Taxi & Driver
μεταφορές ταξί
Νομοσχέδιο για τις μεταφορές: Οι 6 αλλαγές που επηρεάζουν τον κλάδο των ταξί

Νομοσχέδιο για τις μεταφορές: Οι 6 αλλαγές που επηρεάζουν τον κλάδο των ταξί

Διαβάστε τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου για τις μεταφορές που έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής από το Υπουργείο και αναμένεται να τεθεί άμεσα και σε ψηφοφορία. Τι αλλάζει στη λειτουργία των ταξί.

Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης είχε ανακοινώσει τα βασικά μέρη που επηρεάζουν τη συμπεριφορά ιδιοκτητών, οδηγών και επιβατών, τις εταιρείες διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου, την αξιολόγηση, τις πιάτσες. Αυτά είναι:

Δημιουργείται τηλεφωνική γραμμή παραπόνων για ταξί

Δημιουργείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα, τηλεφωνικό κέντρο και υπηρεσία σύντομων γραπτών μηνυμάτων, παραπόνων και καταγγελιών των επιβατών, για παραβάσεις του κανονισμού λειτουργίας των ταξί.

Αυξάνονται τα όρια απόσυρσης

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αναστολή της υποχρέωσης για  αντικατάσταση ταξί έως το 2020 (από το 2018), λόγω της οικονομικής κρίσης και της μηδενικής παραγωγής αυτοκινήτων της χώρας μας. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης δύο αδειών αυτοκινήτων στα πολύ μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω από 335 κατοίκους.

Ορίζονται οι πιάτσες

Για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η μέγιστη απόσταση μεταξύ των θέσεων στάσης – στάθμευσης θα είναι τα 2,5 χιλιόμετρα, οι πιάτσες δηλαδή θα είναι κάθε 2,5 χιλιόμετρα και οι θέσεις αποεπιβίβασης, κάθε 150 μέτρα.  Σε περίπτωση που δε γίνουν αυτά, θα προβλέπονται για τους φορείς που είναι αρμόδιοι, πρόστιμα ανάλογα με τα πληθυσμιακά  χαρακτηριστικά του Δήμου.

Όλα τα μητρώα γίνονται ψηφιακά

Δημιουργείται Ψηφιακό Μητρώο αυτοκινήτων Δ.Χ. όπου θα τηρούνται όλα τα στοιχεία των αυτοκινήτων, των οδηγών τους και των φορέων ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης και των συμβάσεών τους.

Διαμεσολάβηση με Ε.Δ.Χ. και Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα

Το νομοσχέδιο εισάγει τη διάκριση της υπηρεσίας ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης για την άσκηση μεταφορικού έργου σε κύρια οικονομική δραστηριότητα ή σε δευτερεύουσα. Η διαμεσολάβηση για την άσκηση μεταφορικού έργου αποτελεί κύρια οικονομική δραστηριότητα όταν:
-επηρεάζει την τιμή της υπηρεσίας μεταφοράς (αμέσως ή εμμέσως διά της παροχής εκπτώσεων ή επιδοτήσεων κομίστρου ή άλλων τρόπων διαμόρφωσης του τελικά καταβαλλόμενου ποσού από τον καταναλωτή).
-επηρεάζει τις κρίσιμες πτυχές της υπηρεσίας μεταφοράς (όπως καθορισμός των ελάχιστων προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν τα αυτοκίνητα ή καθορισμός των διαδρομών και των χρονικών περιόδων στις οποίες αναμένεται αυξημένος αριθμός πελατών ή αυξημένα κόμιστρα).

Διάρκεια συμβάσεων εργασίας

Η σύμβαση ορισμένου χρόνου της εταιρείας διαμεσολάβησης με τους οδηγούς ορίζεται στους 2 μήνες. Στο θέμα αυτό ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε λέγοντας: «Οι συμβάσεις είναι δύο μηνών, δεν είναι μερικών χρόνων για να φοβούνται κάποιοι ότι θα κάνουμε τους ταξιτζήδες υπαλλήλους των εταιρειών διαμεσολάβησης. Συνεργαζόμενοι θα είναι. Αυτό αποσκοπεί στο να δηλώνουν αυτές οι εταιρείες στην πλατφόρμα που θα υπάρχει στο Υπουργείο με ποια ταξί και με ποιους οδηγούς συνεργάζεται. Απαιτούνται επικυρωμένα αντίγραφα των σχετικών με τα οχήματα αδειών κυκλοφορίας και των εγγράφων που αποδεικνύουν σχέση εργασίας με οδηγούς κατόχους επαγγελματικής ειδικής άδειας οδήγησης Δ.Χ. αυτοκινήτου.

Ειδικά για την περίπτωση της χρήσης οχήματος για το οποίο δεν έχει καταρτισθεί σύμβαση και δεν έχει κατατεθεί στο σύστημα, προβλέπεται αφαίρεση της άδειας για δύο έτη και απαγορεύεται για το ίδιο διάστημα, τα Φυσικά ή τα Νομικά Πρόσωπα που ίδρυσαν το φορέα της διαμεσολάβησης, να ιδρύσουν άλλο φορέα διαμεσολάβησης.

Στον οδηγό του αυτοκινήτου που δεν έχει επαγγελματική άδεια οδήγησης, προβλέπεται αφαίρεση άδειας οδήγησης για δυο χρόνια και στους κύριους των οχημάτων, που εκτελούν παράνομο έργο, σε συνεργασία με φορέα διαμεσολάβησης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο   5.000 ευρώ ανά όχημα και σε περίπτωση υποτροπής το ποσό αυτό διπλασιάζεται.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.