Taxi & Driver
εφαρμογές μετακίνησης
Οι εφαρμογές μετακίνησης κερδίζουν την κούρσα της χρηματοδότησης

Οι εφαρμογές μετακίνησης κερδίζουν την κούρσα της χρηματοδότησης

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει στρέψει την προσοχή της στην μετακίνηση προσπαθώντας να διευκολύνει τους καταναλωτές αλλά και να υλοποιήσει το επόμενο μεγάλο όνειρο της αυτόνομης οδήγησης.

Αποτέλεσμα αυτής της στόχευσης είναι να ακολουθήσει και μια στροφή των επενδυτών σε τέτοιους είδους επιχειρήσεις, όπως οι startups διαμοιρασμού αυτοκινήτων, οι πλατφόρμες έξυπνης μετακίνησης και άλλες εναλλακτικές υπηρεσίες. Μάλιστα η στροφή αυτή πραγματοποιείται με μεγάλη ταχύτητα αν σκεφτεί κανείς τους ρυθμούς ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου και το άνοιγμα σε νέες αγορές.

Ενδεικτικό της δυναμικής του κλάδου είναι και το γεγονός πως κινείται ανοδικά παρά παρά τους συνεχώς αυστηρότερους κανονισμούς που θεσπίζονται σε διάφορα κράτη του κόσμου. Σύμφωνα με μια έκθεση του Bloomberg τους τελευταίους τέσσερις μήνες, 11 οργανισμοί σε Ευρώπη, Η.Π.Α., Αυστραλία και αλλού, επέβαλλαν αυστηρότερους κανονισμούς σε αντίστοιχες εταιρείες. «Παρά τις ολοένα αυξανόμενες νομικές προκλήσεις που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να προβληματίσουν εταιρείες κι επενδυτές, καταγράφονται όλο και περισσότερες επενδύσεις στον κλάδο», δήλωσε ο Ali Izadi-Najafabadi, αναλυτής της πρόσφατης έρευνας του Bloomberg, «Νew Energy Finance found».

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της εν λόγω βιομηχανίας που μας πείθουν ότι το μέλλον προδιαγράφεται πολλά υποσχόμενο;

  • Οι startup που ασχολούνται με την μετακίνηση έλαβαν χρηματοδότηση ύψους 28 δισ. δολαρίων το 2017

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2017, εταιρίες όπως η Uber Technologies και η Didi Chuxing με έδρα την Κίνα σήκωσαν το ποσό ρεκόρ των 15,5 δισ. δολαρίων. Η Softbank Group Corp. διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην χρηματοδότηση του εν λόγω κλάδου πραγματοποιώντας τρεις μεγάλες κινήσεις: ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,1 δισ. δολαρίων στην ινδική εταιρία ταξί Ola, την εξαγορά μεριδίου 15% της Uber και τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. δολαρίων της Didi τον Δεκέμβριο.

Ήδη από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς οι κινήσεις που έχουν γίνει στον κλάδο δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ένα ακόμα έντονο τρίμηνο. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι προσφάτως η Google επένδυσε στην Go-Jek, τη μεγαλύτερη υπηρεσία μετακίνησης της Ινδονησίας ενώ η BMW εξαγόρασε την ευρωπαϊκή DriveNow. Ακόμα και μεγάλες εταιρείες πετρελαίου δείχνουν να στρέφονται στον συγκεκριμένο κλάδο. Η JXTG Nippon Oil & Energy, διυλιστής και διανομέας πετρελαίου της Ιαπωνίας εξετάζει την δημιουργία μιας startup διαμοιρασμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τη μείωση εσόδων του πετρελαίου.

  • Οι 5 κορυφαίες εταιρίες της αγοράς αποτιμώνται στα 129 δισ. δολάρια

Η υψηλή χρηματοδότηση που έχει μέχρι στιγμής λάβει ο εν λόγω κλάδος συνέβαλε στη τοποθέτησή των εταιρειών αυτών στην λίστα των πολυτιμότερων εταιρειών παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική αποτίμηση των πέντε κορυφαίων του είδους ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 129 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την BNEF, περισσότερο δηλαδή από την κεφαλαιοποίηση που παρουσιάζουν μαζί General Motors Co. και Ford Motor Co.

  • Ο αριθμός των χρηστών τους ταξιδεύει με ταχύτητα φωτός, προσεγγίζοντας το 1 δισ.

Παρά την αυστηροποίηση των ρυθμιστικών κανόνων, οι τεχνολογικές εταιρίες που σχετίζονται με την οδήγηση εξακολουθούν να αυξάνουν την εμβέλειά τους παγκοσμίως. Στο τέλος του 2017, σύμφωνα με την έκθεση, συγκέντρωναν 24 εκατ. οδηγούς ενώ ο αριθμός των επιβατών που χρησιμοποιούν τις εν λόγω ψηφιακές εφαρμογές έχει φτάσει στα 769 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του BNEF, μια αύξηση δηλαδή του 28% μόνο μέσα σε έξι μήνες.

  • Η αυτόνομη οδήγηση πλησιάζει

Κάμερες, αισθητήρες και λοιπά είναι μόνο μερικά από τα νέα αξεσουάρ που προσθέτουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στα νέα μοντέλα τους ώστε να μπορούν να αλλάζουν λωρίδες, να προλαμβάνουν τυχόν ατυχήματα να διευκολύνουν την στάθμευση και γενικά να γίνονται όλο και πιο έξυπνα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τοποθετήθηκαν αισθητήρες σε περίπου 41 εκατ. νέα αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά τα οποία πωλήθηκαν το 2017. Μέσω μάλιστα των αισθητήρων αυτών οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συλλέγουν στοιχεία καταφέρνοντας να επιταχύνουν το πέρασμα στην νέα εποχή της αυτόνομης οδήγησης.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.