Taxi & Driver
οδός Τσιμισκή
Η οδός Τσιμισκή τη δεκαετία του ‘50

Οδός Τσιμισκή: Το όνομα που «συνδέει» τη Θεσσαλονίκη

Το Taxi and Driver αυτό το μήνα αφιερώνει τη στήλη «1 δρόμος – 1 ιστορία» σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, την οδό Τσιμισκή. Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί την ιστορία της και εντυπωσιάστε με τις γνώσεις σας τους συναδέλφους στην πιάτσα ή τους επιβάτες στις διαδρομές σας!

Η οδός Ιωάννου Τσιμισκή, στην πραγματικότητα λεωφόρος, είναι ένας οδικός άξονας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ξεκινάει από την περιοχή των Λαδάδικων και, διασχίζοντας το κέντρο καταλήγει στην πλατεία ΧΑΝΘ, ενώ διασταυρώνεται με κεντρικούς άξονες όπως η Ίωνος Δραγούμη, η Βενιζέλου, η Αριστοτέλους, η Καρόλου Ντηλ, η Αγίας Σοφίας, η Παύλου Μελά, η Δημητρίου Γούναρη, η Εθνικής Αμύνης και οι οδοί Αγγελάκη/Μανώλη Ανδρόνικου. Διαθέτει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, εκ των οποία η μία αποκλειστικά για τα λεωφορεία και είναι μονόδρομος με κατεύθυνση προς τα δυτικά.

Η Τσιμισκή της ιστορίας

Ο δρόμος υπήρχε στην Θεσσαλονίκη πριν τους Βαλκανικούς πολέμους, όταν και ονομαζόταν Δεύτερη Παράλληλος. Το 1913 αφού η πόλη περνάει σε ελληνικά χέρια μετανομάζεται σε Οδός Ιωάννη Τσιμισκή. Τη σημερινή μορφή του όμως αποκτά μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917, οπού ξεκινά να κατασκευάζεται και να ολοκληρωθεί το 1921. Η “άνθιση” του δρόμου ξεκινά στην δεκαετία του 1930 όπου ανοίγουν βιβλιοπωλεία, τυπογραφεία και σε συνδυασμό με τα καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία και τα εστιατόρια μετατρέπουν την Τσιμισκή στον κύριο εμπορικό δρόμο της πόλης και προσελκύουν πολλές φυσιογνωμίες της καλλιτεχνικής και της πνευματικής ζωής της.

Η Τσιμισκή με τα μεγαλοπρεπή κτίρια

Τα μεγαλοπρεπή κτίρια των τραπεζών στην Τσιμισκή, κτισμένα στη δεκαετία του ’20, έρχονται σε προφανή αντίθεση με τα χαμόσπιτα των δυτικών συνοικισμών, της Άνω Πόλης κτλ. Σήμερα σώζεται το μνημειώδες μέγαρο που στεγάζει την Τράπεζα της Ελλάδος και την Εθνική Τράπεζα. Και δεν έχει κατεδαφιστεί το επιβλητικό κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που κτίστηκε το 1929 και που όχι μόνο δεσπόζει στον χώρο του αλλά εξακολουθεί να παρέχει φιλόξενη στέγη σε επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ξεχωριστή αναφορά απαιτεί και το χαμένο σήμερα κτίριο της Τράπεζας της Ανατολής, που μεταπολεμικά (από το ’48) χρησιμοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό να έχει εγκατασταθεί επί της Τσιμισκή (απέναντι από το φαρμακείο Κατσόγιαννη), και τα στούντιό του να λειτουργούν στα πρώην  «θησαυροφυλάκια» της Τράπεζας…

Ο προορισμός του shopping

Η βόλτα για shopping στη Θεσσαλονίκη δε μπορεί παρά να ξεκινήσει από την Λεωφόρο Τσιμισκή. Κατά μήκος της, ο επισκέπτης συναντά μια μεγάλη ποικιλία από μπουτίκ, μαγαζιά με ρούχα και αξεσουάρ μόδας, τεχνολογίας, βιβλιοπωλεία αλλά και καφετέριες και ντελικατέσεν! Ένα ακόμα εμπορικό κέντρο της πόλης, το «Πλατεία» βρίσκεται επί της Λεωφόρου λίγο πριν αυτή μας οδηγήσει στην Πλατεία Αριστοτέλους. Διαθέτει αρκετά καταστήματα, γυμναστήριο, καφετέριες καθώς και τους κινηματογράφους «Odeon» προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.Επιπλέον κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν αρκετά μεγάλα πολυκαταστήματα αλλά και παραρτήματα από πολλές επώνυμες ετικέτες. Συχνά όλη η βόλτα γίνεται μετά μουσικής καθώς πολλές μικρές η μεγάλες μπάντες με ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες παίζουν σε κάποιο σημείο της Λεωφόρου.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.