Taxi & Driver
Επιγραφη Ταξί
Ποια είναι τα νέα μέτρα που πάρθηκαν λόγω του Covid-19 για τις μεταφορές;

Ποια είναι τα νέα μέτρα που πάρθηκαν λόγω του Covid-19 για τις μεταφορές;

Πληροφορίες για την εφαρμογή των νέων μέτρων έγιναν γνωστές το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, με τις αποφάσεις να δημοσιεύονται στην “Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”. Το άρθρο ανακοίνωνε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι πολίτες. 

Γενικά, όλες ανακοινώσεις σχετικά με ποσοτικούς περιορισμούς ισχύουν μόνο για το σημείο αναχώρησης και για τις εσωτερικές μετακινήσεις. Αντίστοιχα, για τις αεροπορικές μεταφορές εξακολουθεί να ισχύουν οι κανόνες του Παραρτήματος IV της κοινής υπουργικής απόφασης  Δ1 α/ΓΠ.οικ.57069/2021

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα νέα μέτρα στον τομέα των μεταφορών, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Τι θα πρέπει να κάνουν οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες και όσοι έχουν νοσήσει από την νόσο; 

Σύμφωνα με το κοινή υπουργική απόφαση, κατά το χρονικό διάστημα που όρισε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι εμβολιασμένοι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Συγκεκριμένα, όσοι πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν περάσει 14 ημέρες από την δεύτερη δόση θα πρέπει κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους να υποδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, όπως ορίζεται με το άρθρο 10 παράγραφος 2. Αντίστοιχα, όσοι νόσησαν πρέπει να μετακινούνται με την “συνοδεία” του πιστοποιητικού νόσησης, το οποίο μπορούν να αποκτήσουν μόνο αφότου έχουν περάσει 30 ημέρες από τον πρώτο θετικό τους έλεγχο. Η ισχύ του συγκεκριμένου χαρτιού δεν είναι απεριόριστη, αντιθέτως έχει διάρκεια 180 ημερών, δηλαδή θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για περίπου 3 μήνες. 

Τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά θα πρέπει να βρίσκονται στη κατοχή των πολιτών ανεξαιρέτως του προορισμού τους ή του μέσου που θα χρησιμοποιήσουν. Ειδικότερα, τα επίσημα έγγραφα θα πρέπει να υποδεικνύονται σε αεροπλάνα, πλοία και σιδηρόδρομους. Επίσης, θα μπορούν να ζητηθούν σε ΚΤΕΛ που εκτελούν υπεραστικά δρομολόγια, καθώς και σε Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) οχήματα (ΤΑΞΊ ή Ειδικής Μίσθωσης), εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας έχουν δηλώσει ως έδρα τους. 

Τι αλλάζει στους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες; 

Για όλους τους ανεμβολίαστους και μη νοσήσαντες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει προχωρήσει στη λήψη διαφορετικών μέτρων σε σχέση με τους εμβολιασμένους. Ειδικότερα, 2 μέρες πριν από το ταξίδι τους θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19, δηλαδή να έχουν κάνει rapid test. Οι διαγνωστικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία και προσωπικούς ιατρούς. Τα έξοδα θα καλύπτονται πλήρως από τα ίδια τα άτομα. 

Αυτή η απόφαση ισχύει για όλους ανεξαιρέτως πάλι προορισμού και μεταφορικού μέσου. Δηλαδή, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους τα αποτελέσματα του test, για τις μετακινήσεις τους με πλοίο, σιδηρόδρομο και ΚΤΕΛ που εκτελούν υπεραστικά δρομολόγια. Επιπλέον, τα έγγραφα μπορούν αν τους απαιτηθούν από Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) οχήματα (ΤΑΞΊ ή Ειδικής Μίσθωσης), εφόσον εκτελούν διαδρομές κατά τις οποίες το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας που έχουν ως έδρα. 

Πως πρέπει να μετακινούνται οι ανήλικοι; 

Νέα μέτρα πάρθηκαν και για τους ανήλικους επιβάτες, οι οποίοι δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από το τις καινούριες αποφάσεις της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου, τα ανήλικά παιδιά τα οποία είναι ηλικίας από 4 ετών μέχρι και 11 χρονών, πρέπει να υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), 24 ώρες πριν ταξιδέψουν. Όμως, δεν ισχύει ακριβώς το ίδιο για τα παιδιά που είναι άνω των 12 ετών και κάτω των 18 καθώς πρέπει πέραν από τις μετακινήσεις τους με πλοίο και τα υπόλοιπα μεταφορικά μέσα, να διεξάγουν self test και για τις δραστηριότητες τους. Παραδείγματος χάριν για την προσέλευση τους στο σχολείο και για άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτό. 

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζεται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70) σε κλινικές, σε φαρμακεία και στους προσωπικούς ιατρούς των γονέων. Επιπλέον, για το self test θα επιβαρύνονται οικονομικά οι ίδιοι οι ίδιοι οι μαθητές οι οποίοι θα πρέπει να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην ειδική πλατφόρμα της κυβέρνησης, στο website gov.gr.

Βέβαια, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν λειτουργούν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία και ιδιώτες ιατροί, οι διαγνωστικοί έλεγχοι διενεργούνται από δημοτικά ιατρεία.  

Κάθε πότε πρέπει να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο οι εργαζόμενοι; 

Όσον αφορά τους εργαζομένους, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι και δεν έχουν νοσήσει επιβάλλεται να κάνουν 2 διαγνωστικούς ελέγχους την εβδομάδα. Στους μη εμβολιασμένους εντάσσονται και όσοι έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου. Επίσης, στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και όσοι έχουν πραγματοποιήσει και τις δύο δόσεις, αλλά δεν έχουν περάσει ακόμα 14 ημέρες από την διεξαγωγή της δεύτερης δόσης. 

Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται είτε με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test).Οι διαγνωστικοί έλεγχοι μπορούν να διεξαχθούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), σε ιδιωτικές κλινικές, σε φαρμακεία και σε ιδιώτη γιατρό. Τέλος, τα εβδομαδιαία έξοδα που θα κληθούν να έχουν οι εργαζόμενοι θα καλύπτονται με δική τους δαπάνη.

Πηγές: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.