Taxi & Driver
Toyota Avensis
Μειωμένη αστική κατανάλωση 7-7,5λτ/100χλμ. σε βελτιωμένο Toyota Avensis

Μειωμένη αστική κατανάλωση 7-7,5λτ/100χλμ. σε βελτιωμένο Toyota Avensis

Στην Tuning On Road ετoίμασαν βελτίωση για το Toyota Avensis 2.2 D-4D που σαν στόχο έχει να βελτιωθεί η απόδοση και βεβαίως να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου.

Η 3η γενιά του Toyota Avensis στην έκδοση με κινητήρα πετρελαίου 2.2 D-4D απέδιδε ισχύ 150hp και ροπή 340Nm. Πιο αναλυτικά η βελτίωση για το Toyota Avensis 2.2 D-4D περιλαμβάνει νέα χαρτογράφηση για τη μονάδα ECU καθώς και επαναπρογραμματισμό των μονάδων DPF και EGR.

Το αποτέλεσμα είναι άκρως θετικό καθώς έφεραν κέρδος 45hp με την ισχύ να φτάνει τους 195hp και κέρδος 90Nm με την ροπή να ανεβαίνει στα 430Nm. Παράλληλα η οικονομία στο καύσιμο αγγίζει το 25%, κάτι που ρίχνει την αστική κατανάλωση στα 7-7,5λτ/100χλμ., σύμφωνα με στοιχεία των αυτοκινητιστών ταξί.

Επαναχαρτογράφηση της ECU

Για να γίνει επαναχαρτογράφηση πρώτα πρέπει να αναγνωστεί η ECU του οχήματος και στη συνέχεια να ρυθμιστούν διάφορες παράμετροι όπως πίεση καυσίμου, πίεση υπερπλήρωσης και ανάφλεξη. Όταν γίνεται σωστά, η διαδικασία αυτή θα ξεκλειδώσει με επιτυχία την απόδοση του κινητήρα.

Ο σωστός επαναπρογραμματισμός της ECU θα βελτιώσει τιμές ισχύος και ροπής, θα αυξήσει την απόκριση του γκαζιού και θα διευρύνει τη δύναμη, με αποτέλεσμα μια πιο ευέλικτη μηχανή και μια πολύ πιο εύκολη εκμετάλλευση του αυτοκινήτου.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του ECU Remapping είναι η μείωση στην κατανάλωση καυσίμου. Επιπλέον ροπή στο κάτω μέρος του φάσματος στροφών απαιτεί λιγότερη πίεση στο γκάζι για επιτάχυνση και διατήρηση σταθερής ταχύτητας. Το όχημα μπορεί επίσης να κινηθεί με μεγαλύτερη επιλεγμένη σχέση σε χαμηλότερες ταχύτητες, μειώνοντας έτσι τις στροφές του κινητήρα και αυτό ισχύει και για την οδήγηση όταν είναι πλήρως φορτωμένο, τη ρυμούλκηση ή την οδήγηση μέσα από αλλαγές στην ανύψωση.

Το προφανές ερώτημα φυσικά είναι: «Γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν τελειοποιήουν τις δικές τους ECU;» Η απάντηση της Top Gear Tuning και της Tuning On Road είναι ότι οι μεγάλοι κατασκευαστές πωλούν αυτοκίνητα σε διάφορες αγορές που έχουν ακραία κλίματα, διαφορετικούς κανονισμούς φόρου / εκπομπής και ποικιλόμορφη ποιότητα των καυσίμων. Θα πρέπει να λάβουν υπόψιν όλους αυτούς τους παράγοντες και ως εκ τούτου πρέπει να κάνουν σημαντικές συμβιβασμούς στην ρύθμιση του set-up της ECU. Ωστόσο, χωρίς να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους περιορισμούς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση του κινητήρα.

Προγραμματισμός φίλτρου DPF

Το DPF, στα ελληνικά, φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου ή φίλτρο αιθάλης αποτελείται από ένα κεραμικό συμπαγές στοιχείο κυψελοειδούς δομής με μικροσκοπικά μικρά κανάλια και έχει ανάλογη λειτουργία με το φίλτρο αέρος. Το φίλτρο αέρος φιλτράρει τον ατμοσφαιρικό αέραστην εισαγωγή του κινητήρα και στην περίπτωση του DPF φιλτράρει τα καυσαέρια στην έξοδο του κινητήρα έτσι ώστε να μην επιτρέπει τα βλαβερά σωματίδια αιθάλης να εξέρχονται στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, λόγω της κακής ποιότητας πετρελαίου που υπάρχει στην Ελλάδα, παρατηρούνται συχνά προβλήματα με το φίλτρο DPF που οδηγούν στην αντικατάστασή του η οποία έχει και αρκετά υψηλό κόστος. H Tuning On Road επαναπρογραμμάτισε το φίλτρο DPF ώστε να περιορίσει σημαντικά ή ακόμα και να εξαλείψει την πιθανότητα ζημίας.

Προγραμματισμός βαλβίδας EGR

Η μονάδα επανακυκλοφορίας καυσαερίων (EGR) είναι μία τεχνική μείωσης των εκπομπών (NOx). Το EGR λειτουργεί με την επανακυκλοφορία τμήματος των καυσαερίων του κινητήρα στους κυλίνδρους. Αυτό αραιώνει το O2 εντός του εισερχόμενου ρεύματος αέρα και παρέχει αέρια, αδρανή προς καύση, για να ενεργούν ως απορροφητικά της θερμότητας καύσης με σκοπό τη μείωση των μέγιστων θερμοκρασιών μέσα στον κύλινδρο.

Ωστόσο οι βαλβίδες μπορούν να βουλώσουν με τις καταθέσεις του άνθρακα, προκαλώντας έτσι σφάλματα στη λειτουργία του οχήματος. Η λύση των Tuning On Road και Top Gear Tuningείναι ο επαναπρογραμματισμός της βαλβίδας EGR με επιπρόσθετα θετικά αποτελέσματα τη βελτιωμένη απόκριση στο γκάζι και την καλύτερη οικονομία καυσίμου σε χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας του κινητήρα. Επίσης μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του κινητήρα, μειώνοντας τις επικαθίσεις.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.