Taxi & Driver

Η NASA σχεδιάζει την κατασκευή ιπτάμενων αεροταξί

Ανανέωση ειδικής άδειας ταξί

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα μπορεί να φαντάζουν σενάριο επιστημονικής φαντασία, όμως φαίνεται να είναι ο καινούριος τρόπος μετακίνησης τόσο των πολιτών όσο και των αγαθών. Όπως δημοσίευσε η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) από στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021, ξεκίνησε η δοκιμή ενός ηλεκτρικού αεροπλάνου (eVTOL) που προορίζεται να λειτουργήσει ως αεροταξί. 

Μάλιστα, μέχρι το 2022 αναμένεται να γίνουν και άλλες δοκιμές, οι οποίες θα στοχεύουν στην συλλογή χρήσιμων πληροφορίες σχετικά με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA). Απώτερος σκοπός της δοκιμής είναι να συμπεριληφθεί ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών στο Εθνικό Σύστημα Εναέριου Χώρου.

Αφορμή για αυτή την τόσο πρωτοποριακή ιδέα είναι το φαινόμενο της έντονης κίνησης που επικρατεί μέσα στις πόλεις. Στόχος είναι τα ιπτάμενα ταξί να αποσυμφορήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους δρόμους των μεγάλων πόλεων και να κάνουν λίγο πιο εύκολη την καθημερινότητα εκατοντάδων ανθρώπων. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ιπτάμενα ταξί, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Ποιος έχει αναλάβει την κατασκευή των ιπτάμενων ταξί; 

Την κατασκευή των αεροσκαφών έχει αναλάβει μια ομάδα μηχανικών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. Όπως ανέφερε ο John Hwang, κύριος ερευνητής του έργου, αυτή η πρωτοβουλία θα δώσει “ένα τέλος” στην κίνηση που επικρατεί στους δρόμους όλων των πυκνοκατοικημένων περιοχών. Συγχρόνως θα δημιουργήσει ένα καινούριο τρόπο μετακίνησης για τους πολίτες και τα προϊόντα. Με την βοήθεια του καθηγητή η ομάδα των μηχανικών θα συνδυάσει πολυεπιστημονικά υπολογιστικά μοντέλα οχημάτων αστικής κινητικότητας και προηγμένους αλγόριθμους βελτιστοποίησης σχεδιασμού. Έτσι, θα καταφέρουν να αναπτύξουν μεθόδους και εργαλεία, τα οποία θα στοχεύουν στον γρήγορο σχεδιασμό ασφαλών, αθόρυβων και προσιτών ιπτάμενων οχημάτων. 

Τι θα πρέπει να ελέγξει η ομάδα του πανεπιστημίου; 

Η ομάδα που ασχολείται με το έργο των ιπτάμενων ταξί θα πρέπει να ελέγξει αρκετά δεδομένα μέχρι να φτάσει στην ολοκλήρωση του. Συγκεκριμένα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ο μέγιστος αριθμός των επιβατών που θα μπορούν να μετακινηθούν με το αεροταξί, η ταχύτητα που θα μπορεί να αναπτύξει καθώς και οι αποστάσεις που θα καλύπτει. Παράλληλα, η ομάδα πρέπει να μελετήσει πρακτικά στοιχεία όπως το βέλτιστο αριθμό και σχήμα των στροφείων, το σχήμα της πτέρυγας, το δομικό σχέδιο και το μέγεθος του συστήματος πρόωσης. Θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα κερδοφόρο όχημα, το οποίο θα εξασφαλίζει ασφαλείς και αθόρυβες μεταφορές. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, θα βοηθήσει την ομάδα να αναπτύξουν μοντέλα τα οποία θα καλύπτουν όλες τις πτυχές του αεροσκάφους, όπως αεροδυναμική, δομές, ακουστική, μπαταρία και απόδοση κινητήρα. 

Πότε θα είναι έτοιμα τα ιπτάμενα ταξί; 

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της NASA, τα αεροταξί θα τελειοποιηθούν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ενώ κέρδη θα αποφέρουν μέχρι την δεκαετία του 2030. Αντίστοιχα, η αμερικανική εταιρεία Archer, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη του eVTOL, θεωρεί ότι τα ιπτάμενα ταξί θα είναι μία πραγματικότητα λίγο νωρίτερα, δηλαδή μέχρι το 2024. Συγκεκριμένα, η Archer ξεκίνησε το δικό της έργο, με την βοήθεια της Atlas Crest Investment Crop, μιας νεοσύστατης εταιρείας που βρίσκεται στο Palo Alto της Καλιφόρνια.

To ιπτάμενο ταξί της Lilium με την πένα του σχεδιαστή της McLaren P1
Πότε θα είναι έτοιμα τα ιπτάμενα ταξί;

Ποιες θα είναι οι πρώτες διαδρομές που θα πραγματοποιούν τα ιπτάμενα ταξί; 

Στην αρχή της λειτουργίας τους, τα αεροταξί θα πραγματοποιούν κυρίως διαδρομές από και προς το αεροδρόμιο. Οι μεταφορές θα γίνονται σε περιοχές με μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα, ώστε να μειωθεί λίγο η κίνηση. Σύμφωνα με την αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines, τα οχήματα eVTOL που έχει παραγγείλει, θα μειώσουν στο μισό τις εκπομπές άνθρακα ανά επιβάτη, για ένα ταξίδι από το Χόλιγουντ στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες.

Τι χορηγίες έχουν δοθεί για την δημιουργία των ιπτάμενων ταξί; 

Η NASA συνολικά έδωσε στην ομάδα των μηχανικών 8 εκατομμύρια δολάρια, με στόχο να καταφέρουν να δημιουργήσουν υπολογιστικά εργαλεία σχεδιασμού. Σκοπός είναι να μπορούν με την σειρά τους να βοηθήσουν τις αμερικανικές εταιρείες στην ανάπτυξη πιο αποδοτικών και γρήγορων σχεδίων αεροπορικών ταξί. Αντίστοιχα, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines παρήγγειλε 200 μονάδες οχήματος eVTOL σε συμφωνία κοντά στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ προτίθεται να δώσει άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια, για να αποκτήσει ακόμη 100 αεροταξί.

Πηγές: 

Exit mobile version