Taxi & Driver
εσωτερικό αυτοκινήτου με έντονα φώτα
Self driving αυτοκίνητα: θα τα δούμε σύντομα στους δρόμους;

Self driving αυτοκίνητα: θα τα δούμε σύντομα στους δρόμους;

Η εποχή που όλοι αναμέναμε, φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά, με τη τεχνολογία του self driving να εισέρχεται σταδιακά στο χώρο της αυτοκίνησης. Η άνεση και πάνω από όλα η ασφάλεια οδηγών και επιβατών είναι σημείο τομής στη χρήση αυτοκινήτων της νέας τεχνολογίας. 

Τα αυτοκίνητα, λοιπόν, με την υπηρεσία του self driving, φαίνεται να έχουν εντυπωσιάσει τους Βρετανούς, οι οποίοι στοχεύουν να τα χρησιμοποιήσουν μέσα στο έτος του 2021. 

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά την εντυπωσιακή τεχνολογία του self driving, συνέχισε να διαβάζεις. 

Τι είναι το self driving; 

Η υπηρεσία του self driving πρόκειται για μία τεχνολογία κατά την οποία το αυτοκίνητο μετακινείται χωρίς την βοήθεια του οδηγού, χρησιμοποιώντας ανιχνευτές, κάμερες και συστήματα ελέγχου ταχύτητας (ALKS). Στόχος είναι ο επιβάτης να μεταφερθεί με ασφάλεια στον προορισμό του, χωρίς να έχει συνεχώς στο νου του στο δρόμο. 

Ποιες εταιρείες έχουν ασχοληθεί με το self driving; 

Γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη καινοτομία όπως η  Tesla, η Volkswagen, η Ford και η BMW . Επίσης, από τη συγκεκριμένη τεχνολογία δεν θα μπορούσε να μείνει “απ έξω” η Google. Η εταιρεία συνέβαλε στη διεξαγωγή των απαραίτητων tests, με τη  Toyota και την  Audi να πειραματίζονται στους δρόμους της Californias, διανύοντας περίπου 16.000 χιλιόμετρα.  

Πως λειτουργούν τα self driving αυτοκίνητα; 

Ο βαθμός αυτονομίας ενός αυτόματου αυτοκινήτου διαφοροποιείται με βάση το μοντέλο, τη μάρκα και τα συστήματα που χρησιμοποιεί η εκάστοτε εταιρεία. Σε γενικές γραμμές όμως το self driving περιλαμβάνει ένα σύστημα αναγνώρισης εικόνων και αισθητήρες. Μέσω των συγκεκριμένων συστημάτων το αυτοκίνητο μαθαίνει να ξεχωρίζει τα φανάρια, τους πεζούς, τα σήματα και γενικότερα κάθε εμπόδιο που μπορεί να εμφανιστεί στο δρόμο. 

Self driving αυτοκίνητα με αισθητήρες
Tο self driving περιλαμβάνει ένα σύστημα αναγνώρισης εικόνων και αισθητήρες για την ορθή λειτουργία του.

Φυσικά, για να ενεργοποιηθούν όλα τα συστήματα, θα πρέπει ο οδηγός να βρίσκεται στη θέση του και να έχει φορέσει τη ζώνη ασφαλείας. 

Τι είναι το σύστημα ALKS; 

Το αρκτικόλεξο του ALKS είναι Automated Lane-Keeping System και πρόκειται για ένα σύστημα ελέγχου ταχύτητας. Στόχος του είναι να μειώσει την κίνηση στους δρόμους. Ουσιαστικά, το ALKS με τη βοήθεια των αισθητήρων και της κάμερας του οχήματος, προσαρμόζει τη ταχύτητα βασιζόμενο σε εκείνη που αναπτύσσουν τα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Επίσης, διατηρεί τις κατάλληλες αποστάσεις ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος. Ωστόσο, πρόκειται απλά για έναν πολύ καλό βοηθό του οδηγού, ο οποίος δεν χρειάζεται να έχει τον έλεγχο αλλά θα πρέπει να βρίσκεται πάντα διαθέσιμος. 

Είναι ασφαλή τα self driving αυτοκίνητα; 

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου Μεταφορών της Βρετανίας, η νέα τεχνολογία των self driving αυτοκινήτων αναμένεται να αυξήσει κατά 85% την ασφάλεια στο δρόμο. Τα λάθη και οι απροσεξίες που κάνουν οι οδηγοί αποτελούν τους πιο συχνούς λόγους πρόκλησης ατυχήματος. 

Μάλιστα, η υπουργός του Συντηρητικού Κόμματος, Rachel Maclean δήλωσε χαρακτηριστικά “η υπηρεσία του self driving θα καταστήσει τα ταξίδια πιο ασφαλή και αξιόπιστα”. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει στη προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας τα σημαντικά τη τους ρύπους. 

Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που εντοπιστεί κίνδυνος ατυχήματος; 

Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο καταλάβει ότι υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης, το σύστημα ALKS αρχικά επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα και αμέσως προβαίνει στην ενεργοποίηση της υπηρεσίας “έκτακτη δράση”. Το αυτοκίνητο, δηλαδή, για να αποφύγει το ατύχημα είτε φρενάρει είτε προσπαθεί με ελιγμούς να αλλάξει κατεύθυνση. 

Επίσης, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, το σύστημα προσφέρει την ικανότητα στους οδηγούς να πάρουν τον έλεγχο μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. Παρόλα αυτά, αν ο οδηγός δεν προλάβει να αντιδράσει, το όχημα επιβραδύνει ταχύτητα, αναβοσβήνει τα φώτα έκτακτης ανάγκης και απενεργοποιεί τα συστήματα ψυχαγωγίας. 

Τι έχει ανακοινωθεί από τη κυβέρνηση της Βρετανίας σχετικά με την κυκλοφορία των self driving αυτοκινήτων; 

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει ανακοινώσει ότι στόχος είναι μέσα στο έτος του 2021, να κυκλοφορούν στους δρόμους self driving αυτοκίνητα. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Υπουργείου Μεταφορών, τα αυτόματα οχήματα θα λειτουργούν με τα συστήματα ALKS. 

Παράλληλα, φαίνεται ότι τα συγκεκριμένα οχήματα θα επιτρέπεται να φτάνουν περίπου μέχρι τα 50 χιλιόμετρα την ώρα. Ωστόσο, η πλήρη αντικατάσταση του οδηγού από αυτόματα συστήματα οδήγησης θα αργήσει να γίνει, καθώς πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα. 

Πηγές: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.