Taxi & Driver
Επιγραφη Ταξί
Ποια είναι τα νέα μέτρα που πάρθηκαν λόγω του Covid-19 για τις μεταφορές;

Move EU: Κοινή Ευρωπαϊκή κατεύθυνση για την κινητικότητα και λειτουργία των ταξί.

Οι εταιρείες Ride-Hailing Uber, Free Now και Bolt δημιούργησαν μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα, με έδρα τις Βρυξέλλες. Η πλατφόρμα αφορά όλη την Ευρωπαϊκή ένωση και έχει στόχο να χρησιμοποιείται από όλες τις χώρες, ώστε να λειτουργούν με μία ενιαία πολιτική στον τομέα των υπηρεσιών μεταφοράς. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος Move EU, συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου.

Ποιος είναι ο στόχος του Move EU; 

Στόχος του προγράμματος Move EU είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα λειτουργίας των ταξί και γενικότερα των υπηρεσιών μετακίνησης το οποίο θα συμφωνεί με τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας οι εταιρείες Uber θέλουν να βοηθήσουν στην Πράσινη Συμφωνία. 

Τι είναι η Πράσινη Συμφωνία; 

H Move EU θέλει να συμβάλλει στην γρηγορότερη υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία η Ευρώπη θα πρέπει να έχει μειώσει σημαντικά του ρύπους στο τομέα της μεταφοράς μέχρι το 2050. Ωστόσο, η Move EU θεωρεί ότι για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο στόχος πρέπει να δημιουργηθούν νέους υπηρεσίες κινητικότητας. Μάλιστα, η Διευθύντρια Δημοσίων Υποθέσεων της εταιρείας FreeNow, κυρία Claudia Breure, τόνισε ότι μπορεί να αναπτυχθεί μία βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς κινητικότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ως τώρα οι υπηρεσίες μεταφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση; 

Όπως ανέφερε και ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριος Henrik Hololei, οι διαφορετικοί κανόνες στα κράτη-μέλη δημιουργούν εμπόδια  στις μεταφορές. Ως αποτέλεσμα, δεν ακολουθείται μια ενιαία Ευρωπαϊκή Πολιτική η οποία να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών. Οι επιβάτες δεν θέλουν πλέον τον παλιό παραδοσιακό τρόπο μετακίνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις ψηφιακές πλατφόρμες ώστε να κλείσουν το ταξί τους ή γενικά τη μετακίνηση τους. 

Τι προτρέπουν οι εταιρείες Uber μέσω του Move EU την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει; 

Ουσιαστικά, μέσω του Move EU προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Υποστηρίζουν ότι ένα εναρμονισμένο πλαίσιο κινητικότητας με στόχο την ασφάλεια και την βιωσιμότητα, θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για οδηγούς και επιβάτες.  

UBER TAXI
Τι προτρέπουν οι εταιρείες Uber μέσω του Move EU την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει;

Τι ζητούν οι εταιρείες μέσω του Move EU για τη βιώσιμη μεταφορά; 

Ζητούν από την Επιτροπή να εκσυγχρονίσει τους κανόνες που αφορούν τα ταξί και τις υπηρεσίες PHV. Είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες οδηγούς να έχουν ένα ευέλικτο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν να εργάζονται με άνεση. 

Για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Αρχικά, αναφέρουν ότι το ελάχιστο χρονικό διάστημα μεταξύ της παραγγελίας και της άφιξης του αυτοκινήτου είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη της βιώσιμης μεταφοράς. Ειδικότερα, όσον αφορά τους ταξιτζήδες πρέπει να εφαρμοστούν καλύτερα μοντέλα τιμολόγησης προς όφελος των καταναλωτών. Αντίστοιχα, για τους οδηγούς PHV πρέπει να αφαιρεθεί ο κανόνας που τους αναγκάζει να επιστρέφουν στο γκαράζ. Αυτή η συνήθεια δημιουργεί αφενός περιβαλλοντικά προβλήματα και αφετέρου προκαλεί οικονομική και διοικητική επιβάρυνση. 

Τι επιθυμούν οι εταιρείες να γίνει για τους καινούργιους επαγγελματίες;  

Το Move EU επιθυμεί την βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου που απαιτείται για την είσοδο ενός νέου επαγγελματία στον κλάδο. Επισημαίνει ότι οι περιορισμοί που υπάρχουν μέχρι τώρα στον αριθμό των αδειών, εμποδίζουν τον ανταγωνισμό με άλλες υπηρεσίες κινητικότητας. Παράλληλα, μειώνουν τα κίνητρα καινοτομίας. 

Ποιες είναι οι αρνητικές αντιδράσεις προς το Move EU; 

Μετά την ανακοίνωση των προτάσεων και των αντιρρήσεων της Move EU στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε, εμφανίστηκαν κάποιες αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Dailytaxinews.gr υπογράμμισε ότι όλοι οι στόχοι της Move EU κατευθύνονται προς την κατάργηση των κανόνων που αφορούν τις επιβατικές μεταφορές. Τόνισε ότι τα συμφέροντα των ταξί υπερασπίζονται από την IRU, την Παγκόσμια Ένωση Μεταφορών –Τμήμα Ταξί, η οποία στοχεύει στη διατήρηση των εθνικών κανόνων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθεί με τη διαμόρφωση μιας πανευρωπαϊκής οδηγίας. 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.