Taxi & Driver
Bridgestone Turanza T005
Νέο ελαστικό Bridgestone Turanza T005

Νέο ελαστικό Bridgestone Turanza T005

Βασισμένη σε μία από τις σημαντικότερες ανάγκες οδήγησης, δηλαδή της ασφάλειας σε υγρές και ολισθηρές επιφάνειες, η νέα σειρά ελαστικών της Bridgestone, Turanza T005, προτείνει λύσεις στο μείζον θέμα της πρόσφυσης.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες των Ευρωπαίων οδηγών βρίσκεται η επιλογή ελαστικών που προσφέρουν πολύ καλή συμπεριφορά στο βρεγμένο οδόστρωμα. Το αποτέλεσμα αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης αλλά και από χώρες με μεσογειακό κλίμα (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα) όπου η πλειοψηφία των οδηγών επιθυμούν ελαστικά που να χαρίζουν ασφαλή καθημερινή μετακίνηση, ακόμα και σε ολισθηρά οδοστρώματα.

Βασιζόμενη στα παραπάνω η Bridgestone παρουσιάζει το νέο της ελαστικό Turanza T005S. Κύριο χαρακτηριστικό του νέου ελαστικού είναι η ιδιαίτερη σχεδίαση του πέλματος με το κατευθυντήριο σκάλισμα και τη νέα αισθητική των πλαϊνών. Οι στόχοι της εταιρείας κατά την εξέλιξη του συγκεκριμένου ελαστικού ήταν η ιδανική ισορροπία μεταξύ προοδευτικότητας και ανταπόκρισης του ελαστικού σε οποιεσδήποτε συνθήκες (καιρικές και οδοστρώματος), στοιχεία που εντάσσονται στο χαρακτήρα που θέλει να δώσει η εταιρεία στο ελαστικό της.

 

Τα στοιχεία αυτά είναι η ακρίβεια στο σύστημα διεύθυνσης σε περιπτώσεις αλλαγής κατεύθυνσης, σε γρήγορες καμπές σε διαδικασία προσπεράσματος, αλλά κυρίως η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόλαυση στην οδήγηση σε οδοστρώματα μειωμένης πρόσφυσης. Όλοι οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του πέλματος, που περιλαμβάνει πυκνές λωρίδες στα μπλοκ και ιδανική κατανομή των κενών στο κεντρική περιοχή, στοιχεία που βοηθούν τη μέγιστη και αποτελεσματική απομάκρυνση του νερού.

Με νέο μίγμα τεχνολογίας, το πατενταρισμένο, πολυμερές της Bridgestone NanoPro-Tech αναμειγνύεται με την υψηλής περιεκτικότητας σε πυρίτιο σύνθεση γόμας για να μεγιστοποιηθεί η αντίσταση στην φθορά και η πρόσφυση στο βρεγμένο. Παράλληλα, τα συμπαγή πλευρικά τμήματα του ελαστικού (τακούνια) διευκολύνουν  την απορροή του νερού, καθυστερώντας την εμφάνιση του φαινομένου της υδρολίσθησης, του γνωστού aquaplaning, τόσο κατά το διαμήκη όσο και κατά τον εγκάρσιο άξονα, προσφέροντας καλύτερη κατευθυντικότητα, βελτιώνοντας τις επιδόσεις του ελαστικού, ενώ παράλληλα  δεν επιτρέπει την είσοδο αέρα με αποτέλεσμα το μειωμένο επίπεδο θορύβου. Πέρα από τα ειδικής χάραξης πλαϊνά, για την καλύτερη προστασία των ζαντών, το συγκεκριμένο ελαστικό διαθέτει ενισχυμένα σημεία.

Όλα τα παραπάνω είχαμε τη ευκαιρία να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι στην ευρωπαϊκή πίστα δοκιμών της Bridgestone στην περιοχή Aprilia της Ρώμης, πίσω από το τιμόνι τριών διαφορετικών κατηγοριών αυτοκινήτων (VW Golf, Mercedes E-Class και Audi TT). Οι τιμές που ανακοινώνει ο κατασκευαστής τόσο στην επιβράδυνση σε βρεγμένο οδόστρωμα, όσο και στην ειδικά διαμορφωμένη βρεγμένη πίστα δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Να αναφέρουμε ότι η ποσότητα του νερού ήταν αρκετή (από 1,5 έως 4 mm), αλλά η αίσθηση κατά τη διάρκεια της ξαφνικής αλλαγής πορείας και της απότομης επιβράδυνσης ήταν πολύ καλή.  Σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης, πάντα σε βρεγμένο οδόστρωμα, το συγκεκριμένο ελαστικό απέδειξε την ανωτερότητά του σε σχέση με τον ανταγωνισμό, σημειώνοντας τις μικρότερες αποστάσεις ακινητοποίησης, που έχουν ήδη πιστοποιηθεί από τον ανεξάρτητο οργανισμό TUV SUD.

Το Turanza T005 αντικαθιστά το μοντέλο T001 Evo, προσφέροντας παράλληλα και κατά 10% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Σύμφωνα με την εταιρεία, χωρίς σημαντικές αλλαγές θα είναι το κοστολόγιο. Σε ότι αφορά την ποικιλία, το συγκεκριμένο ελαστικό θα διατίθεται μέχρι το 2019 σε 149 διαστάσεις, οι οποίες θα τοποθετούνται για ζάντες 14” έως και 21”. Τέλος, θα αποτελέσει και το ελαστικό πρώτης τοποθέτησης και από αρκετούς κατασκευαστές, μεταξύ των οποίων είναι και η Lexus, η οποία θα το χρησιμοποιήσει στο νέο LC500.

Πηγή: Kώστας Χαριάτης, NewsAuto


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.