Taxi & Driver
yellow taxi cab with police officer validating papers
Ποιες θα είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει του Ράλλυ Ακρόπολις

Όλα τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έφτασε επιτέλους, με τους περισσότερους να έχουν κανονίσει μέρες πριν, τις διακοπές τους, επιθυμώντας να απομακρυνθούν για λίγο από το σπίτι τους. 

Με αφορμή, λοιπόν, την αυξημένη κίνηση που αναμένεται να παρατηρηθεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και της Πεντηκοστής, η Ελληνική Αστυνομία, όπως μας αναφέρει και το NewsAuto, έχει προετοιμάσει επιπλέον μέτρα, με στόχο την αποφυγή ατυχημάτων και την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στους προορισμούς τους. Τα μέτρα θα ισχύουν από σήμερα, 18 έως 21 Ιουνίου του 2021, σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της χώρας. 

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ακριβή μέτρα που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός των μέτρων, ποιοι έχουν απαγόρευση μετακίνησης και ποιοι εξαιρούνται, τότε συνέχισε να διαβάζεις. 

Σε ποια σημεία θα υπάρχει έντονη παρουσία της Τροχαίας; 

Η τροχαία για να αποφύγει την πρόκληση πολλών και σοβαρών ατυχημάτων θα βρίσκεται σε πολλά σημεία της χώρας, σε όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. 

Συγκεκριμένα, έχουν οργανωθεί από την αστυνομία ειδικές δράσεις που αφορούν περιοχές εντός των πόλεων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλή μετακίνηση οχημάτων και πολιτών. Επίσης, η τροχαία θα βρίσκεται σε οδικά σημεία, στα οποία παρατηρούνται συχνά τροχαία ατυχήματα. Παράλληλα, από τους ελέγχους δεν θα παραληφθούν, τα αεροδρόμια, οι σταθμοί και τα λιμάνια μέσω των οποίων πρόκειται να μετακινηθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.  Επιπλέον, αρμόδιοι φορείς θα βρίσκονται σε ετοιμότητα σε όλες τις εισόδους και εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, στους οποίους αναμένεται έντονη κινητικότητα.

Τι προβλέπει ο κανονισμός της τροχαίας στην εμφάνιση προβλημάτων; 

Η τροχαία γνωρίζοντας ότι ακόμα και στο καλύτερα οργανωμένο σχέδιο, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα, έχει σχεδιάσει μία σειρά από ενέργειες που θα ακολουθήσει στην περίπτωση που προκληθεί κάποιο ατύχημα. Συγκεκριμένα, έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνεργασία και τον άμεσο συντονισμό της, με όλους τους συναρμόδιους Φορείς-Υπηρεσίες. Συγχρόνως, δεν ασχολείται μόνο με τις παραπάνω αρμόδιες αρχές αλλά αντιθέτως σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Επικοινωνίας του Σώματος, έχει σχεδιαστεί η ενημέρωση των πολιτών, αν χρειαστεί άμεση αντιμετώπιση σε κυκλοφοριακά και άλλα ζητήματα που μπορεί να εμφανιστούν στο οδικό δίκτυο κατά τη διάρκεια του τριημέρου. 

Τι θα ελέγχει η τροχαία για να εξασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών; 

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των συχνών ατυχημάτων που προκαλούνται κάθε χρόνο, τις ημέρες των μαζικών εξορμήσεων, η Ελληνική Αστυνομία έχει συγκροτήσει συνεργεία γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων. Στόχος είναι η απομάκρυνση των πολιτών από επικίνδυνες παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες, στατιστικά μιλώντας, ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Ουσιαστικά, η Τροχαία θα πραγματοποιεί αλκοτέστ, θα φροντίζει να μην υπερβαίνουν τα οχήματα την επιτρεπόμενη ταχύτητα, να μην γίνεται χρήση των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της οδήγησης, να μην γίνονται αντικανονικά προσπεράσματα και να χρησιμοποιούνται προστατευτικά κράνη στους αναβάτες των μηχανών.  

Ποια οχήματα απαγορεύεται να μετακινηθούν το τριήμερο; 

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος απαγορεύτηκε από την τροχαία να μετακινούνται όλα τα φορτηγά που μεταφέρουν φορτίο άνω του 1,5 τόνου.   

Ποιες μέρες θα ισχύει η απαγόρευση και σε ποια ρεύματα; 

Η απαγόρευση μετακίνησης για τα φορτηγά που μεταφέρουν μεγάλους τόνους ισχύει από την Παρασκευή 18 Ιουνίου από 16:00 έως 22:00, καθώς και το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 από 08:00 έως 13:00. Τα ρεύματα εξόδου στα οποία δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν είναι τα ακόλουθα, 

 • Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα – Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660).
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359).
 • Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο.
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).
 • Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550).
 • (στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000) έως το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991).
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας).
 • Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο – Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000).

Αντίστοιχα η απαγόρευση θα ισχύσει και για τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, από 16:00 έως 23:00 στα ακόλουθα ρεύματα εισόδου, 

 • Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα – Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500).
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960).
 • Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), στο ρεύμα προς Σχηματάρι, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωση της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820).
 • Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής.
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), στο ρεύμα προς Αντίρριο, από το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000).
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300).
 • Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο – Σπάρτη), στο ρεύμα προς Λεύκτρο, από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000).

Ποια οχήματα εξαιρούνται από την απαγόρευση; 

 • Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 50786/3319/2014 (Β΄ 2418), εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
 • Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
 • Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
 • Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
 • Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.
 • Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.
 • Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.
 • Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.
 • Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.
 • Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.