Site icon Taxi & Driver

Ψηφιακά η διαδικασία ανανέωσης του διπλώματος και η χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας

δίπλωμα οδήγησης

Ψηφιακά η διαδικασία ανανέωσης του διπλώματος και η χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι γεγονός, αφού καθημερινά μπορούν να ολοκληρώσουν όλο και περισσότερες διαδικασίες ηλεκτρονικά. Απώτερος στόχος είναι η διευκόλυνση των πολιτών και η διασφάλιση της διαφάνειας των συναλλαγών. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου, 13 Περιφέρειες της χώρας θα μπορούν να ανανεώσουν ηλεκτρονικά την άδεια οδήγησης, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου (gov.gr). Παράλληλα, μέσω της πλατφόρμας οι πολίτες θα μπορούν να αποκτήσουν αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Ψηφιακή ανανέωση του διπλώματος οδήγησης

Η ηλεκτρονική ανανέωση του διπλώματος οδήγησης που παύει να είναι σε ισχύ λόγω ηλικιακών ή ιατρικών λόγων, θα βελτιώσει την ζωή πολλών οδηγών. Περισσότεροι από 210.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων πολίτες άνω των 65 ετών, επαγγελματίες οδηγοί, αλλά και πολίτες με χρόνια ιατρικά προβλήματα θα ακολουθούν την ψηφιακή πλατφόρμα χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από το σπίτι τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί θα μπαίνουν στην πλατφόρμα μέσω των κωδικών TaxisNet και θα ενημερώνονται για τις ειδικότητες των γιατρών που χρειάζεται να επισκεφθούν για να λάβουν την επανέκδοση του διπλώματος οδήγησης. Μόλις ελέγξουν τους γιατρούς που χρειάζονται,, η εφαρμογή τους στέλνει έναν τετραψήφιο κωδικό PΙΝ. Σε συνέχεια της επίσκεψης τους, στον εκάστοτε γιατρό, οι οδηγοί τον ενημερώνουν για τον κωδικό που έλαβαν. Αρμοδιότητα του γιατρού είναι μέσω του PIN να ενημερώσει την πλατφόρμα με τα αποτελέσματα του ενδιαφερόμενου. 

Αν ο γιατρός αποφασίσει ότι ο οδηγός μπορεί να ανανεώσει την άδεια οδήγησης, έρχεται μήνυμα στο κινητο του ενδιαφερόμενο ή email ότι μπορεί να ολοκληρώσει την διαδικασία μέσα στο διάστημα των 6 μηνών.  Η διαδικασία ολοκληρώνεται ψηφιακά με την επισύναψη φωτογραφίας, δείγματος υπογραφής και την έκδοση και πληρωμή του κατάλληλου παραβόλου. 

Όταν οι οδηγοί ανεβάσουν στην εφαρμογή τα αρχεία που απαιτούνται και ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες από τους υπαλλήλους των Περιφερειών, πολίτες λαμβάνουν SMS και email. Στόχος είναι να ενημερωθούν για την παραλαβή του νέου εντύπου άδειας οδήγησης,  είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω τρίτου προσώπου με εξουσιοδότηση, ή μέσω courier. 

Η φυσική παρουσία του πολίτη είναι αναγκαία μόνο στις επισκέψεις στους γιατρούς, ενώ για κάθε στάδιο της διαδικασίας ενημερώνονται μέσω SMS ή email. Η ψηφιακή διαδικασία που αφορά τις ιατρικές εξετάσεις υποστηρίζεται παραγωγικά από την ΗΔΙΚΑ. Α.Ε. και είναι εύχρηστη για τους περίπου 27.000 γιατρούς σε όλη τη χώρα με ειδικότητες που αφορούν στην ανανέωση των αδειών οδήγησης. 

Ψηφιακή αίτηση για την έκδοση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας

Η δεύτερη υπηρεσία που ψηφιοποίησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι η διαδικασία έκδοσης αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί, είναι να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να συνδεθούν μέσω των κωδικών TaxisNet. Με αυτό το τρόπο θα αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες του οχήματος τους. Οι βασικές πληροφορίες μπορεί να αφορούν την πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας, την ασφάλεια του αυτοκινήτου και στοιχεία για το αν έχει περάσει από το ΚΤΕΟ. 

Για να μπορέσουν, λοιπόν, οι οδηγοί να πάρουν το αντίγραφο της άδειας πρέπει να επιλέξουν το όχημα για το οποίο ενδιαφέρονται και την Περιφερειακή Ενότητα από την οποία θέλουν  να εξυπηρετηθούν. Τόσο κατά την επιτυχή υποβολή της αίτησης όσο και κατά την έγκριση της από τον υπάλληλο της Περιφέρειας, λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση μέσω email και SMS. Μοναδική προϋπόθεση για να εκδοθεί το αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας είναι το όχημα να βρίσκεται σε κίνηση.

Βέβαια, για να μπορέσει ένας οδηγός να ολοκληρώσει την διαδικασία έκδοσης αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος. Προς το παρόν τα νομικά πρόσωπα δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία, ενώ το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ελέγξουν τις πληροφορίες του αυτοκινήτου. 

Πηγή: 

Exit mobile version