Taxi & Driver

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με τα ταξί για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τι είναι το ταξί για άτομα με ειδικές ανάγκες;

Πρόκειται για ένα ταξί το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα να μετακινούνται με άνεση και χωρίς δυσκολία. 

Συγκεκριμένα, το ταξί είναι προσβάσιμο για αναπηρικά αμαξίδια, αφού διαθέτει είτε ράμπα ή μικρό σύστημα ανελκυστήρα, που βοηθά τα άτομα να μπουν μέσα στο όχημα, χωρίς να χρειάζεται να  μεταφερθούν από το αμαξίδιο τους στο κάθισμα του αυτοκινήτου. 

Επίσης, διαθέτει ειδικά συστήματα συγκράτησης των αναπηρικών αμαξιδίων, ώστε ο επιβάτης να είναι απόλυτα ασφαλής. 

ΕΔΧ - το ταξί για άτομα με ειδικές ανάγκες

Γιατί να επιλέξει κάποιος να επενδύσει σε ένα ταξί αποκλειστικά για άτομα με ειδικές ανάγκες; 

1. Μεγάλη Ζήτηση

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στις περισσότερες χώρες του κόσμου για ταξί τα οποία εξυπηρετούν άτομα με κινητικά προβλήματα.  

Ωστόσο, είναι λίγοι ακόμα όσοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τη συγκεκριμένη επένδυση, παρά την ίση πρόσβαση στις συγκοινωνίες που προσφέρει στα άτομα που μετακινούνται με αναπηρικά αμαξίδια.

Για αυτό όποιος ασχοληθεί με αυτό το κλάδο είναι πολύ πιθανό ότι θα δει τα έσοδα της επιχείρησης του να αυξάνονται γρήγορα.  

2. Αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού

Σύμφωνα με έρευνες στην Ελλάδα περίπου το 9,3% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, για αυτό είναι σημαντικό όλοι να έχουν πρόσβαση σε συγκοινωνία, πόσον μάλλον όταν θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τους.

Μάλιστα, τα ταξί που επιτρέπουν άμεση προσβασιμότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες, επεκνύνουν το πελατολόγιο τους, αφού υπάρχει συνεχή επιθυμία για μετακίνηση με εύκολο τρόπο που δεν θα τους ταλαιπωρεί. 

3. Συνεργασία με πολλές υπηρεσίες

Φοβάστε ότι θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα όσον αφορά το που θα βρείτε πελάτες; 

Η απάντηση στο συγκεκριμένο προβληματισμό είναι πολύ απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται στην αρχή κάποιος για να ξεκινήσει, είναι να έρθει σε επαφή με νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και κλινικές, ώστε να έχει πρόσβαση σε σημεία τα οποία επισκέπτονται συχνά οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. 

Συμπερασματικά, 

Η ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με κοινοτικούς οργανισμούς είναι ένας εύκολος τρόπος προσέγγισης των νέων πελατών. 

4. Παροχή άνεσης στους επιβάτες

Η άνεση αποτελεί το παν σε ένα ταξίδι ακόμα και αν η διαδρομή που πρέπει να διανύσει κάποιος είναι μικρή. 

Αυτή είναι μια πληροφορία που όλοι γνωρίζουμε, όμως σκεφτείτε ότι μερικοί άνθρωποι έχουν, να λάβουν υπόψη τους, ερωτήματα όπως  “Πού θα πάει η καρέκλα;” και “Γνωρίζει ο οδηγός πώς να κάνει τα καθίσματα άνετα για άτομα με σωματική αναπηρία;” 

Πρόκειται για απορίες οι οποίες απασχολούν τους περισσότερους ανθρώπους με σωματική αναπηρία και σίγουρα ένα ταξί που επικεντρώνεται στις ανάγκες τους κάνει καλύτερη τη καθημερινότητα τους. 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί ένα ταξί που παρέχει υπηρεσίες επιβατών προσβάσιμων σε αναπηρικά αμαξίδια;

Τα ταξί που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των επιβατών με κινητικά προβλήματα πρέπει να διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καθώς και να είναι σχεδιασμένα για το συγκεκριμένο σκοπό, ώστε να εξασφαλίζεται  η ασφάλεια των επιβατών. 

Συγκεκριμένα, χρειάζεται να διαθέτουν χώρο τουλάχιστον 1.300mm μήκος, 800 mm πλάτος και 1,500 mm ύψος, ώστε να μεταφέρεται σωστά το κάθε αναπηρικό καροτσάκι. Μάλιστα, ο χώρος του επιβάτη δεν πρέπει να παρεμβάλλεται από κανένα εμπόδιο, αφού το μόνο που επιτρέπεται είναι να διαθέτει συσκευές συγκράτησης του αμαξιδίου. 

ένα ταξί που παρέχει υπηρεσίες επιβατών προσβάσιμων σε αναπηρικά αμαξίδια

Επίσης, τα ταξί είναι σημαντικό να συμμορφωθούν με τα πρότυπα ασφάλειας σχετικά με τα συστήματα ανύψωσης, πρόσδεσης και συγκράτησης των αμαξιδίων, καθώς και με τις ράμπες για την ευκολότερη είσοδο και έξοδο των επιβατών από το όχημα. 

Τέλος, τα ταξί πρέπει να συμφωνούν με τα Πρότυπα Αναπηρίας για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες και να διαθέτει σύστημα συγκράτησης ειδικά σχεδιασμένο για τα παιδιά.  

Νομοθεσία στην Ελλάδα.

Ποιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ταξί για ΑΜΕΑ;  

Τα άτομα που δικαιούνται να μετακινηθούν με τα συγκεκριμένα ταξί είναι αποκλειστικά επιβάτες με κινητικά προβλήματα και οι συνοδοί τους. 

Χρώμα ταξί.

Το χρώμα του ταξί για άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι το άσπρο και προβλέπεται για όλες τις περιοχές της χώρας με στόχο να διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα ταξί. 

Υποχρεώσεις οδηγού ταξί. 

Ο οδηγός του ταξί είναι υπεύθυνος αφενός για τη προσεκτική οδήγηση όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα μεταφορικά μέσα και αφετέρου είναι αρμόδιος για τη σωστή εξυπηρέτηση των επιβατών.   

Κόμιστρα

Η μίσθωση γίνεται με καταβολή του προβλεπόμενου αντιτίμου, ενώ προβλέπεται ειδική προσαύξηση γιατί πρόκειται για μεγάλο όχημα το οποίο είναι σχεδιασμένο για ΑΜΕΑ. 

Διαδικασία έγκρισης οχήματος ταξί για ΑΜΕΑ

Πρώτον απαιτείται χορήγηση έγκρισης από από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. 

Όμως, για να δοθεί η έγκριση θα πρέπει το όχημα να ακολουθήσει την έγκριση πιστοποιητικού ΓΕΜΟ από το ΚΤΕΟ τόσο για το αυτοκίνητο πριν την διασκευή του σε ταξί προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των ΑΜΕΑ όσο μετά από την αναβάθμιση του. 

Επιπλέον, χρειάζεται αναλυτική μελέτη και περιγραφή από πιστοποιημένο μηχανικό και του συνεργείου που θα αναλάβει την αλλαγή, ώστε να αποδεικνύεται ότι το όχημα θα είναι ασφαλή και μετά την διασκευή του. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχει δυνατότητα εισόδου και εξόδου του αναπηρικού αμαξιδίου.

Τέλος, ο οδηγός για να λάβει την άδεια οδήγησης οχημάτων για ΑΜΕΑ εξετάζεται από ειδική επιτροπή, ενώ υπάρχει και ειδική μέριμνα για όσους έχουν μαθησιακές δυσκολίες, με την εξέταση τους να πραγματοποιείται προφορικά.  

Πηγές:


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.