Taxi & Driver
Δίπλωμα Οδήγησης απο την Αγγλία
Online πλατφόρμα για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης

Online πλατφόρμα για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης

Η ανανέωση του διπλώματος οδήγησης είναι μία διαδικασία που πρέπει να ολοκληρώνουν όλοι οι κάτοχοι, αν επιθυμούν να συνεχίσουν να οδηγούν. Ωστόσο, πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία, οι οποία αφήνει πολλά περιθώρια “λάθους”, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία πολλών προβλημάτων. 

Έχοντας ως στόχο, λοιπόν, την διευκόλυνση των οδηγών και την εξασφάλιση την ασφάλεια στους δρόμους, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αποφάσισε την δημιουργία μιας online πλατφόρμας. Σκοπός είναι η γρήγορη και εύκολη ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον καινούριο τρόπο ανανέωσης των διπλωμάτων, συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου.

Πως θα λειτουργεί η πλατφόρμα; 

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου, η ανανέωση των αδειών οδήγησης όλων των κατηγοριών θα πραγματοποιείται online. Συγκεκριμένα, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα συγκεντρώνονται σε ηλεκτρονική μορφή από τους ενδιαφερόμενους και θα “ανεβαίνουν” στην πλατφόρμα. Μάλιστα, στην συγκεκριμένη πλατφόρμα θα έχουν άμεση πρόσβαση και γιατροί, ώστε να προσθέτουν στο προφιλ των οδηγών τις ιατρικές βεβαιώσεις που χρειάζονται για την ανανέωση. Στη περίπτωση που ο κάτοχος του διπλώματος πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας ή δέχεται φαρμακευτική αγωγή, εξαιτίας της οποίας δεν επιτρέπεται να οδηγήσει, ο ιατρός θα μπαίνει κατευθείαν στο σύστημα και θα παγώνει την ανανέωση για 12 μήνες.

Παράλληλα, το Υπουργείο σκέφτεται να καταργήσει την μεταβατική περίοδο που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ οι άδειες οδήγησης θα μπορούν να ανανεωθούν μόνο online. Βέβαια και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παρατηρηθούν παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, όμως θα είναι πιο εύκολο να γίνονται έλεγχοι. Η πλατφόρμα θα επιτρέπει στους ελεγκτές να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που λαμβάνουν οι οδηγοί ώστε να διασταυρώσουν την εγκυροτητα της ανανέωσης.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη;

Τα προβλήματα που οδήγησαν στην δημιουργία της online πλατφόρμας είναι οι παρανομίες που γίνονταν από πολλούς οδηγούς ώστε να λάβουν την ανανεωμένη άδεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα περιστατικό που έφτασε μέχρι τον Εισαγγελέα, το οποίο αφορούσε ανανεώσεις αδειών σε ηλικιωμένους. Όπως αποδείχθηκε υπήρχαν Σχολές Οδηγών οι οποίες συνεργάζονταν με γιατρούς, έπαιρναν τις σφραγίδες τους και ολοκλήρωναν αυθαίρετα την διαδικασία της ανανέωσης των διπλωμάτων οδήγησης. Η κομπίνα ήταν πολύ απλή, οι Σχολές έπαιρναν χρήματα από τους κατόχους, πλήρωναν τους γιατρούς και ολοκλήρωναν την διαδικασία χωρίς να γίνεται κανένας ιατρικός έλεγχος. 

Δίπλωμα Οδήγησης απο την Αγγλία
Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη;

Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσει η υπόθεση πέραν του Εισαγγελέα και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος “δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια”. Αντιθέτως, μόλις ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Εισαγγελέα, θα επιβάλλει με τη σειρά του, κυρώσεις στους εμπλεκόμενους ιατρούς.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι ανανεώσεις των διπλωμάτων οδήγησης;

Η συχνότητα της ανανέωσης των διπλωμάτων εξαρτάται άμεσα από την περίοδο έκδοσης της άδειας και από την κατηγορία της. Οι ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης, οι οποίες εκδόθηκαν πριν το 2013 έχουν ισχύ έως τα 65 έτη του κατόχου. Αντίθετα, όσα διπλώματα πάρθηκαν μετά το 2013 χρειάζονται ανανέωση κάθε 15 χρόνια. Όσον αφορά τα επαγγελματικά διπλώματα απαιτείται ανανέωση κάθε 5 χρόνια.

Πως θα γίνονται οι μεταβιβάσεις οχημάτων; 

Οι μεταβιβάσεις των αυτοκινήτων είναι μία εξίσου χρονοβόρα διαδικασία, την οποία φαίνεται ότι το Υπουργείο θέλει να απλοποιήσει. Για να πετύχει αυτό το στόχο προχωρά στην ηλεκτρονική ολοκλήρωση της διαδικασίας, με τις μεταβιβάσεις των μεταχειρισμένων οχημάτων να πραγματοποιούνται online. Με αυτό το τρόπο δεν θα χρειάζεται η φυσική παρουσία του αγοραστή και του πωλητή στα κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών. Η συγκεκριμένη υπηρεσία φαίνεται ότι “θα κάνει την εμφάνιση της”, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Πηγή: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.