Taxi & Driver
τεχνολογία οδήγηση
«Η τεχνολογία στην υπηρεσία της οδικής ασφάλειας»

«Η τεχνολογία στην υπηρεσία της οδικής ασφάλειας»

Με τίτλο «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της οδικής ασφάλειας», το FONDATION VINCI AUTOROUTES – Auto Forum 2017 πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 από την Εthos Events και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».

Το πρόγραμμα του FONDATION VINCI AUTOROUTES – Auto Forum 2017 περιλάμβανε εισηγήσεις, workshops και expert panels ενώ το «παρών» έδωσαν οι κ.κ. Αθανάσιος Βούρδας, Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιος Ουρσουζίδης, Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανισμών αναφοράς στην οδική ασφάλεια (ETSC), ειδικοί και στελέχη του χώρου του αυτοκινήτου.

Κρίσιμες επισημάνσεις για τις επικίνδυνες συμπεριφορές των Ελλήνων στο τιμόνι

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το Ίδρυμα για την Υπεύθυνη Οδήγηση FONDATION VINCI AUTOROUTES παρουσίασε τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα -αλλά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα- αποτελέσματα της 4ης έκδοσης του  «Ευρωβαρομέτρου Υπεύθυνης Οδήγησης» σχετικά με τις στάσεις και τις συμπεριφορές των οδηγών στην Ε.Ε. Βάσει των στοιχείων της έρευνας που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ipsos σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και περισσότερους από 12.000 οδηγούς προκύπτει πως οι Έλληνες, αν και γνωρίζουν καλά ποιες συμπεριφορές θέτουν εαυτούς και άλλους σε κίνδυνο, δεν διστάζουν να παραδεχτούν πως συμπεριφέρονται σε μεγάλο βαθμό ανεύθυνα όταν βρίσκονται στο δρόμο. Πρωταθλητές στις άνω των ορίων ταχύτητες (92% έναντι 89% στην Ευρώπη), στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ άνω του επιτρεπτού (28% έναντι 11% για τους Ευρωπαίους) αλλά και στην παραβίαση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (1 στους 3 έναντι 1 στους 10 στην Ευρώπη), οι οδηγοί στην Ελλάδα δε φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν συνήθειες παρά το ρίσκο για τη σωματική τους ακεραιότητα ενώ στη χώρα μας καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ σε αρκετές κατηγορίες επικίνδυνων παραβάσεων και συμπεριφορών.

Τα ευφυή συστήματα σώζουν ζωές αλλά οι «έξυπνες» συσκευές τις θέτουν σε κίνδυνο

Δύο από αυτές αφορούν στην υπνηλία και τη μειωμένη προσοχή που, μεμονωμένα και συνδυαστικά, ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό θανάτων και σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους της Ευρώπης. Ενδεικτική της ανευθυνότητας των Ελλήνων οδηγών αποτελεί η χρήση κινητού κατά την οδήγηση χωρίς hands-free ή με ακουστικά, δύο συμπεριφορές που συνδέονται με την απόσπαση της προσοχής και τις οποίες οι Έλληνες υιοθετούν σε ποσοστό ρεκόρ (54% έναντι 32% και 49% έναντι 31% αντίστοιχα στην Ευρώπη) παρόλο που τις θεωρούν πολύ επικίνδυνες. Επιπλέον, βάσει της έρευνας, οι μισοί οδηγοί στην Ελλάδα (48%) παραδέχονται πως έχουν οδηγήσει υπερβολικά κουρασμένοι και παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι από αυτούς αναγνωρίζουν την υπνηλία ως κύριο παράγοντα κινδύνου στο δρόμο.

Συμμετέχοντας στο πάνελ της παρουσίασης του νέου Ευρωβαρόμετρου, η κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» δεν έκρυψε την ανησυχία της και ανέφερε: «Οι Έλληνες οδηγοί ξέρουν ότι η έλλειψη προσοχής σκοτώνει, γνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν αλλά επιλέγουν να τον αψηφούν συστηματικά και αυτό μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Την ώρα που συζητάμε για την έλευση της νέας τεχνολογίας, με συστήματα που θα τεθούν στην υπηρεσία της ασφάλειας του ανθρώπου, ο ίδιος ο άνθρωπος θέτει εαυτόν σε κίνδυνο για χάρη μιας άλλης τεχνολογίας, αυτής των έξυπνων συσκευών. Είναι πλέον καιρός να αντιμετωπίσουμε το θέμα της χρήσης συσκευών στην οδήγηση με την αυστηρότητα και τη συστηματικότητα που απαιτείται, όπως συμβαίνει ήδη στις χώρες που ηγούνται της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη».


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.