Taxi & Driver
αυτοκίνητα στο ΚΤΕΟ για έλεγχο
Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας οδηγός για το ΚΤΕΟ

Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας οδηγός για το ΚΤΕΟ

Ο έλεγχος των αυτοκινήτων από το ΚΤΕΟ είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία, την οποία υποχρεωτικά από τον νόμο, πρέπει να ολοκληρώσουν όλοι οι οδηγοί επαγγελματίες και μη. Μέσα από τον συγκεκριμένο έλεγχο, οι οδηγοί εντοπίζουν τα προβλήματα που έχει το αυτοκίνητο τους και αναγκαστικά σταματούν να τα αμελούν, διορθωνοντας τα. 

Το ΚΤΕΟ έχει ως στόχο την διασφάλιση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Ένα αυτοκίνητο που συντηρείται σωστά, παράγει λιγότερα καυσαέρια συγκριτικά με ένα χαλασμένο όχημα, το οποίο δεν επιδιορθώνεται ποτέ. 

Στο ακόλουθο άρθρο συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας οδηγός: 

  • Τι ελέγχει το ΚΤΕΟ;
  • Πως ελέγχει το ΚΤΕΟ τα οχήματα LPG 
  • Δυνατότητα ελέγχου μεταχειρισμένων οχημάτων πριν την αγορά τους 
  • Κάθε πόσα χρόνια πρέπει να περνάει το αυτοκίνητο από ΚΤΕΟ; 
  • Ποια είναι τα πρόστιμα του ΚΤΕΟ;

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με  το ΚΤΕΟ, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Τι ελέγχει το ΚΤΕΟ;

Στην αρχή οι υπάλληλοι του ΚΤΕΟ πραγματοποιούν έναν εξωτερικό οπτικό έλεγχο για τυχόν οξειδώσεις και χτυπήματα στο αμάξωμα του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια ελέγχουν αν υπάρχει μέσα στο όχημα  τρίγωνο, πυροσβεστήρα και φαρμακείο σε περίπτωση ανάγκης. Αμέσως, μετά ακολουθεί ο έλεγχος των ελαστικών, οπτικός έλεγχος του κινητήρα και του αριθμού πλαισίου που φέρουν όλα τα αυτοκίνητα. 

Παράλληλα, το ΚΤΕΟ μετρά τους ρύπους που εκπέμπει το αυτοκίνητο, ώστε σε περίπτωση που χρειάζεται, να χορηγήσει στον ειδικό Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων. Επίσης, πραγματοποιούνται μετρήσεις των αμορτισέρ, η σύγκλιση και απόκλιση του διευθυντηρίου άξονα και του πίσω. Ελέγχεται το σύστημα αναρτήσεων, η απόδοση των φρένων και του χειρόφρενου και το κάτω μέρος του αυτοκινήτου, με τη βοήθεια ειδικής ράμπας. 

Πως ελέγχει το ΚΤΕΟ τα οχήματα LPG; 

Ο έλεγχος των αυτοκινήτων LPG σε αντίθεση με το παρελθόν, πλέον πραγματοποιείται κανονικά από το ΚΤΕΟ. Κύρια αρμοδιότητα του είναι να ελέγξει το όχημα και να καταχωρήσει τους κωδικούς παρατηρήσεων των ελλείψεων στα Δελτία Τεχνικού Ελέγχου. Ωστόσο, στο παρελθόν, η διαδικασία αυτή ήταν τελείως διαφορετική αφού ένα μήνα πριν χρειαστεί ο οδηγός να περάσει το αυτοκίνητο από το ΚΤΕΟ, έπρεπε να έχει ελεγχθεί από εξουσιοδοτημένο τεχνίτη. Μόλις γινόταν ο έλεγχος από τον ειδικό, ο οδηγός έπρπε να εμφανίσει στο ΚΤΕΟ έγγραφο το οποίο πιστοποιεί ότι το όχημα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. 

Τα δικαιολογητικά του οχήματος LPG για τον αρχικό έλεγχο του ΚΤΕΟ 

Παρόλα αυτά, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η εποχή άλλαξε και οι οδηγοί δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν τόσο πολύ για να περάσουν από το ΚΤΕΟ. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ο αρχικός έλεγχος γίνεται μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα μετατροπής του οχήματος σε LPG. Στον συγκεκριμένο έλεγχο, λοιπόν οι οδηγοί πρέπει να έχουν μαζί τους, την άδεια κυκλοφορίας, την ταυτότητά τους και το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου σε ισχύ. 

Επίσης, θα πρέπει να προσκομίσουν στο ΚΤΕΟ, Υπεύθυνη Δήλωση του εγκαταστάτη τεχνικού που προέβη στην μετατροπή και Επικυρωμένη φωτοτυπία της ξένης δήλωσης συμμόρφωσης. Στην περίπτωση που πρόκειται για καταλυτικό όχημα με αισθητήρα λ, απαιτείται επίσης σχεδιάγραμμα της εγκατάστασης. Παράλληλα, για να περάσει το αυτοκίνητο LPG από ΚΤΕΟ πρέπει ο οδηγός να έχει μαζί του, μία επικυρωμένη φωτοτυπία της μεταφρασμένης στα Ελληνικά δήλωσης συμμόρφωσης. Αντίστοιχα, αν πρόκειται για καταλυτικό οχημα απαιτείται διάγραμμα εγκατάστασης. 

ΚΤΕΟ
Τα δικαιολογητικά του οχήματος LPG για τον αρχικό έλεγχο του ΚΤΕΟ

Τα δικαιολογητικά του οχήματος LPG για τον επανέλεγχο στο ΚΤΕΟ 

Η διαδικασία του επανελέγχου στο ΚΤΕΟ για τα οχήματα LPG πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που το αυτοκίνητο δεν έχει ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα στάδια ελέγχου. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, οι οδηγοί πρέπει να έχουν μαζί τους, την άδεια κυκλοφορίας, στην οποία να αναγράφεται το υγραέριο ως δεύτερο καύσιμο. Την ταυτότητα ή το δίπλωμα οδηγού που προσκομίζει το όχημα, το προηγούμενο δελτίο ΚΤΕΟ και το δελτίο ΚΤΕΟ που αναγράφει τις ελλείψεις που πρέπει να αποκατασταθούν. 

Δυνατότητα ελέγχου μεταχειρισμένων οχημάτων πριν την αγορά τους 

Το ΚΤΕΟ δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ελέγχουν εκούσια το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που επιθυμούν να αποκτήσουν. Το μόνο που χρειάζεται να έχουν μαζί τους είναι οποιοδήποτε έγγραφο πιστοποιεί την υπογραφή τους, όπως η ταυτότητα, το διαβατήριο ή ακόμα και το δίπλωμα οδήγησης. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν χρειάζεται να σχετίζονται με τον ιδιοκτήτη του οχήματος, μπορεί να συνδέονται με τον ενδιαφερόμενο αγοραστή. 

Κάθε πόσα χρόνια πρέπει να περνάει το αυτοκίνητο από ΚΤΕΟ; 

Ο πρώτος απαραίτητος έλεγχος ορίζεται 4 χρόνια μετά την έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Στη συνέχεια, ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να περνά κάθε 2 χρόνια το αυτοκίνητο του, από τον έλεγχο του ΚΤΕΟ. Απώτερος σκοπός του συχνού ελέγχου είναι η ασφάλεια στους δρόμους. 

Ποια είναι τα πρόστιμα του ΚΤΕΟ;

Σε περίπτωση που ένας οδηγός είτε είναι επαγγελματίας είτε ιδιότητας, δεν περάσει το αυτοκίνητο του, από τον έλεγχο του ΚΤΕΟ θα του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο. Ωστόσο, το χρηματικό ποσό διαμορφώνεται με βάση το χρονικό διάστημα καθυστέρησης. Ειδικότερα, αν ένας οδηγός ΙΧ καθυστερήσει να περάσει το όχημα του από το ΚΤΕΟ, ως και 1 μήνα από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας ελέγχου, θα πρέπει να πληρώσει 16 ευρώ. Αν περάσει πάνω από ένας μήνας αλλά λιγότεροι από 6, θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 33 ευρώ. Αντίστοιχα, αν περάσουν 6 μήνες το ποσό θα αγγίξει τα 65 ευρώ.  

Παρόμοια είναι και τα ποσά που θα επιβληθούν και σε έναν επαγγελματία οδηγό ταξί. Πιο συγκεκριμένα, αν καθυστερήσει να περάσει το όχημα του από το ΚΤΕΟ έως και για 30 ημέρες, θα πληρώσει 15 ευρώ. Αν το διάστημα καθυστέρησης ξεπεράσει τον έναν μήνα αλλα είναι μικρότερο από τους 6 μήνες, το πρόστιμο θα φτάσει τα 31 ευρώ. Τέλος, αν περάσουν 6 μήνες, το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ο ταξιτζής είναι περίπου 62 ευρώ. 

Πηγές: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.