Taxi & Driver
Λεωφόρος Κηφισίας
Το «δαχτυλίδι» της Κηφισίας βρίσκεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου και εξυπηρετεί τη σύνδεση με την Αττική Οδό τον προαστιακό σιδηρόδρομο

Λεωφόρος Κηφισίας: Η διασταύρωση της νέας και της παλιάς Αθήνας

Το Taxi and Driver αυτό το μήνα αφιερώνει τη στήλη «1 δρόμος – 1 ιστορία» σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, την λεωφόρο Κηφισίας. Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί την ιστορία της και εντυπωσιάστε με τις γνώσεις σας τους συναδέλφους στην πιάτσα ή τους επιβάτες στις διαδρομές σας!

Η Λεωφόρος Κηφισίας είναι ένας δρόμος τον οποίο ένας κάτοικος ή ακόμα και επισκέπτης της Αθήνας έχει διανύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Ξεκινώντας από το κέντρο της πόλης και καταλήγοντας στα βόρεια προάστια, η Λεωφόρος Κηφισίας διαπερνά πολλές γειτονιές, η καθεμιά με τη δική της ιστορία. Αμπελόκηποι, Ψυχικό, Χαλάνδρι, Μαρούσι και Κηφισιά, χαρακτηρίζονται από τον πολύβουο δρόμο που, σε κάθε σημείο των 12 χιλιομέτρων του, έχει να επιδείξει και ένα διαφορετικό προφίλ των αθηναϊκών συνοικιών.

Η Κηφισίας του τότε και του σήμερα

Ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα εμπορικά κέντρα της χώρας έχει την είσοδό του στον παράδρομο της Λεωφόρου Κηφισίας

Ο δρόμος ήταν γνωστός στην παλαιά Αθήνα για τη συγκέντρωση θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων εστίασης, αλλά πολλών χώρων πρασίνου γύρω από το Γηροκομείο των Αθηνών. Σήμερα η λεωφόρος Κηφισίας αποτελεί έναν από τους πιο εμπορικούς και ακριβούς οδικούς άξονες της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας. Σε αυτήν βρίσκονται ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, νοσοκομεία και κλινικές, εκθεσιακά κέντρα, πρεσβείες και θεματικά πάρκα. Στην περιοχή του Παραδείσου στο Μαρούσι, μάλιστα, συγκεντρώθηκαν τα τελευταία χρόνια πολλές ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις.

Ο ουρανοξύστης – σήμα κατατεθέν

Ο πύργος του ΟΤΕ είναι το 8ο ψηλότερο κτίριο της Ελλάδας

«Και δεύτερον ουρανοξύστη των είκοσι ένα ορόφων αποκτά η Αθήνα» έγραφε ο «Ταχυδρόμος» στις 11 Φεβρουαρίου 1972. «Όχι, όμως, διά στέγασιν γραφείων διαφόρων εταιρειών. Ο νέος ουρανοξύστης θα προορίζεται δι’ αποκλειστικήν χρήσιν του ΟΤΕ, θα ανεγερθή κοντά στο Μαρούσι, έναντι ακριβώς του εργοστασίου “Ήβη”, και θα συγκεντρώση όλες τις υπηρεσίες του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας». Ο «ουρανοξύστης» δεν είναι άλλος από το Μέγαρο του ΟΤΕ στη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του σημείου που μετά την κατασκευή της Αττικής Οδού συνηθίσαμε να αποκαλούμε «δαχτυλίδι». Η απόφαση για την ανέγερσή του ελήφθη στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Διενεργήθηκε πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός σε δύο φάσεις. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι Αθηναίοι είναι ότι υλοποιήθηκε το δεύτερο βραβείο, καθώς δεν απονεμήθηκε πρώτο βραβείο. Την υλοποιημένη πρόταση υπέγραφαν οι αρχιτέκτονες Πλάτων Μασσέλος, Γρηγόρης Μαυρομμάτης, Δημήτρης Νάκος και προέβλεπε πολυώροφο κτίριο σχήματος «αστέρος εν κατόψει». Έχει συνολική δόμηση 64.785,10 τ.μ. και είναι δομημένο σε οικόπεδο εμβαδού 52 στρεμμάτων περίπου. Η κατασκευή του συνδέθηκε με την είσοδο σε μία εποχή ραγδαίας ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Είναι το όγδοο πιο ψηλό κτίριο στην Ελλάδα.

Ο πιο πολυπολιτισμικός δρόμος

Κατά μήκος του άξονα της λεωφόρου Κηφισίας, κυρίως στο Ψυχικό, βρίσκονται πολλές πρεσβείες, προξενεία και διπλωματικές αποστολές, μεταξύ των οποίων της Αλβανίας, της Βενεζουέλας, του Ισραήλ, του Καμερούν, του Κουβέιτ, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας, της Ουκρανίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, της ΠΓΔΜ, της Σαουδικής Αραβίας, της Σιγκαπούρης, της Ταϋλάνδης και της Τυνησίας.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.