Taxi & Driver
Πολλά ταξί για την γενική συνέλευση ΣΑΤΑ
Γενική Συνέλευση ΣΑΤΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται παράσταση διαμαρτυρίας από τα ταξί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Σήμερα, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021, από τις 10:00 το πρωί, πραγματοποιείται παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων από ενώσεις ταξί. Στόχος είναι να αλλάξουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την υψηλή φορολογία στα είδη πρώτης ανάγκης και να βοηθήσουν περισσοτερο τους αυτοαπασχολούμενους και την λαϊκή τάξη. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ταξιτζήδες η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα σε όλους, ειδικά στις αυτοαπασχολούμενες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, αφού βίωσαν έντονα τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης φαίνεται ότι προβληματίζουν τους ταξιτζήδες οι οποίοι “δεν έμειναν με σταυρωμένα” χέρια αντιθέτως ανέλαβαν δράση. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την διαμαρτυρία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Ποιες είναι οι αιτίες της διαμαρτυρίας; 

Αφορμή για το ξέσπασμα των ταξιτζήδων αποτέλεσαν οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα και στα αναλώσιμα προϊόντα. Ήταν μία απόφαση η οποία χαρακτηρίστηκε από τις αρμόδιες αρχές ως αναγκαία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Θεωρήθηκε ως ο μοναδικός τρόπος ώστε να επανέλθει στα φυσιολογικά πλαίσιο ο προϋπολογισμός της χώρας. 

Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν είναι σύμφωνη με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κατά συνέπεια με τους ταξιτζήδες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας και αλλεπάλληλων καραντίνων, οι πολίτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Όπως αναφέρουν οι οδηγοί των ταξί, το επάγγελμα τους, πέρασε πολύ δύσκολες φάσεις κατά τη διάρκεια των lockdowns, καθώς ο κόσμος δεν κυκλοφορούσε και το μεροκάματο συνεχώς μειωνόταν. 

Δηλώνουν ότι η αυξημένη φορολογία στα είδη πρώτης ανάγκης το μόνο που πετυχαίνει στην προκειμένη περίπτωση είναι να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την διαβίωση των οικογενειών. Οι οδηγοί τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με παλιά και νέα χρέη, τα οποία έχει δημιουργήσει η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Όπως επισημαίνουν από την μία πλευρά έχουν να πληρώσουν την εφορία, τη ΔΕΚΟ, τη σχολική λίστα και τα φροντιστήρια και από την άλλη βλέπουν ότι όλες οι τιμές ανεβαίνουν. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν “μας ανησυχεί πως θα βγει ο χειμώνας που έρχεται με τους λογαριασμούς του ρεύματος να αναμένονται να πάρουν αύξηση έως και 50%”. 

Γιατί κατηγορούν την κυβέρνηση; 

Οι οδηγοί ταξί ουσιαστικά κατηγορούν την κυβέρνηση για άδικη μεταχείριση των πολιτών. Διαδηλώνουν γιατί όπως λένε παρακολουθούν καθημερινά την κυβέρνηση να ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές και να “χαντακώνει” τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα. Τονίζουν ότι εξοργίζονται καθώς την στιγμή που εκείνοι πρέπει να “πληρώσουν ακριβά” την πράσινη ανάπτυξη, αγοραζοντας ηλεκτρικά οχήματα, οι βιομηχανίες απολαμβάνουν χαμηλότερη τιμολόγηση στο ρεύμα τους. Συνεχίζουν λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν άφησε παραπονεμένους τους εφοπλιστές, οι οποίοι δικαιούνται αφορολόγητο στα καύσιμα. Κατηγορούν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς ότι δεν πρόκειται να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσω «παρατηρητηρίων τιμών και αντισταθμιστικά» μέτρα. Οι οδηγοί δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι “έχουμε πείρα, τα έχουμε ακούσει πολλές φορές από διαφορετικά χείλη και το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο”. 

Οι ταξιτζήδες θεωρούν ότι το κράτος μπροστά στην προστασία των λαϊκών στρωμάτων “σηκώνει τα χέρια του ψηλά” και δεν προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε όσους την χρειάζονται. Λένε ότι το μόνο που κάνει το κράτος για αυτούς είναι να κόβει συντάξεις και να συρρικνώνει τα δημόσια συστήματα υγείας, πρόνοιας και παιδείας. Όπως χαρακτηριστικά είπαν “με αυτούς τους τρόπους οι αρμόδιοι φορείς αντλούν τα χρήματα για τις χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων, εξασφαλίζοντας τους αναπτυξιακούς νόμους για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους”. Οι οδηγοί υποστηρίζουν ότι το κράτος είναι πάντα έτοιμο να προσφέρει “μία χείρα βοηθείας” στους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να κερδοφορήσουν ακόμα περισσότερο. 

Τι ζητούν οι ταξιτζήδες από την κυβέρνηση; 

Οι επαγγελματίες οδηγοί των ταξί ζητούν από την κυβέρνηση να επιχορηγήσει την αντικατάσταση των αυτοκινήτων τους, η οποία πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ζητούν να υπάρχει οικονομική βοήθεια και για όσους θέλουν να αντικαταστήσουν το παλιό τους ταξί με ένα όχημα που λειτουργεί με φυσικό αέριο, με ένα υβριδικό ή με ένα πετρελαιοκίνητο Euro 6. Τονίζουν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα, για τα οποία δίνονται χορηγίες και επιδόματα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός επαγγελματία οδηγού. Ως βασικά επιχειρήματα παρουσιάζουν την μικρή τους απόδοση στις υψηλές θερμοκρασίες και την αργή τους φόρτιση. Υποστηρίζουν ότι η μόνη πρόθεση, της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να ενισχύσουν τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών. 

Οι ταξιτζήδες μέσω της διαμαρτυρίας προσπαθούν επίσης να διεκδικήσουν φθηνότερα τιμολόγια για ηλεκτρική ενέργεια και καμιά διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, ζητούν κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. καθώς και την κατάργηση στους έμμεσους φόρους και τα χαράτσια. Επιθυμούν την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ ζητούν καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενος χωρίς να έχουν όριο. Τέλος, εννοείται ότι διαδηλώνουν για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βενζίνη). 

Τι ζητούν από το ΣΑΤΑ και την Ομοσπονδία ταξί; 

Το μόνο που ζητούν οι οδηγοί από το ΣΑΤΑ και την Ομοσπονδία ταξί είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βρίσκονται συνεχώς κοντά στα αιτήματα και στα προβλήματα τους. Επιθυμούν να τους στηρίζουν περισσότερο και να μην μένουν “άφωνοι” μπροστά σε κυβερνητικές αποφάσεις που δεν βρίσκουν σύμφωνο τον κλάδο των ταξί. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι “Δεν μπορούν να μένουν  άπραγοι όταν ο Υπουργός Ανάπτυξης απευθύνεται στους αυτοαπασχολούμενους και λέει ότι αν δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό με τους επιχειρηματικούς ομίλους, πρέπει να παραδώσουν τα ταξί”. 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.