Taxi & Driver
καταλύτης αυτοκινήτου
Κλοπή καταλυτών: Πως να προστατευτούν οι οδηγοί;

Κλοπή καταλυτών: Πως να προστατευτούν οι οδηγοί;

Ο καταλύτης βοηθά στο φιλτράρισμα των ρύπων που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο. Είναι ένα εργαλείο το οποίο αποτελείται από ακριβά μέταλλα, για αυτό και προτιμάται από τους κλέφτες, η οποία μόλις τον αποκτήσουν τον μεταπωλούν. 

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων μπορούν να προστατεύσουν τον καταλύτη τους με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα, αποφεύγοντας το παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο, τοποθετώντας συναγερμό, καμερα και κάνοντας ασφάλεια για κλοπή. Παράλληλα, μπορούν να εγκαταστήσουν αντικλεπτικό GPS και να κολλήσουν με ηλεκτροκόλληση τον καταλύτη στην εξάτμιση. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προστασία του καταλύτη ενός αυτοκινήτων από τους κλέφτες, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Λειτουργία καταλύτη

Ο καταλύτης είναι ένας μεταλλικός σωλήνας ο οποίος βρίσκεται στην εξάτμιση του οχήματος, ενώ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1980. Βασικός στόχος του καταλύτη είναι να φιλτράρει τους βλαβερούς ρύπους που παράγει το όχημα, αλλάζοντας την σύσταση των καυσαερίων. Δηλαδή, καθιστά το καυσαέριο λιγότερο βλαβερό για τον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον. 

Το συστατικό που χρησιμοποιεί ο καταλύτης ενός αυτοκινήτου για να λειτουργήσει είναι ένα  συμπαγές κεραμικό σύνθετο υλικό, επενδυμένο από πολύτιμα μέταλλα. Ειδικότερα, αποτελείται από λευκόχρυσο, ρόδιο και παλλάδιο, μέταλλα τα οποία μειώνουν το μονοξείδιο του άνθρακα και τους υδρογονάνθρακες που παράγει ένα όχημα. 

Η μέση ζωή του καταλύτη υπολογίζεται περίπου στα 100.000 χιλιόμετρα. Μόλις ένα αυτοκίνητο συμπληρώσει αυτά τα χιλιόμετρο είναι σημαντικό ο οδηγός να τον αντικαταστήσει. 

Ενδείξεις βλάβης ενός καταλύτη 

Υπάρχουν 4 βασικές ενδείξεις οι οποίες μαρτυρούν στον οδηγό ότι ο καταλύτης του αυτοκινήτου έχει βλάβη. Πρώτη ένδειξη είναι η ασυνήθιστη και συνήθως ενοχλητική μυρωδιά του καυσαερίων. Η δεύτερη αιτία για να αρχίσει ο οδηγός να ανησυχεί, είναι το κροτάλισμα, δηλαδή ένας διαφορετικός και έντονος ήχος. Τρίτη ένδειξη είναι η μειωμένη απόδοση του κινητήρα μετά από μία συγκεκριμένη ταχύτητα. Τελευταίος τρόπος με τον οποίο αποδεικνύεται ότι ο καταλύτης χρειάζεται αντικατάσταση είναι η ενεργοποίηση ενός λαμπτήρα στον πίνακα των οργάνων. 

Αν ένας οδηγός παρατηρήσει κάποια από αυτές τις ενδείξεις, πρέπει να αντικαταστήσει άμεσα τον καταλύτη του οχήματος, ώστε να αποφύγει τις δυσάρεστες συνέπειες. Η βλάβη ενός καταλύτη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ισχύος του κινητήρα, καταστροφή της εξάτμισης και αυξημένη της κατανάλωσης καυσίμου. Το κόστος για την αλλαγή ενός καταλύτη κυμαίνεται περίπου στα 250 – 1.000 ευρώ. Ο χρόνος αντικατάστασης σχετίζεται με το μοντέλο και τον χρόνο εργασίας που θα αφιερώσει ένας ειδικός ή ο ιδιοκτήτης. 

Κλοπή καταλύτη με γρύλο 

Η κλοπή του καταλύτη είναι μία από τις πιο πρόσφατες συνήθειες, η οποία ωστόσο θεωρείται συνηθισμένη στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μία από τις πιο εύκολες κλοπές, καθώς το μόνο που απαιτείται είναι ένας γρύλος και περίπου 5 λεπτά. Οι κλέφτες σηκώνουν με τον γρύλο το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια άλλων εργαλείων όπως λόγου χάριν του πριονιού και του γωνιακού τροχού, κόβουν και παίρνουν το καταλύτη από το όχημα. 

Ο μηχανικός τοποθετεί έναν γρύλο στο αμάξι προκειμένου να το σηκώσει
Κλοπή καταλύτη με γρύλο 

Τρόποι προστασίας του καταλύτη 

Υπάρχουν 6 τρόποι για την προστασία του καταλύτη από τους επιτήδειους κλέφτες. Το παρκάρισμα του αυτοκινήτου εκτός πεζοδρομίου, η προσθήκη συναγερμού και κάμερας και η εγκατάσταση αντικλεπτικού GPS. Επίσης, η ασφάλεια για κλοπή και η χρήση ηλεκτροκόλλησης από το συνεργείο για την μόνιμη τοποθέτηση του καταλύτη στην εξάτμιση είναι μερικοί ακόμη μέθοδοι για την προστασία του οχήματος. 

Παρκάρισμα κοντά στον τοίχο 

Η τοποθέτηση του αυτοκινήτου πολύ κοντά στον τοίχο από την πλευρά της εξάτμισης, δυσκολεύει σημαντικά την προσπάθεια των κλεφτών. Έτσι, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν εύκολα τον γρύλο, ώστε να σηκώσουν το αυτοκίνητο. Αντιθέτως, το παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο βοηθά τους κλέφτες “να κάνουν ακόμα καλύτερα την δουλειά τους”. Το σήκωμα του αυτοκινήτου γίνεται με πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο και έτσι σε λιγότερο από 5 λεπτά καταφέρνουν να πάρουν από το όχημα τον πολύτιμο καταλύτη. 

Συναγερμός και κάμερα 

Οι οδηγοί για να μπορέσουν να αποτρέψουν τους κλέφτες από την απόκτηση του καταλύτη, μπορούν να τοποθετήσουν έναν ευαίσθητο συναγερμό. Το σύστημα ασφάλειας θα ενεργοποιείται με την παραμικρή κίνηση, με αποτέλεσμα οι κλέφτες να εγκαταλείψουν γρήγορα την προσπάθεια τους. 

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες μπορούν να εγκαταστήσουν κάμερα η οποία να συνδέεται με το smartphone, προσφέροντας πλήρης εικόνα του εσωτερικού και εξωτερικού του οχήματος. Μάλιστα, αυτή η επιλογή είναι ιδανική για όσους αφήνουν εκτεθειμένο στο δρόμο το αυτοκίνητο τους, ειδικά στην περίπτωση που πρόκειται για όχημα μεγάλου κυβισμού. 

Ασφάλεια για κλοπή

Σε ακραίες περιπτώσεις οι οδηγοί στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τον καταλύτη τους από τους κλέφτες μπορούν να πληρώσουν ένα ξεχωριστό ασφαλιστικό συμβόλαιο. Η ασφάλεια θα αφορά την αποζημίωση τους, αν κλαπεί ο καταλύτης του αυτοκινήτου. Ωστόσο, πρόκειται για μία επιλογή που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες πολλών οδηγών, καθώς θεωρείται μία ακριβή λύση. 

Μία απλή ασφάλεια μερικής κλοπής μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των οδηγών για αυτό και αποτελεί την συνηθέστερη επιλογή. Βέβαια, είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμβουλεύονται τους ασφαλιστές για περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Αντικλεπτικό GPS

Άλλη μία λύση που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι οδηγοί, είναι η εγκατάσταση ενός αντικλεπτικού GPS. Κύρια αρμοδιότητα αυτού του συστήματος ασφαλείας είναι ο εντοπισμός του κλεμμένου αυτοκινήτου. Σε δεύτερη φάση, το GPS μπορεί να έχει την δυνατότητα εξ αποστάσεως ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του κινητήρα. 

Μόνιμη τοποθέτηση του καταλύτη στην εξάτμιση με ηλεκτροκόλληση 

Ένας τελευταίος τρόπος με τον οποίο οι οδηγοί μπορούν να προστατέψουν τον καταλύτη του αυτοκινήτου είναι να ζητήσουν βοήθεια από ένα συνεργείο. Θα ζητήσουν από τους υπαλλήλους του συνεργείου να κολλήσουν με ηλεκτροκόλληση τον καταλύτη πάνω στην εξάτμιση. Έτσι, οι κλέφτες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να πάρουν το εργαλείο που επιθυμούν με αποτέλεσμα να παρατήσουν την προσπάθεια. 

Πηγές: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.