Taxi & Driver
οδήγηση τη νύχτα
Οδηγείς νύχτα; Αυτά τα ξέρεις;

Οδηγείς νύχτα; Αυτά τα ξέρεις;

Όσοι οδηγούν γνωρίζουν πολύ καλά πως αρκετές φορές θα κληθούν να αντιμετωπίσουνε συνθήκες που θα προσθέσουν βαθμό δυσκολίας στη διαδρομή τους και συχνά μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Μία από αυτές είναι και η οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες.

Γιατί μπορεί η οδήγηση τη νύχτα να είναι πιο «χαλαρή» και ανέμελη λόγω της μειωμένης κίνησης, ωστόσο η έλλειψη ορατότητας εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους, τους οποίους πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν, ώστε να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Εξάλλου σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται το βράδυ. Παρακάτω παρουσιάζονται 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε και τα αντίστοιχα μέτρα που πρέπει να λαμβάνετε κατά την νυχτερινή οδήγηση.
 

1. Χρησιμοποιήστε σωστά τα φώτα σας

Η σωστή χρήση των φωτιστικών σωμάτων του αυτοκινήτου μας συμβάλει στην ασφαλέστερη μετακίνησή μας, αλλά και σε εκείνη των άλλων αυτοκινήτων, που βρίσκονται γύρω μας.
 
Ας δούμε λοιπόν τι θα πρέπει να προσέξουμε: 
Φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα)
Τα φώτα πορείας απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε εντός κατοικημένων περιοχών, όπου ο φωτισμός του οδοστρώματος είναι αρκετός, καθώς και όταν το όχημα βρίσκεται σταθμευμένο. Συνεχή χρήση στα φώτα πορείας κάνουμε μόνο όταν βρισκόμαστε εκτός κατοικημένης περιοχής, ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει σε μεγάλη απόσταση.
Φώτα διασταύρωσης (μεσαία σκάλα)
Κατά την οδήγηση, όταν εντοπίζουμε ένα όχημα το οποίο κινείται στο αντίθετο ρεύμα, ακόμα κι αν βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, σβήνουμε τα φώτα πορείας και ανάβουμε τα φώτα διασταύρωσης. Ακριβώς την ίδια κίνηση κάνουμε και όταν πλησιάζουμε κάποιο όχημα, το οποίο κινείται μπροστά μας στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας, διότι, αν και βρισκόμαστε πίσω του, η αντανάκλαση της δέσμης από τα φώτα μας στους καθρέφτες του τυφλώνει τον οδηγό, με αποτέλεσμα να εμποδίζουμε την ορατότητά του.
Φώτα ομίχλης
Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τα φώτα ομίχλης, για να αυξήσουν την ποσότητα φωτός κατά τη βραδινή οδήγηση. Αυτό είναι μια λανθασμένη κίνηση, διότι αυτά είναι σχεδιασμένα, ώστε οι δέσμες που εκπέμπουν, να διαχέονται μπροστά από το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να τυφλώνουν του οδηγούς που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα. Η σωστή χρήση τους γίνεται σε περίπτωση που υπάρχει περιορισμένη ορατότητα από ομίχλη, σε χιονόπτωση ή σε καταρρακτώδη βροχή.
Φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ)
Τα χρησιμοποιούμε σε περίπτωση ακινησίας του οχήματος, αλλά και όταν θέλουμε να προειδοποιήσουμε τους υπόλοιπους οδηγούς, ότι επίκειται κάποιος κίνδυνος στο σημείο που βρίσκεστε εκείνη τη στιγμή.

2. Ρυθμίστε και καθαρίστε τα φώτα σας

Εκτός από τη σωστή χρήση των φωτιστικών σωμάτων, αυτά για να είναι πλήρως λειτουργικά και 100% αποδοτικά θα πρέπει επιπλέον να είναι σωστά ρυθμισμένα, καθώς και καθαρά.  Πολλές φορές οι προβολείς είναι ρυθμισμένοι πιο χαμηλά ή πιο ψηλά από ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα είτε να περιορίζουν το πεδίο που φωτίζουν ή να τυφλώνουν τους άλλους οδηγούς αντίστοιχα. Στο εγχειρίδιο του οχήματος σας, θα βρείτε που ακριβώς βρίσκεται ο διακόπτης που ρυθμίζει το ύψος της δέσμης, μέσω του οποίου μπορείτε να προσαρμόζετε τη δέσμη στο κατάλληλο ύψος. Δώστε προσοχή όταν έχετε φορτίο στο αυτοκίνητό σας, να ελέγχετε κατά πόσο και αν έχει αλλάξει η φωτιζόμενη περιοχή, ώστε αντίστοιχα να προσαρμόσετε στα νέα δεδομένα τις ρυθμίσεις των φώτων.
Πέρα από τη ρύθμιση σημαντικός παράγοντας είναι και η καθαριότητα των κρυστάλλων. Σκόνη, λάσπες και γύρη πολλές φορές κατακάθονται πάνω στα κρύσταλλα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή τους, αφού οι ακαθαρσίες εμποδίζουν τη διάχυση του φωτός. Συνεπώς θα πρέπει να καθαρίζετε συχνά με υγρό καθαρισμού τις εξωτερικές, καθώς και τις εσωτερικές επιφάνειες των κρυστάλλων. Παράλληλα με το πέρασμα του χρόνου πολλές φορές τα φώτα θαμπώνουν, λόγω της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό τους, αλλά και από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ξεθάμπωμα από κάποιον ειδικό.
 

3. Μειώστε ταχύτητα και να είστε 100% συγκεντρωμένοι

Η απόλυτη συγκέντρωση στο δρόμο και η ελάττωση της ταχύτητας είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Το οδικό δίκτυο της χώρας μας κρύβει αρκετές κακοτεχνίες, οι οποίες λόγω της περιορισμένης ορατότητας δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές παρά μόνο όταν πλησιάσετε πολύ κοντά. Οπότε με μειωμένη ταχύτητα θα έχετε περισσότερο χρόνο να αντιδράσετε, ενώ και ο χειρισμός του αυτοκινήτου σας θα είναι πιο εύκολος. Το φαινόμενο αυτό μάλιστα γίνεται ακόμα πιο οξύ στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου συχνά οι δρόμοι στενεύουν από στροφή σε στροφή, ενώ οδηγοί με αγροτικά μηχανήματα ή κοπάδια ζώων είναι δυνατό να εμφανιστούν ξαφνικά στο μέσο του δρόμου, με μεγάλο κίνδυνο για πρόκληση ατυχήματος.
Όπως καταλαβαίνετε η συγκέντρωση σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας θα πρέπει να είναι αυξημένη από πλευράς σας, για αυτό αποφύγετε τις μετακινήσεις, ιδιαίτερα τις μακρινές, αν δε νιώθετε απόλυτα ξεκούραστοι και πάντοτε να είστε σε ετοιμότητα ειδικά σε σημεία που δεν υπάρχει φωτισμός. Τέλος να έχετε πάντοτε κατά νου πως στο σκοτάδι αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τις αποστάσεις, και τα αντανακλαστικά μας μειωμένα, οπότε θα πρέπει να διαυηρούμε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.

4. Φορέστε γυαλιά εφόσον είναι απαραίτητο

Οι δυσλειτουργίες της όρασης είναι πολύ κοινές και απασχολούν την πλειοψηφία των ανθρώπων. Μάλιστα τα συμπτώματά τους είναι ακόμα πιο έντονα σε συνθήκες σκότους. Γι’ αυτό όσοι πάσχετε από κάποια πάθηση, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας και να φοράτε τα γυαλιά οράσεως που έχει συστήσει ο γιατρός σας. Καλό είναι επίσης να έχουν αντιανακλαστικούς φακούς. 
Επίσης,  επειδή πολλές φορές οι παθήσεις είναι συνδυαστικές (π.χ. μυωπία και αστιγματισμός), είναι πιθανό οι κοινοί φακοί επαφής να μην σας καλύπτουν και να πρέπει να χρησιμοποιείτε επιπρόσθετα γυαλιά. Επιπλέον ακόμα και αν ο γιατρός σας, σας πει πως σας καλύπτουν οι φακοί σας, πάντα θα πρέπει να έχετε ένα ζευγάρι γυαλιά στο ντουλαπάκι σας σε περίπτωση που τους χάσετε.
Τέλος μην ξεχνάτε πως οι φακοί των γυαλιών σας θα πρέπει να είναι πάντα καθαροί χωρίς δαχτυλιές ή θαμπώματα. (Αντίστοιχα κάτι τέτοιο ισχύει και με τα τζάμια του αυτοκινήτου σας, τα οποία εφόσον είναι θαμπωμένα είναι σίγουρο πως θα δυσκολέψουν την όρασή σας, λόγω των αυξημένων αντανακλάσεων).

5. Εσωτερικός φωτισμός

Η όρασή μας προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον, γιΆ αυτό άλλωστε στο σκοτάδι οι κόρες διαστέλλονται. Στην περίπτωσή μας αυτό σημαίνει πως θα πρέπει στο εσωτερικό της καμπίνας να μην υπάρχει κάποια πηγή που εκπέμπει έντονο φως, διότι αν το μάτι μας πέσει εκεί, μετά στιγμιαία αλλοιώνεται η όρασή μας. Είναι κάτι αντίστοιχο με τα μεγάλα φώτα που μας τυφλώνουν στιγμιαία, αφού και στις δύο περιπτώσεις ενεργοποιούνται ακριβώς οι ίδιοι μηχανισμοί του οργανισμού μας.
Φροντίστε λοιπόν να χαμηλώσετε την ένταση της φωτεινότητας του πίνακα οργάνων, όπως και αυτή της οθόνης του συστήματος infotainment και αποφύγετε να έχετε ανοικτό το φως της καμπίνας. Εφόσον θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου σε ασφαλές σημείο και κάντε τη δουλειά σας.
 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.