Taxi & Driver
Στάθμευση ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Γιατί οι αλλαγές στο πρόγραμμα γίνονται τη συγκεκριμένη περίοδο; 

Νέες μορφές κινητικότητας: Car Pooling και Car Sharing στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε τον ερχομό καινούριων μορφών μεταφοράς στη χώρα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, θα τεθούν σε εφαρμογή οι υπηρεσίες Carpooling και Car sharing.

Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την εξυπηρέτηση των αυξανόμενων επιβατικών αναγκών, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου αναφέρθηκε στα εξής θέματα,

  • Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα 
  • Μικροκινητικότητα 
  • Ηλεκτροκίνηση 
  • Νέες υπηρεσίες μετακίνησης

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους τομείς της νέας κινητικότητας στην Ελλάδα, συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου. 

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε τον ερχομό καινούριων μορφών μεταφοράς στη χώρα.

Τι ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα;

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, πριν από μερικούς μήνες διαμορφώθηκε ένας νέος νόμος ο οποίος στοχεύει στην ανάπτυξη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Ο τρόπος με τον οποίο το Σχέδιο θα γίνει πραγματικότητα είναι μέσω των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δήμοι και Περιφέρειες θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την πόλη, αυξάνοντας την ασφάλεια και την ποιότητα της μετακίνησης. 

Πιο συγκεκριμένο το πλάνο περιλαμβάνει προσβασιμότητα, υποδομές για ηλεκτροκίνηση, ηλεκτροκίνητα οχήματα, πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους. Επίσης, περιέχει σχέδια για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις κοντά σε σχολεία και περιοχές που έχουν συχνά κίνηση και γενικότερα έργα που στοχεύουν στην οδική ασφάλεια πεζών και οδηγών. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τα προγράμματα αστικής κινητικότητας  να ξεκινήσουν άμεσα. 

Τι δήλωσε ο Υπουργός για την μικροκινητικότητα; 

Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε τους δύο βασικούς άξονες που θα περιλαμβάνει το σχέδιο της μικροκινητικότητας, την ηλεκτροκίνηση και τις νέες μορφές μετακίνησης. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει να λαμβάνει μέτρα για το θεσμικό πλαίσιο των έξυπνων μετακινήσεων, για αυτό θεωρεί ότι μέχρι το 2030 θα έχουν γίνει πολύ σημαντικές αλλαγές στο τομέα των μεταφορών.

Ηλεκτροκίνηση 

Η χώρα έχει αποκτήσει θεσμικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κυκλοφορούν με ασφάλεια τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα. Τα πιο συχνά μέσα που χρησιμοποιούν οι πολίτες στη χώρα μας είναι τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ρόλερς. Ειδικότερα, έχει θεσμοθέτηση το όριο ταχύτητας των συγκεκριμένων οχημάτων στα 25 χλμ την ώρα. Επίσης, έχει οριστεί ότι οι χρήστες πρέπει να φορούν προστατευτικό κράνος και ανακλαστικά γιλέκα κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Επιπροσθέτως, το Υπουργείο έχει προκηρύξει την ενσωμάτωση 1.100 λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από αυτά τα οχήματα τα 800 θα είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και τα υπόλοιπα 300 ηλεκτροκίνητα. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο στόλος με τα λεωφορεία στην Ελλάδα είναι πολύ παλιός, διαθέτουμε ήδη 3.399 αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα. 

Αναλυτικότερα, τα 1.868 έχουν φτάσει στην χώρα από το Σεπτέμβριο του 2020. Αντίστοιχα, φέτος το Υπουργείο πέτυχε στις δημόσιες συγκοινωνίες το 55% του συνόλου να είναι ηλεκτροκίνητα. Παράλληλα, έχουν ληφθεί μέτρα για την συντήρηση, τους τεχνίτες και τους φορτιστές των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. 

Parking ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων
Ηλεκτροκίνηση

Νέες Υπηρεσίες Μετακίνησης

Το Υπουργείο προσπαθεί να αξιοποιήσει την ηλεκτροκίνηση με νέες υπηρεσίες μεταφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νησί της Αστυπάλαιας στο οποίο πρόκειται να αναπτυχθεί η υπηρεσία “on demand Mobility”. Θα είναι δημόσια συγκοινωνία κατά παραγγελία, δηλαδή οι επιβάτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν την καινούρια υπηρεσία μέσω του κινητού τους. 

Συγκεκριμένα, οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα είτε παίρνοντας τηλέφωνο είτε κάνοντας χρήση του λογισμικού, να δηλώσουν τον προορισμό τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό πέρα από το σημείο αποβίβασης να δηλωθεί και ο τόπος επιβίβασης. Στη συνέχεια, αφού οι επιβάτες έχουν ολοκληρώσει το δικό τους κομμάτι, το σύστημα θα προσαρμόζει τα δρομολόγια με βάση τα αιτήματα που έχει λάβει και θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους. Στην ουσία πρόκειται για μία διαδραστική συγκοινωνία, η οποία λειτουργεί με καθαρή ενέργεια, μέσω της ηλεκτροκίνησης. 

Όμως, το Υπουργείο Μεταφορών δεν έμεινε μόνο στην ηλεκτροκίνηση, αντιθέτως μίλησε και για την αυτόνομη οδήγηση, την οποία εξετάζει διεξοδικά. Στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες συγκοινωνίες μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Η αυτόματη οδήγηση έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε λεωφορεία των Τρικάλων, ενώ σκοπός είναι να αξιοποιηθεί σε ΙΧ και σε βανάκια. 

Στη συνέχεια ο κύριος Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στις υπηρεσίες Car Sharing και Carpooling, οι οποίες θα ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες του κοινού.Με τον όρο Car Sharing (διαμοιρασμός αυτοκινήτου) εννοούμε την ενοικίαση ενός οχήματος για μικρό χρονικό διάστημα.Η διαφορά από την κλασική ενοικίαση είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης είναι τις περισσότερες φορές ιδιώτης, ο οποίος νοικιάζει το αυτοκίνητο του όταν δεν το χρησιμοποιεί. Αντίστοιχα, με την δυνατότητα του Carpooling (συνεπιβατισμός) ένας οδηγός καλεί άτομα γνωστά και άγνωστα που πηγαίνουν στην ίδια κατεύθυνση με εκείνον να ταξιδέψουν μαζί του. 

Ως αποτέλεσμα αυτών των νέων υπηρεσιών, θα μειωθούν σημαντικά οι άσκοπες μετακινήσεις με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα στην πόλη. Δεν θα υπάρχει λόγος να χρησιμοποιεί ο καθένας το δικό του, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Car Sharing
Νέες Υπηρεσίες Μετακίνησης

Γιατί η χώρα έχει λάβει τόσα μέτρα για τις μεταφορές; 

Το Υπουργείο Μεταφορών προσπαθεί να λάβει νέα μέτρα στο τομέα της Μεταφοράς καθώς φαίνεται ότι ευθύνεται για το 1/4 της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ως συνέπεια, συμβάλλει άμεσα στην κλιματική αλλαγή, απομακρύνοντας τη χώρα από την Πράσινη Συμφωνία και τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα. Ειδικότερα, η Ευρώπη αποφάσισε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν μία πολιτική μείωσης των εκπομπών αερίων περίπου κατά 55% μέχρι το 2030.

Το περπάτημα, το ποδήλατο, οι πράσινες δημόσιες συγκοινωνίες και τα οχήματα με χαμηλούς ή μηδενικούς ρύπους, είναι μερικοί τρόποι μεταφοράς που θα προωθήσει το Υπουργείο. Το σχέδιο είναι να δημιουργηθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλικές πόλεις, οι οποίες θα εξασφαλίζουν ένα καλύτερο και “πιο πράσινο μέλλον” για όλους. 

Πηγές:


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.