Taxi & Driver
Νέα Υόρκη
Η Νέα Υόρκη «βάζει φρένο» για πρώτη φορά σε οχήματα της Uber

Η Νέα Υόρκη «βάζει φρένο» για πρώτη φορά σε οχήματα της Uber

Η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη της Αμερικής που «παγώνει» τις άδειες για νέα οχήματα της Uber και της Lyft, υπηρεσίες μετακίνησης επιβατών μέσω κλήσης (ride-hail).

Η απόφαση θα πλήξει σημαντικά την Uber, καθώς η Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη αγορά της στις ΗΠΑ.  Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία (39-6) από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 8 Αυγούστου και προβλέπει το πάγωμα των προς-ενοικίαση οχημάτων για ένα έτος, ενώ επίσης επιτρέπει στη Νέα Υόρκη τον καθορισμό ελάχιστου μισθού για τους οδηγούς, λειτουργώντας και σε αυτό πρωτοπόρα.

Η Uber έχει γίνει μία από τις πιο πετυχημένες εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ και έχει αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι μετακινούνται ανά τον Κόσμο, αλλά έχει επίσης έρθει αντιμέτωπη με τον εξονυχιστικό έλεγχο των κυβερνήσεων, καθώς πολλοί την κατηγορούν ότι αναπτύσσεται χωρίς να την ενδιαφέρει η επίδραση που έχει στη ζωή των πόλεων, αναφέρει η «New York Times».

Η κίνηση της Νέας Υόρκης να περιορίσει τον αριθμό των οχημάτων και να ρυθμίσει το μισθολογικό πλαίσιο για τους οδηγούς μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες κυβερνήσεις που επιθυμούν να χαλιναγωγήσουν τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Η επιθετική στάση της συγκεκριμένης πόλης εγείρει επίσης το ερώτημα κατά πόσο θα μπορέσει να αναπτύσσεται σαν εταιρεία, η αξία της οποίας ανέρχεται στα $62 δισεκατομμύρια, διερωτάται η «ΝΥΤ».

Η πρόταση για το πάγωμα των αδειών έγινε μετά την εντεινόμενη σύγκρουση μεταξύ της βιομηχανίας των ταξί, οι εκπρόσωποι της οποίας ισχυρίζονται πως οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες μετακίνησης επιβατών μέσω κλήσης καταβαραθρώνουν τις επιχειρήσεις τους, και της Uber, η οποία διεξήγαγε μία μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία λέγοντας πως τα ταξί έχουν βεβαρημένο ιστορικό διακρίσεων κατά των μη λευκών ανθρώπων.

Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κόρεϊ Τζόνσον, δήλωσαν πως ο νόμος θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους, ενώ θα επιδράσει θετικά και στους χαμηλόμισθους οδηγούς. «Παύουμε την έκδοση νέων αδειών σε μια βιομηχανία που της έχει επιτραπεί να πολλαπλασιαστεί χωρίς τον κατάλληλο έλεγχο ή ρυθμιστική πρόληψη», δήλωσε ο κ. Τζόνσον πριν την ψηφοφορία, προσθέτοντας πως ο νόμος δεν θα μειώσει τις υπάρχουσες παροχές για τους Νέοϋορκέζους που βασίζουν τη μετακίνησή τους σε εφαρμογές κλήσης οχημάτων.

Ο κ. Ντε Μπλάσιο εξήρε τους νέους νόμους, οι οποίοι θα έχουν άμεση εφαρμογή. «Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους θα έχουν ένα άμεσο όφελος από αυτό το νομοσχέδιο», είπε αναφερόμενος στον στρατό από οδηγούς εταιρειών σαν την Uber. Από την πλευρά της, η Uber έχει προειδοποιήσει τους επιβάτες πως αυτές οι ρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην αύξηση των τιμών, αλλά και στην αύξηση του χρόνου αναμονής των επιβατών στην περίπτωση που η εταιρεία δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.

Οι εφαρμογές κλήσης οχημάτων μετακίνησης έχουν γίνει μια κομβική εναλλακτική λύση για τους Νεοϋορκέζους, οι οποίοι έχουν απηυδήσει με τις διαρκείς καθυστερήσεις του Μετρό, ενώ η χρήση τέτοιων υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε γειτονιές έξω από το Μανχάταν, στις οποίες δεν φτάνει το υπόγειο σιδηροδρομικό σύστημα.

Στην επίσπευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου φαίνεται πως έχει συμβάλει καθοριστικά και η αυξανόμενα δυσχερής οικονομική κατάσταση των οδηγών, γεγονός που φαίνεται και από τις αυτοκτονίες 6 οδηγών κατά τους πρόσφατους μήνες. Την Τετάρτη, μία μεγάλη ομάδα οδηγών πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο πριν την ψηφοφορία κρατώντας πλακάτ με τα ονόματα των οδηγών που αυτοκτόνησαν.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.