Taxi & Driver
ελαστικά
Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα ελαστικά

Με ποια κριτήρια αγοράζεις ελαστικά;

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Taxi&Driver, προκειμένου να διαπιστωθούν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές αγοράζουν καινούργια ελαστικά για τα οχήματά τους, έδωσε ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Διαβάστε τα αποτελέσματα και πείτε μας και τη δική σας γνώμη.

Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα τμήματα ενός αυτοκινήτου, έτσι και τα ελαστικά είναι προσαρμοσμένα στις προτεραιότητες που θέτει ο κάθε οδηγός για τις μετακινήσεις του. Οι λάτρεις της ταχύτητας προσβλέπουν στην ασφάλεια και την άνεση στην οδήγηση, οι επαγγελματίες επιλέγουν ένα ελαστικό για την οικονομία που προσφέρει αλλά και για τη διάρκεια ζωής του, οι πιο… ευσυνείδητοι οδηγοί ενδιαφέρονται για τον οικολογικό τους χαρακτήρα. «Ομπρέλα» όλων αυτών δεν παύει, βέβαια, να είναι και η τιμή του κάθε προϊόντος, αφού στις δύσκολες εποχές που ζούμε, ο κάθε καταναλωτής αναζητάει την καλύτερη λύση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Τα κριτήρια που καθορίζουν την τελική επιλογή

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο www.taxianddriver.gr τον Νοέμβριο, οι αναγνώστες κλήθηκαν να ψηφίσουν τα κριτήρια σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η τελική τους επιλογή για ελαστικά. Οι 864 ψήφοι που κατατέθηκαν ανέδειξαν σε μεγάλο βαθμό τις προτεραιότητες των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την ασφάλεια.

Η ασφάλεια σε πρώτο πλάνο (31%)

Η ασφάλεια που προσφέρει ένα ελαστικό στο κράτημα και το φρενάρισμα σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα ήρθε πρώτη στην προτίμηση του κοινού με ποσοστό 31%. Η απόκριση στο φρενάρισμα αποτελεί, αν μη τι άλλο, σημαντικό παράγοντα των επιδόσεων του ελαστικού σε βρεγμένο οδόστρωμα και είναι βασική για την ασφάλεια οδηγού και επιβατών. Η διαφορά στην απόσταση φρεναρίσματος μεταξύ των ελαστικών των διάφορων κατηγοριών θα μπορούσε να αγγίξει το 30%. Για παράδειγμα, για ένα επιβατικό όχημα που ταξιδεύει με 80 χλμ/ώρα, υπάρχει διαφορά σε απόσταση έως 18 μέτρα, σε περίπτωση απόλυτου φρεναρίσματος και συνθήκες βρεγμένου οδοστρώματος.

Η τιμή, κρίσιμος παράγοντας επιλογής… (27%)

Επειδή οι οικονομικές συνθήκες είναι πλέον ιδιαίτερες και εξατομικευμένες, ο κάθε οδηγός αναζητά την πιο value for money λύση για το αυτοκίνητό του. Από αυτή την επιλογή δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν και τα ελαστικά, των οποίων το κόστος αντικατάστασης μπορεί να φτάσει και τα 400 ευρώ. Και ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για ένα ποσό που κάποιος αποφασίζει να δώσει… ελαφρά τη καρδία, η έρευνα και η αξιολόγηση των προϊόντων της αγοράς, γίνεται πλέον με γνώμονα το κόστος του ελαστικού.

Φρένο στην κατανάλωση, γκάζι στη διάρκεια (28%)

Οι περισσότεροι καταναλωτές ζυγίζουν δύο παράγοντες κατά την επιλογή ενός ελαστικού. Το συμπέρασμα που βγάλαμε από την έρευνά μας είναι ότι, η τελική επιλογή καθορίζεται μεν από το κόστος του ελαστικού, πολύ σημαντικό ρόλο, ωστόσο, παίζει και η διάρκεια ζωής του, παράγοντας ο οποίος έλαβε ποσοστό 13% κατά την ψηφοφορία. Η διάρκεια ζωής των ελαστικών εξαρτάται μεταξύ άλλων από τον τρόπο οδήγησης και τη γόμα, που σημαίνει ότι πρέπει να συμβουλεύεστε έναν εξειδικευμένο έμπορο ελαστικών πριν καταλήξετε στην αγορά. Αυτός θα σας πει ποιο ελαστικό είναι κατάλληλο για τις δικές σας ανάγκες, ενώ θα μπορέσει και να αξιολογήσει την οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου, η οποία έλαβε ποσοστό 15% στην έρευνα του Taxi&Driver. Σε γενικότερο πλαίσιο, πάντως, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η αντίσταση κύλισης είναι μία από τις παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν την κατανάλωση. Όσο χαμηλότερη είναι η αντίσταση κύλισης, τόσο λιγότερα καύσιμα απαιτούνται για να κινηθεί το όχημά σας και τόσο λιγότερες οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η διαφορά στην κατανάλωση καυσίμου μεταξύ των διάφορων κατηγοριών στα ελαστικά θα μπορούσε να αγγίξει για ένα μέσο επιβατικό όχημα το 7,5%, δηλαδή περίπου 0,65 λίτρα ανά 100χλμ. ή 97,5 λίτρα στα 15.000 χλμ.

Τελευταίες οι άνεση και οικολογία (14%)

Θα περίμενε κανείς ότι η άνεση θα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων κριτηρίων των καταναλωτών ως προς την επιλογή ελαστικού, φαίνεται, όμως, πως η οικονομική κρίση έχει συντελέσει σημαντικά στην αλλαγή της άποψης του κοινού όσον αφορά την αγορά ενός προϊόντος. Στην έρευνά μας, η άνεση που προσφέρει ένα ελαστικό κατά την οδήγηση έλαβε μόλις 8%, ποσοστό που τα προηγούμενα χρόνια ήταν διπλάσιο, σύμφωνα με παλαιότερες αντίστοιχες έρευνες. Αυτό που εμπειρικά ρωτούν οι περισσότεροι οδηγοί σχετικά με την άνεση, είναι αν η γόμα είναι μαλακή ή σκληρή. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, καλό είναι να διαβάζετε την ενεργειακή ετικέτα των ελαστικών και να ρωτάτε τον έμπορο για την άνεση που αυτά προσφέρουν.

Τελευταίο στην επιλογή των αναγνωστών είναι το κριτήριο της οικολογίας (6%). Τα πράσινα ελαστικά δεν έχουν κερδίσει ακόμα την απόλυτη εμπιστοσύνη των οδηγών, παρά το γεγονός ότι μπορούν να εξοικονομήσουν τόσα χρήματα από την κατανάλωση, όσο η αρχική τιμή αγοράς τους! Οι κατασκευαστές, πάντως, τα προτιμούν ως ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, αφού και οικονομία προσφέρουν και δεν υστερούν καθόλου σε επιδόσεις και κράτημα.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.