτρικό, βαν Mercedes με κοινές πινακίδες ξεφόρτωσε κούρσα από αεροδρόμιο με 7 άτομα και πήρε θρασύτατα μπροστά μου 130 ευρώ», σχολίασε ο κ. Αντώνης Λάζος. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται οι περισσότεροι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, με 598 συμμετέχοντες (59%) στην έρευνα του Taxi&Driver να δηλώνουν πως πιστεύουν ότι η Uber θα επιστρέψει στην Αθήνα.

606 αναγνώστες ρίχνουν το βάρος στους «πειρατές»!

Μπορεί η ιστορία με την «πειρατεία» στα ταξί να ξεκίνησε το 2015, όταν έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα η Uber, πλέον όμως η κατάσταση αυτή έχει επεκταθεί σε παντός είδους ιδιωτικά οχήματα, τουριστικά λεωφορεία και mini van που εκτελούν μεταφορικό έργο χωρίς την ύπαρξη των σχετικών αδειών και χωρίς να υπόκεινται στις αντίστοιχες φορολογικές υποχρεώσεις. Για το λόγο αυτό, 606 (60%) από τους 1008 αναγνώστες που ψήφισαν στην έρευνα, απάντησαν πως οι «απρόσωποι πειρατές» δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο από μια εταιρεία με όνομα και νομική υπόσταση όπως η Uber.

571 αυτοκινητιστές δείχνουν ότι θα αντισταθούν στην πειρατεία

Στην ερώτηση για το αν οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί, έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν μόνοι τους ή συνολικά τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί στον κλάδο η ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των πειρατικών ταξί ή πρόκειται για μία κατάσταση που αναμένεται να χειροτερεύει διαρκώς, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Το 57% των αναγνωστών (571 άτομα) υποστηρίζει πως μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να αντισταθεί με όποιο τρόπο μπορεί στο φαινόμενο που το τελευταίο διάστημα μαστίζει τον κλάδο.

Το 53% υπερασπίζεται τη δράση των συνδικαλιστικών σωματείων

Θετικά βλέπει η μεγαλύτερη μερίδα των επαγγελματιών ταξί τη δράση των συνδικαλιστικών σωματείων στη μάχη για την καταπολέμηση της πειρατείας στον κλάδο. Παρόλα αυτά, η ψαλίδα στο ποσοστό των απαντήσεων είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ερωτήσεις της έρευνας (Ναι: 538 ψήφοι –Όχι: 468 ψήφοι), γεγονός που υποδεικνύει ότι πιθανόν να υπάρχουν ακόμα περιθώρια περαιτέρω δραστηριοποίησης και καλύτερης διαχείρισης αυτών των ζητημάτων.

Το 63% ελπίζει σε οριστικό τέλος της πειρατείας

Αισιόδοξοι φαίνεται πως παραμένουν οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, παρά το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχτεί ο κλάδος από την παράνομη δραστηριότητα εταιρειών και ιδιωτών και τη μεγάλη υποκλοπή μεταφορικού έργου. Σε ποσοστό 63%, ήτοι 634 ψήφοι, οι επαγγελματίες ταξί – αναγνώστες του Taxi&Driver δηλώνουν πως υπάρχει τρόπος για οριστικό τέλος της πειρατείας στις αστικές μεταφορές, έναντι 468 ψήφων (47%) που έλαβε η αρνητική απάντηση. Τόσο οι κρατικές αποφάσεις και επεμβάσεις, όσο και οι κινήσεις του ίδιου του κλάδου προς βελτίωση της γενικότερης εικόνας του, μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο έτσι ώστε σταδιακά να εξαλειφθεί εντελώς.

Στα χέρια των αυτοκινητιστών το καλύτερο μέλλον του κλάδου!

Η απάντηση που έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό στην έρευνά μας ήταν το «Ναι» στην ερώτηση αν υπάρχει τρόπος για οριστικό τέλος της πειρατείας στις μεταφορές. Θεωρούμε αυτή την απάντηση ενδεικτική της αισιοδοξίας που διέπει τους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν σκοπεύουν να αφεθούν στις βλέψεις αυτών που θέλουν να υφαρπάξουν τη δουλειά και τους κόπους ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου. Αντιθέτως, είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν, αλλά και να αλλάξουν τα κακώς κείμενα του ίδιου του κλάδου, προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και την προτίμηση του επιβατικού κοινού.

 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.