Taxi & Driver
οδηγός με το ένα χέρι στο κινητό και το άλλο στο μπουκάλι μπύρας ενώ οδηγεί παράλληλα
Νέες ποινές σε όσους οδηγούν επικίνδυνα

Νέες ποινές σε όσους οδηγούν επικίνδυνα

Ο Ποινικός Κώδικας αλλάζει, με την συμπεριφορά των ασυνείδητων οδηγών να τιμωρείται πολύ αυστηρά, στην περίπτωση που προκληθεί ή ενδέχεται να προκύψει κάποιο ατύχημα. Οι ποινές διαβαθμίζονται με βάση το μέγεθος της ζημίας που προκαλεί ο οδηγός, ενώ κορυφώνονται με τον τραυματισμό ή το θάνατο κάποιου ανθρώπου. 

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο μέρος αφορά την πρόκληση καταστροφών από τον οδηγό στο οδικό δίκτυο, ενώ το δεύτερο την ανεύθυνη συμπεριφορά του. Στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να βοηθήσει τους οδηγούς να συμπεριφέρονται υπεύθυνα κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο ούτε τους άλλους αλλά ούτε και τον εαυτό τους. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το νέο νομοσχέδιο, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Ποιες ποινές δίνονται σε όσους προκαλούν καταστροφές στο δρόμο; 

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Ποινικού Κώδικα, φαίνεται ότι σοβαρές ποινές δέχεται κάποιος όταν καταστρέψει ή μετακινήσει εγκαταστάσεις ή οχήματα. Επίσης, όταν τοποθετήσει εμπόδια στο δρόμο ή αλλοιώσει τα σήματα τοποθετώντας λανθασμένα σύμβολα. Γενικά, ποινές θα δίνονται σε όσα άτομα αποφασίσουν να λειτουργούν εις βάρος των συμπολιτών τους, προκαλώντας ζημιές σε δημόσια περιουσία ή δημιουργόντως κινδύνους συγκοινωνία. 

Ειδικότερα, φυλάκιση έως τρία χρόνια θα δέχεται όποιος καταστρέψει ξένη περιουσία. Φυλάκιση για τουλάχιστον ένα χρόνο, θα λαμβάνουν όσοι μέσω των πράξεων τους, οδήγησαν στον κίνδυνο ενός άλλου ανθρώπου. Κάθειρξη έως και δέκα χρόνια θα υπομένουν όσοι προκάλεσαν σοβαρές σωματικές βλάβες σε άνθρωπο ή σημαντικές ζημιές σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, θα τιμωρούνται όσοι προκάλεσαν το θάνατο κάποιου. Μάλιστα, αν η πράξη τους, οδήγησε στον θάνατο πολλών ανθρώπων θα συνοδεύεται με ισόβια κάθειρξη. 

Διατάραξη οδικής συγκοινωνίας από αμέλεια 

Όσον αφορά τις καταστροφές που πραγματοποιούνται από αμέλεια, έχουν οριστεί διαφορετικές ποινές για τους παραβάτες. Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιος προκαλέσει από αμέλεια κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα ή σε άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών ή χρηματική ποινή.

ποινή στον οδηγό που πίνει ενώ οδηγεί
Διατάραξη οδικής συγκοινωνίας από αμέλεια

Ποιες είναι οι ποινές για όσους οδηγούν επικίνδυνα; 

Σημαντικές θα είναι και οι ποινές που θα επιβάλλονται από εδώ και στο εξής, στους οδηγούς που παρουσιάζουν επικίνδυνη συμπεριφορά. Ειδικότερα, θα τιμωρούνται όσοι οδηγούν ενώ έχουν καταναλώσει αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες. Επίσης, δεν επιτρέπεται να οδηγούν όσοι είναι πνευματικά ή σωματικά εξαντλημένοι, καθώς δεν λειτουργούν τα αντανακλαστικά τους. 

Παράλληλα, πρόστιμα θα δέχονται όσοι κινούνται ανάποδα του ρεύματος, όσοι οδηγούν πάνω σε πεζοδρόμια, πλατείες και πεζόδρομους. Βαριές κυρώσεις θα λαμβάνουν όσοι οδηγούν ένα αυτοκίνητο το οποίο είναι υπερφορτωμένο ή τεχνικά ανασφαλές. Συγχρόνως, ποινές θα επιβάλλονται σε όσους κατά τη διάρκεια της οδήγησης κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς ή συμμετέχουν σε αυτοσχέδιους αγώνες

Πιο συγκεκριμένα, οι ποινές που θα δεχονται οι παραπάνω παραβάτες είναι η φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη τους προκύπτει κίνδυνος για άλλους ανθρώπους. Με αυτό το τρόπο η νομοθεσία προσπαθεί να προλάβει την πρόκληση κάποιου δυστυχήματος ή τροχαίου ατυχήματος. Επίσης, στους επικίνδυνους οδηγούς θα επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη στην περίπτωση που προκαλέσουν σωματική βλάβη σε άνθρωπο ή σημαντική ζημιά σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Τέλος, κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών θα δέχονται όσοι είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο κάποιου. Μάλιστα, αν από την πράξη τους πεθάνουν πάνω από 1 άτομο, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει και ισόβια κάθειρξη. 

Επικίνδυνη συμπεριφορά από αμέλεια 

Αν ένας άνθρωπος οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την συμπεριφορά του προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Πηγή: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.