Taxi & Driver
άνθρωπος αφαιρεί τις πινακίδες του αυτοκινήτου του για να τις καταθέσει λόγω ακινησίας

Η διαδικασία της κατάθεσης των πινακίδων

Είναι πάλι η εποχή κατά την οποία οι οδηγοί οφείλουν να πληρώσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, ώστε να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν. Το ποσό που πρέπει να πληρώσουν διαμορφώνεται με βάση το είδος του οχήματος και το ποσοστό των ρύπων που παράγει. Η προθεσμία εξόφλησης έχει οριστεί μέχρι την τελευταία μέρα του χρόνου, με περιθώριο παράτασης. 

Όποιος οδηγός δεν επιθυμεί να πληρώσει το φόρο, μπορεί να καταθέσει τις πινακίδες ηλεκτρονικά. Η διαδικασία είναι απλή καθώς το μόνο που απαιτείται είναι η σύνδεση των οδηγών στη πλατφόρμα myCAR και η συμπλήρωση των στοιχείων τους. Βέβαια, στην περίπτωση ψευδής κατάθεσης επιβάλλεται το πρόστιμο των 10.000 ευρώ και φυσικά ο φόρος των Τελών με προσαυξήσεις. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία κατάθεσης των πινακίδων, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Ηλεκτρονική κατάθεση με ταυτοποίηση στοιχείων στο myCAR 

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, πρέπει να συνδεθούν με τους κωδικούς του TaxisNet στην ειδική πλατφόρμα του myCAR. Αμέσως μετά, πρέπει να συμπληρώσουν τον Ταχυδρομικό Κωδικό της περιοχής τους, την οδό και τον αριθμό τους. 

Επίσης, πρέπει να δηλώσουν τον χώρο στάθμευσης στην περίπτωση που είναι καταχωρημένος ή ενοικιασμένος. Τελευταίο βήμα είναι να υποβάλουν την αίτηση, ώστε να λάβουν τον αριθμό της. Μόλις συμβεί και αυτό μπορούν νόμιμα πλέον να βγάλουν τις πινακίδες από το αυτοκίνητό και να το ακινητοποιήσουν.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν γίνεται ηλεκτρονικά η κατάθεση των πινακίδων;  

Υπάρχουν δέκα καταστάσεις στις οποίες η ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και ο οδηγός πρέπει να επισκεφθεί κάποια ΔOY για να υποβάλλει την αίτηση ακινησίας του οχήματος. Πρώτον, στην περίπτωση κλοπής ή υπεξαίρεσης του αυτοκινήτου. Δεύτερον, όταν το όχημα κινείται στο εξωτερικό και τρίτον όταν η μεταβίβαση του αυτοκινήτου δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Τέταρτον, όταν γίνεται κατάσχεση του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού. 

Πέμπτον, όταν πρέπει να γίνει αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του αυτοκινήτου από δημόσια αρχή. Έκτον, όταν πρέπει να παραδοθεί στις καταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος ( ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση. Έβδομον, όταν το όχημα έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, είτε λόγω πυρκαγιάς είτε εξαιτίας άλλων παραγόντων. Όγδοος λόγος για τον οποίο δεν μπορεί ένας οδηγός να ολοκληρώσει την διαδικασία κατάθεσης των πινακίδων ηλεκτρονικά είναι εξαιτίας πλειστηριασμού του οχήματος. 

Ένατος, σε περίπτωση αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περισυλλογή του αυτοκινήτου από το Δήμο θεωρούμενο ως εγκαταλελειμμένου. Δέκατη και τελευταία αιτία είναι αν ο οδηγός δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες). 

Αστυνομικός εκδίδει πρόστιμο σε γυναίκα οδηγό
Σε ποιες περιπτώσεις δεν γίνεται ηλεκτρονικά η κατάθεση των πινακίδων;

10.000 ευρώ πρόστιμο για ψευδή δήλωση κατάθεση πινακίδων

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αν ένας οδηγός καταθέσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου και εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί, θα του επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα. Πιο συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας και φυσικά ένα επιπλέον πρόστιμο επειδή δεν τα πλήρωσε. Επίσης, ο οδηγός θα λάβει ένα  διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ, ενώ αν δεν το εξοφλήσει, το ποσό θα τριπλασιάζεται μέχρι να πληρωθεί. Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή, αφαιρεί το δίπλωμα οδήγησης από τον κάτοχο του αυτοκινήτου, για 2 έτη. 

Πηγές: 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.