Taxi & Driver
Σταδίου
Οδός Σταδίου: Η κρυμμένη ιστορία της Αθήνας

Οδός Σταδίου: Η κρυμμένη ιστορία της Αθήνας

Αυτόν τον μήνα, το Taxi&Driver αφιερώνει τη στήλη «1 δρόμος – 1 ιστορία» στην οδό Σταδίου, έναν ιστορικό δρόμο στο κέντρο της Αθήνας, και αποκαλύπτει μερικά κρυμμένα μυστικά του που θα εντυπωσιάσουν ακόμα και τους… γνήσιους Αθηναίους!

Θεωρείται διαχρονικά ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δρόμους της αστικής κοινωνίας των Αθηνών, στεγάζοντας το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, κινηματοθέατρα, τραπεζικά καταστήματα και εμπορικά κτίσματα. Γνωστά κτίρια επί της οδού είναι το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, η Παλαιά Βουλή, η Πλατεία Κλαυθμώνος, που βρίσκεται στο μέσον της οδού και το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτά, όμως, είναι λίγο-πολύ γνωστά. Παρακάτω θα βρείτε μερικές πληροφορίες για την ιστορία και τα μνημεία της Οδού Σταδίου που σίγουρα θα σας εκπλήξουν.

Η Σταδίου του… Παναθηναϊκού Σταδίου

Αρχικά, η οδός Σταδίου προβλεπόταν να φτάσει μέχρι και το Παναθηναϊκό Στάδιο. Ωστόσο, η αντιβασιλεία του Όθωνα δεν υλοποίησε το σχεδιασμό αυτό, είτε λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων κονδυλίων, είτε γιατί δεν ήθελε να συγκρουστεί με τους κτηματίες, τα κτήματα των οποίων έπρεπε να απαλλοτριώσει για την πραγματοποίησή του, είτε και για τους δύο λόγους. Έτσι, αν και ο δρόμος έμεινε ημιτελής, διατήρησε την ονομασία που του δόθηκε στον αρχικό σχεδιασμό από τους από τους αρχιτέκτονες Κλεάνθη, Σάουμπερτ και Κλέντζε.

Τα αγάλματα της Παλαιάς Βουλής

Η Παλαιά Βουλή είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο, το οποίο αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα κτίσματα της πόλης. Στην πλατεία μπροστά από το μέγαρο βρίσκεται το άγαλμα του αρχιστρατήγου της Επανάστασης του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στο Μέγαρο βρήκε την πρώτη μόνιμη στέγη του το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου και λειτούργησε από το 1875 έως το 1932, χρονιά κατά την οποία η Βουλή μεταφέρθηκε στα παλαιά Ανάκτορα, τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων. Ύστερα από τη μεταφορά, το κτίριο παραχωρήθηκε από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος για τη μόνιμη στέγαση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Στον περίβολο της Παλαιάς Βουλής στέκουν 2 αγάλματα: του Χαρίλαου Τρικούπη και του μεγαλύτερου πολιτικού του αντιπάλου, Θεόδωρου Δηλιγιάννη, ο οποίος, στις 31 Μαϊου του 1905, δολοφονείται στις σκάλες της εισόδου της Παλαιάς Βουλής από τον χαρτοπαίκτη και μόνιμο θαμώνα χαρτοπαικτικών λεσχών Αντώνιο Γερακάρη (η αλλιώς «Κωσταγερακάρη»).

Η Σταδίου ήταν παλιά… ποτάμι

Στα τέλη του 19ου αιώνα, διέσχιζαν το λεκανοπέδιο 700 χείμαρροι, ποτάμια και ρυάκια. Η οδός Σταδίου ήταν ποτάμι και μπαζώθηκε μαζί με τον αρχαίο Ιλισό, Ηριδανό και Κυκλοβόρο. «Η καταιγίδα ήταν τόσο έντονη, που φούσκωσε το ποτάμι. Η γέφυρα παρασύρθηκε, με αποτέλεσμα η Αθήνα να κοπεί στα δύο».  Η είδηση διαδόθηκε από στόμα σε στόμα σπέρνοντας τον φόβο στους κατοίκους της πόλης. Πότε και που συνέβη αυτό; Tο 1852, στην Αθήνα. Ποιο ήταν το ποτάμι που φούσκωσε; Η σημερινή οδός Σταδίου… Μάλιστα, στο ύψος του Αρσακείου υπήρχε και μία γέφυρα και η νεροποντή την παρέσυρε με αποτέλεσμα να κοπεί η Αθήνα στα δύο.

Ο φοιτητής που έπεσε για τη δημοκρατία

Στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω στην κολόνα του παλιού ξενοδοχείου «Εσπέρια», βρίσκεται χάλκινη πινακίδα που θυμίζει στον περαστικό ότι σε αυτό το σημείο, στις 21 Ιουλίου του 1965, δολοφονήθηκε από την αστυνομία, κατά την διάρκεια διαδήλωσης φοιτητών, ο Σωτήρης Πέτρουλας. Το Μάρτη του 1965 πήρε μέρος στο πρώτο Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Νεολαίας, για να δολοφονηθεί λίγο αργότερα αγωνιζόμενος για τη δημοκρατία στη μεγάλη διαδήλωση της νεολαίας της Αθήνας στις 21 Ιουλίου του 1965.