Taxi & Driver
αυτοκίνητα
“My Auto”: Ο ψηφιακός φάκελος του αυτοκινήτου μας

“My Auto”: Ο ψηφιακός φάκελος του αυτοκινήτου μας

Ας το παραδεχτούμε, όλοι θέλουμε να έχουμε συγκεντρωμένα σε ένα φάκελο τα έγγραφα που χρειαζόμαστε για το αυτοκίνητο μας. Οι περισσότεροι κρατάμε καλά “φυλαγμένους” αυτούς τους φακέλους στα σπίτια μας, με τον κίνδυνο να χάσουμε κάποιο επίσημο χαρτί ή κάποιο email όταν τα έχουμε σε ηλεκτρονική μορφή. 

Την λύση σε αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να δώσει το Υπουργείο Μεταφορών μέσω του καινούριου νομοσχεδίου.  Στην ουσία προβλέπει την δημιουργία ενός ψηφιακού φακέλου στο οποίο θα υπάρχουν οργανωμένα όλα τα αρχεία που χρειάζεται ένας ιδιοκτήτης. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο νομοσχέδιο που θα εφαρμοστεί, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Τι είναι το “MyAuto”; 

Το πρόγραμμα “MyAuto” ή όπως διαφορετικά ονομάζεται “Audit-Car” πρόκειται για έναν ψηφιακό φάκελο ο οποίος θα βρίσκεται στο site της κυβέρνησης και θα περιλαμβάνει όλα τα έγγραφα του αυτοκινήτου. Ο φάκελος θα εφαρμοστεί με βάση το άρθρο 3 του νομοσχέδιο της “Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Εθνικό Κτηματολόγιο”. Ουσιαστικά, όλα τα δεδομένα ενός οχήματος θα βρίσκονται οργανωμένα και αποθηκευμένα σε μία ενιαία βάση την οποία θα μπορούν να δουν σε πραγματικό χρόνο τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ελεγκτες. 

Ποιος είναι ο στόχος του “MyAuto”; 

Στόχος του νομοσχεδίου είναι αφενός η διευκόλυνση των ίδιων των οδηγών και αφετέρου των ελεγκτικών αρχών. Οι οδηγοί θα καταφέρουν επιτέλους να διατηρούν οργανωμένα τα αρχεία του οχήματος τους. Μάλιστα, όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ενός μεταχειρισμένου οχήματος, μέσω του φακέλου θα μπορούν να δουν την πραγματική “εικόνα” του αυτοκινήτου. 

Αντίστοιχα, ο ηλεκτρονικός φάκελος θα εξυπηρετήσει και τις ελεγκτικές αρχές οι οποίες θα μπορούν πλέον με πολύ εύκολο τρόπο να εξακριβώσουν την νομιμότητα ενός οχήματος .Μέσω του “MyAuto” θα αποστέλλονται ακόμη και ειδοποιητήρια πρόστιμα σε όσα ΙΧ δεν έχουν περάσει από το ΚΤΕΟ. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί τώρα καθώς οι βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών δεν διασταυρώθηκαν ποτέ. Επίσης, οι αρχές θα μπορούν να ελέγξουν εύκολα και αποτελεσματικά όλα τα αυτοκίνητα τα οποία ενώ έχουν δηλωθεί σε ακινησία, και παρόλα αυτά συνεχίζουν να κυκλοφορούν. 

αυτοκινητα
Ποιος είναι ο στόχος του “MyAuto”;

Ποια έγγραφα θα περιλαμβάνει το “MyAuto”; 

Στον ηλεκτρονικό φάκελο των αυτοκινήτων θα περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα αρχεία που κάθε οδηγός χρειάζεται να διαθέτει. Ειδικότερα, θα υπάρχουν στοιχεία όπως η άδεια κυκλοφορίας, το ιστορικό πληρωμών τελών κυκλοφορίας, καθως και πληροφορίες για την καταληκτική ημερομηνία τους.Επίσης, θα υπάρχουν δεδομένα για την περίοδο της ασφαλιστικής κάλυψης του οχήματος, για το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων και για το ΚΤΕΟ. 

Σχετικά με το τελευταίο, δεν θα υπάρχουν αρχεία μόνο αν το αυτοκίνητο έχει περάσει ΚΤΕΟ στην Ελλάδα, αντιθέτως θα υπάρχει ιστορικό ακόμα και αν η διαδικασία έχει γίνει στο εξωτερικό. Αυτή η περίπτωση είναι συνήθης όταν πρόκειται για ένα εισαγόμενο μεταχειρισμένο αμάξι, στο οποίο εξετάζουν τα χιλιόμετρα που έχει κάνει ώστε να καταλάβουν την τελευταία φορά που πέρασε ΚΤΕΟ. 

Επιπλέον, μέσα στον φάκελο θα υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το μοντέλο του αυτοκινήτου, αν έχει τεθεί σε προσωρινή ακινησία και αν εντάχθηκε ποτέ στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πηγές: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.