Taxi & Driver
Uber
Η Uber απέκρυψε το χακάρισμα δεδομένων 57 εκατ. πελατών της

Η Uber απέκρυψε το χακάρισμα δεδομένων 57 εκατ. πελατών της

Η Uber δέχεται τα πυρά από τις Αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας αλλά και της Ε.Ε. για απόκρυψη διαρροής δεδομένων 57 εκατ. πελατών και οδηγών της ανά τον κόσμο.

Η γνωστή εφαρμογή σύνδεσης οδηγών ταξί και πελατών προτίμησε να πληρώσει 100.000 δολάρια στους χάκερ για να συγκαλύψει τη διαρροή, αντί να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως όφειλε. Πρόκειται για διαρροή ονομάτων, διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμών τηλεφώνων και αδειών οδήγησης. Η υπόθεση υπέπεσε στην αντίληψη της εταιρείας πριν από ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2016, αλλά το ολίσθημα της Uber να αποκαλύψει τη διαρροή σχεδόν ένα έτος αργότερα θα τη φέρει αντιμέτωπη με νομικής φύσης προβλήματα και υψηλά πρόστιμα.

Οι βρετανικές αρχές τόνισαν χθες ότι η συγκάλυψη της διαρροής προκαλεί «τεράστια ανησυχία» για την πολιτική και την ηθική πρακτική της Uber και εγκαινίασαν έρευνες επί του θέματος. Σύμφωνα με τον Τζέιμς Ντιπλ Τζόνστον, επικεφαλής του βρετανικού γραφείου πληροφοριών, με την υφιστάμενη νομοθεσία στη Βρετανία μπορεί να επιβληθεί στην Uber πρόστιμο ύψους έως και 662.000 δολαρίων, ποσό αντίστοιχο των 561.000 ευρώ. Μιλώντας στους Financial Times, ο κ. Τζόνστον τόνισε ότι η υπηρεσία του θα συνεργαστεί με το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και με άλλες βρετανικές αρχές ώστε να καθορίσουν την κλίμακα της διαρροής, τι πλήγμα προκάλεσε στους πελάτες της και ποια μέτρα πρέπει να λάβει για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της προστασίας δεδομένων.

Βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα από τις Αρχές της Νέας Υόρκης, την οποία έχει αναλάβει ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, Ερικ Σνάιντερμαν. Παράλληλα, η επίτροπος της Ε.Ε. για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, Βέρα Τζούροβα, υπογράμμισε ότι η υπόθεση καταδεικνύει πως είναι αναγκαία η θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων. Η κ. Τζούροβα τόνισε, άλλωστε, ότι «εταιρείες όπως η Uber δεν θα μπορέσουν να αποκρύψουν παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων από τις ευρωπαϊκές αρχές, διαφορετικά θα της επιβληθούν πρόστιμα».

Σημειωτέον ότι, βάσει του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο, επιχειρήσεις με δραστηριότητες και πελάτες στην Ε.Ε. θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων για κάθε επίθεση στον κυβερνοχώρο εντός 72 ωρών. Διαφορετικά θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ ή αντίστοιχο με το 4% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους. Σύμφωνα με το Reuters, ανάλογες έρευνες εγκαινιάζουν οι Αρχές στην Αυστραλία και στις Φιλιππίνες, ενώ ομάδα πελατών της Uber θα υποβάλει μήνυση εναντίον της.

Η Uber αντέδρασε απολύοντας δύο υπαλλήλους της αρμόδιους για τον χειρισμό τέτοιων παραβιάσεων: τον Τζο Σάλιβαν, πρώην δημόσιο κατήγορο που προσελήφθη στην Uber προ δύο ετών έχοντας φύγει από το Facebook, και τον Κρεγκ Κλαρκ, νομικό σύμβουλο, στενό συνεργάτη του Σάλιβαν. Ο Ντάρα Χορσροβσάχι, διευθύνων σύμβουλος της Uber ,ο οποίος αντικατέστησε τον Τράβις Καλάνιτς μετά την παραίτησή του, υπό το βάρος σκανδάλων, δήλωσε ότι «τίποτε από όλα αυτά δεν έπρεπε να έχει συμβεί, αλλά δεν θα απολογηθώ γι’ αυτά». Ο Χορσροβσάχι πληροφορήθηκε προσφάτως το πρόβλημα που κληρονόμησε από τον Καλάνιτς, πλην όμως ο Καλάνιτς ήταν ενήμερος από τον Νοέμβριο του 2016.

Δεν είναι πρώτη φορά που η Uber βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας. Επανειλημμένως έχουν εξωθηθεί σε παραίτηση ανώτατα στελέχη της για σειρά σκανδάλων, από σεξουαλικές παρενοχλήσεις μέχρι κακές συνθήκες εργασίας των οδηγών της. Προσφάτως, η ρυθμιστική αρχή μεταφορών του Λονδίνου αφαίρεσε από την Uber την άδεια λειτουργίας της, επικαλούμενη ζητήματα δημόσιας ασφάλειας. Η εταιρεία έχει εφεσιβάλει την απόφαση και ο Χορσροβσάχι προσπαθεί να διευθετήσει το ζήτημα σε συνεννόηση με τις Αρχές.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.